
فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس درون یک هوزینگ یا محفظه فیلتر نصب شده است. هوزینگ ممبران همواره شامل یک ورودی و دو خروجی آب است. یک خروجی مربوط به آب تصفیه شده و خروجی دیگر مربوط به فاضلاب یا پساب می باشد.
همواره در مسیر فاضلاب یک تصفیه آب RO، قطعه کپسولی شکل کوچکی وجود دارد که به آن «محدود کننده جریان» یا «محدود کننده فاضلاب» می گویند. این قطعه را گاهی با نام درین Drain نیز می شناسند. مقاله تصویری آموزش تعویض هوزینگ ممبران تصفیه آب خانگی را می توانید از طریق لینک قبل مشاهده نمایید.
برای پیدا کردن محدود کننده میتوانید شلنگی را که وارد لوله فاضلاب شده دنبال کنید تا به آن برسید. محدود کننده معمولا کنار محفظه ممبران و بالای براکت تصفیه آب دیده میشود.
دلیل طراحی و استفاده از محدود کننده فاضلاب
عملکرد فیلتر ممبران به فشار آب بستگی دارد و این فشار بالا است که میتواند فرآیند اسمز معکوس را برقرار کرده و آب تصفیه شده تولید نماید. هنگامی که آب شهری وارد محفظه ممبران میشود، از لایه های غشاء ممبران عبور کرده و آب تصفیه شده را از خروجی وسط محفظه ارائه خواهد داد. در این حین آب تصفیه نشده و پساب، در اطراف فیلتر ممبران جمع شده و نهایتا از خروجی پایین محفظه به بیرون هدایت میشود. نکته در اینجاست که اگر مسیر خروج پساب کاملا باز باشد، تمام فاضلاب با سرعت خارج شده و پمپ قادر به تامین فشار لازم برای ممبران نیست.
برای اینکه بتوان فشار داخل محفظه ممبران را در حد بالا نگه داشت، باید مسیر خروج پساب را محدود کرد. این کار از طریق قرار دادن یک قطعه به نام محدود کننده جریان فاضلاب انجام می شود. وظیفه محدود کننده جریان، کنترل خروجی فاضلاب دستگاه تصفیه آب است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سیستم کارکرد فیلتر ممبران تصفیه آب و ساختار فیلتر ممبران تصفیه آب پیشنهاد می شود مقالات مرتبط با آن را مطالعه نمایید.
مشخصات محدود کننده فاضلاب در دستگاه تصفیه آب
محدود کننده جریان فاضلاب به شکلی طراحی شده که در هر دقیقه تنها به حجم مشخصی از آب اجازه خروج می دهد. این مقدار معمولا با یک عدد روی محدود کننده نشان داده میشود. به عنوان نمونه محدود کننده 300 به معنی آن است که در هر دقیقه تنها به 300 سی سی از آب اجازه عبور داده می شود. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید محدود کننده فاضلاب دارای یک جهت جریان آب و یک عