
همانطور که اطلاع دارید، نوشیدن نوشابه بر سلامتی تأثیرات بحث برانگیزی دارد. ما در این مقاله به آسیبهایی که نوشابههای گازدار بر سلامت ما دارند، پرداختهایم. اگر بدانید که نوشیدن نوشابه در طول زمان، چه بلاهایی ممکن است بر بدن شما وارد کند، حتماً شوکزده خواهید شد.
35 ضرر نوشابه گازدار برای بدن؛ بدانید تا دیگر مصرف نکنید!
(1) افزایش کالری دریافتی و خطر چاقی
نوشیدن نوشابه ممکن است با تحریک هورمونهای گرسنگی، تغییر گیرندههای طعم شیرین و تحریک پاسخهای دوپامین در مغز، اشتها را افزایش دهد؛ همچنین یک قوطی نوشابه حاوی 140 کالری است و اگر به مدت 30 روز به هر وعده غذایی یک نوشابه اضافه کنید، تا زمانی که ماه تمام میشود، شما اضافه وزن پیدا میکنید. در ضمن تحقیقات نشان میدهند که افراد تمایل دارند تا نوشابههای شیرین را همراه با غذاهای پُرکالری بنوشند. یکی از دلایل آن، این است که فروکتوز موجود در نوشابهها، مقادیری کمتری از هورمونهایی را که به شما احساس سیری میدهند، ایجاد میکند.
(2) اعتیاد به قند
شکر موجود در نوشابهها ممکن است اعتیادآور باشد، به ویژه برای افرادی که سایر اشکال اعتیاد را دارند. برخی از همان قسمتهای مغز که در هنگام مصرف مواد مخدر درگیر میشوند، هنگام غذا خوردن نیز درگیر میشوند.
(3) چربی شکم
مقدار و محل وزن به دست آمده از فروکتوز، خطرات سلامتی خود را ایجاد میکند. فروکتوز موجود در نوشابه، منجر به چربی شکم (که در فضای بین اندامها و چربی خارجی درست در زیر پوست وجود دارد) میشود. لازم به ذکر است که حتی اگر وزن مناسبی دارید، چربی شکم میتواند خطرناک باشد و احتمال بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و سرطان سینه را افزایش دهد.
(4) افزایش سکته مغزی
برخی از مطالعات نشان دادهاند که رژیم غذایی و مصرف منظم نوشابه، میتواند با افزایش خطر سکته مغزی مرتبط باشد. در واقع میتوان گفت که خطر سکته مغزی با هر جرعه نوشابهای که مصرف میکنید، افزایش مییابد. نوشابه مستقیماً مسئول افزایش ذخایر چربی در بدن است که برخی از آنها میتوانند باعث سفت شدن شریانهای شما (از جمله شریانهای نزدیک به مغز) شوند و خطر سکته را افزایش دهند.
(5) افزایش قند و خطر جدی برای بیماران دیابتی
مطالعات نشان دادهاند که مصرف شیرینکنندههای مصنوعی و نوشابه، با خطر بالاتر دیابت نوع 2 یا تغییرات در سطح قند خون و انسولین مرتبط میباشد؛ همچنین شیرینکنندههای مصنوعی امکان دارد که میل شما را به قند واقعی افزایش داده و شما را در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار دهند.
(6) بیماری قلبی
با مصرف نوشابه، میزان قند در بدن شما افزایش مییابد. مصرف قند با فشار خون بالا، کلسترول بالا و چربی اضافی مرتبط است که همگی خطر بیماری قلبی را افزایش میدهند.
(7) پوسیدگی دندان
اسیدها و قندهای موجود در نوشابهها میتوانند منجر به پوسیدگی دندان شوند. نوشابه مینای دندان را از بین میبرد و دندانها را حساستر، ضعیفتر و مستعد پوسیدگی میکند.
(8) نقرس
بیماری نقرس، نوعی آرتریت است که در نتیجه تجمع اسید اوریک ایجاد شده و باعث ایجاد کریستال در مفاصل شما میشود. فروکتوز برای افزایش سطح اسید اوریک شناخته شده است و سطوح بالای فروکتوز ممکن است احتمال ابتلا به نقرس را افزایش دهد.
(9) زوال عقل
سطح بالای قند خون با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل، به ویژه در شکل بیماری آلزایمر مرتبط است؛ همچنین اکثر نوشابهها دارای BVO (یا روغن نباتی دارای برم) میباشند. مصرف بیش از حد نوشابههای حاوی BVO سیستم عصبی مرکزی را تخریب کرده و به از دست دادن حافظه، ضعف عضلانی، خستگی و مشکلات سلامت روان کمک میکند.
(10) ایجاد آکنه
شکر به دلیل اثراتی که بر سطح انسولین و بعد از آن بر هورمونهای مرتبط با آکنه دارد، آکنه را تحریک میکند و وضعیت آن را بدتر میکند. نوشابههای معمولی در هر قوطی، تا 10 قاشق چایخوری شکر دارند و بدون شک عامل بروز آکنه هستند؛ بنابراین همه افراد (خصوصاً کسانی که با آکنه دست و پنجه نرم میکنند و یا مستعد ابتلا به آن هستند) باید از نوشیدن نوشابه خودداری کنند.
(11) اثرات مشابه هروئین
در نوشابهها، کافئین وجود دارد. در عرض 40 دقیقه، بدن تمام کافئین نوشابه را جذب میکند. این کافئین باعث گشاد شدن مردمکها و افزایش فشار خون میشود. تنها 5 دقیقه بعد، تولید دوپامین (یک انتقال دهنده عصبی که به کنترل مراکز لذت و پاداش مغز کمک میکند) افزایش مییابد. روشی که نوشابه این مرکز را تحریک میکند، با اثرات هروئین قابل مقایسه است؛ به همین علت میل فرد را به نوشیدن قوطی دیگر، تحریک میکند.
(12) خوابآلودگی
یک ساعت پس از نوشیدن نوشابه، کاهش قند شروع میشود و باعث تحریکپذیری و خوابآلودگی میشود.
(13) کاهش عملکرد کبد
مطالعهای در سال 2016 بر روی موشها نشان داد که جوندگانی که نوشابه مینوشیدند در مقایسه با موشهایی که نوشابه مصرف نمیکردند، علائم کاهش عملکرد کلیه و کبد را نشان دادند.
(14) افزایش سرعت پیری
در نوشابه، قند و فسفات وجود دارد. این دو ماده سرعت فرآیند پیری را افزایش میدهند؛ بنابراین اگر دوست ندارید بر روی صورتتان چروکهای زودرس نمایان شوند، از مصرف نوشابه اجتناب کنید.
(15) نارسایی کلیوی
قند شیرین قطعاً دلیل نارسایی کلیه نیست؛ امّا شیرینکنندههای مصنوعی دلیل آن هستند؛ بنابراین ثابت شده است که مصرف نوشابه ممکن است به کلیه آسیب برساند.
(16) کاهش سطح متابولیسم
یک لیوان آب، میتواند سرعت متابولیسم شما را افزایش دهد، امّا ممکن است بعد از یک جلسه تمرین، طعم بدی داشته باشد. یک قوطی نوشابه مطمئناً میتواند خوشمزهتر باشد، ولی واقعاً متابولیسم را کاهش میدهد و آنزیمهای چربیسوز را در کمترین زمان از بین میبرد.
(17) پوکی استخوان
سطح PH نوشابه حدود 2.3 است؛ بنابراین ماهیت این نوشیدنی اسیدی میباشد و میتواند منجر به مشکلات مربوط به استخوان شود. مصرف مکرر نوشیدنیهای مصنوعی، ممکن است خطر پوکی استخوان و استخوانهای ضعیف را افزایش دهد، به ویژه در افرادی که شیر را با نوشابه جایگزین کردهاند.
(18) مشکلات تولید مثل
تحقیقات حاکی از این هستند که مصرف نوشابه، میتواند مشکلاتی را برای باروری پیش بیاورد.
(19) فاقد اجزای مفید تغذیهای
بیشتر مواد تشکیل دهنده نوشابهها، از قندهای تصفیه شده و آب میباشند و معمولاً دارای مواد مفید برای تغذیه نیستند؛ امّا با این حال مردم سالانه میزان زیادی نوشابه مینوشند!
(20) کم آبی بدن
نوشابه یک نوشیدنی است که باعث تکرر ادرار میشود. کارشناسان معتقد هستند که مصرف بیش از حد فروکتوز، باعث کمآبی سلولهای بدن میشود و جذب مواد مغذی و دفع مواد زائد را برای فرد سخت میکند.
(21) ریزش مو
مصرف نوشابه ممکن است باعث تغییرات هورمونی شود که باعث نازک شدن مو و یا حتی ریزش مو میشوند.
(22) زخم معده
اگر با زخمهای گوارشی دست و پنجه نرم میکنید، عادت شما به نوشابه ممکن است علائم را بدتر کند. هم کافئین و هم کربناته موجود در نوشابه، پوشش معده شما را تحریک میکند و شما را در معرض خطر برای ابتلا به زخم معده قرار میدهد.
(23) مقاومت در برابر لپتین
لپتین هورمونی است که توسط سلولهای چربی بدن شما تولید میشود. تعداد کالریهایی که میخورید و میسوزانید را تنظیم میکند. سطح لپتین در پاسخ به گرسنگی و چاقی تغییر میکند؛ بنابراین اغلب به آن هورمون سیری یا گرسنگی میگویند.
تحقیقات نشان میدهند که فروکتوز موجود در نوشابه، میتواند با مقاومت در برابر لیپتین مرتبط باشد.
(24) افزایش فشار خون
نوشیدن نوشابههایی که حاوی شیرینکننده هستند، ممکن است فشار خون را افزایش دهد؛ علاوه بر این، نوشابه دارای کافئین میباشد که میتواند فشار خون را زیاد کند.
(25) ناهنجاریهای رفتاری
برخی از مطالعات صورت گرفته نشانگر این است که افرادی که نوشابه مصرف میکنند، ممکن است خطر بیشتری برای مشکلات رفتاری و مشکلات سلامت روان داشته باشند. طبق این پژوهشات معلوم شده است که کسانی که نوشابه مینوشند در مقایسه با کسانی که نوشابه نمینوشند، رفتار پرخاشگرانهتری دارند.
(26) ایجاد نفخ
نوشابه به دلیل کربناته شدن میتواند، باعث تجمع گاز معده و نفخ شود؛ همچنین کافئین موجود در نوشابه میتواند تولید اسید معده را افزایش دهد و دورههای یبوست را بدتر کند.
(27) آسیب به روده
شواهد تجربی نشان میدهد که قند خون بالا و مصرف زیاد نوشابه میتواند سد روده را مختل کند که این امر منجر به التهاب روده و افزایش حساسیت به عفونتهای روده میشود.
(28) ایجاد افسردگی
نوشیدن نوشابه با افزایش خطر افسرگی مرتبط میباشد. این نتایج ممکن است به محتوای شیرینکنندههای مصنوعی و فروکتوز ربط داشته باشد. این مادهها به طور کلی از انتشار انتقال دهندههای عصبی مهم (مانند دوپامین و سروتونین) در مغز شما جلوگیری میکنند. سطوح پایین آنها اغلب در افراد مبتلا به افسردگی دیده میشود.
(29) تاری دید
مصرف بیش از حد نوشابههای کافئیندار میتواند به طور ناگهانی سطح قند خون را افزایش دهد که میتواند منجر به تاری دید شود.
(30) میگرن
به طور کلی میتوان گفت که نوشیدنیهایی که کافئین بالایی دارند، ممکن است باعث میگرن شما شوند. این شامل نوشیدنیهایی مانند نوشابه و قهوه میباشد. در حالی که مقدار متوسط کافئین میتواند، سردرد شما را کاهش دهد، امّا مصرف بیش از حد آن، میتواند اثر معکوس داشته و باعث میگرن شود.
(31) حساسیت
محققان این نظریه را مطرح میکنند که قند بالا در نوشابهها، ممکن است بدن را در برابر التهاب آلرژیک آسیبپذیرتر کند و یا ممکن است مواد نگهدارنده موجود در آنها، باعث واکنش آلرژیک شوند.
(32) مشکل شیر دهی
مطمئناْ همه والدین با یک نوزاد بد اخلاق خوشحال نمیشوند. با نوشیدن نوشابه، کافئین میتواند در طول شیردهی به نوزاد منتقل شود. این امر سبب به وجود آمدن مشکلاتی مانند اختلالات خواب، تحریکپذیری و ناراحتیهای گوارشی در نوزادان میشود؛ بنابراین برای سلامت نوزادان و آسایش خود، از خوردن نوشابه در دوران شیردهی به شدت پرهیز کنید.
(33) سوزش سر معده و رفلاکس
اسید درون نوشابه میتواند پوشش معده را تحریک کند و باعث ایجاد سوزش سر دل و رفلاکس اسید شود.
(34) عفونت مجاری ادراری
نوشیدنیهای قندی مانند نوشابهها، میتوانند باعث تحریک مثانه و افزایش خطر عفونت مجاری ادراری شوند.
(35) افزایش کلسترول
تحقیقات جدید نشان میدهد که بزرگسالانی که حداقل یک نوشابه در روز مینوشند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کلسترول بالا هستند. کلسترول بالا میتواند خطر بیماری قلبی و سکته را افزایش بدهد.
با خواندن این مقاله، احتمالاً متوجّه شدهاید که باید هر چه سریعتر برای همیشه از نوشابه خداحافظی کنید و نوشیدنیهای سالم دیگری را جایگزین آن نمایید.
امروزه در سراسر جهان، انواع آب گازدار، کوکتلها و نوشیدنیهای طبیعی گازدار جزو نوشیدنیهای محبوب در میان مردم (خصوصاً افرادی که میخواهند قند یا کالری دریافتی خود را کاهش دهند) میباشند. برای گازدار کردن این نوشیدنیهای خوشمزه و سالم، میتوانید از انواع دستگاه نوشابه ساز و سودا ساز استفاده کنید. این دستگاهها علاوه بر اینکه نیاز شما را برطرف میکنند، از شما در برابر خطرات ناشی از خوردن نوشابههای شیرین نیز محافظت میکنند.
نوشیدنیهای گازدار طبیعی فاقد کالری، قند، شیرینکننده مصنوعی، رنگها و مواد نگهدارنده هستند؛ بنابراین جایگزینی مناسبی برای نوشابه میباشند.
ما در مقالات متعددی طرز تهیه انواع نوشیدنی خانگی با دستگاه سودا ساز را آموزش دادهایم. برای مشاهده و مطالعه این مقالات، میتوانید به لینک قبل مراجعه کنید.
اگر شما هم مایلید دستگاه سوداساز و نوشابه ساز خانگی را خریداری نمایید، کافی است از طریق سایت تصفیه آب بهاب به صورت آنلاین اقدام به خرید کنید؛ همچنین میتوانید با فروشگاه بهاب تماس گرفته و آن را سفارش دهید. در صورت تمایل، جهت دریافت مشاوره، پرسش در مورد محصولات مورد نظر و خرید، از طریق شماره تلفنهای 02186027905 - 02634606148 ، واتس اپ و تلگرام 09129418377، آدرس ایمیل info@wfiltration.com و یا چت آنلاین میتوانید با کارشناسان تصفیه آب بهاب تماس بگیرید.
**H/**ن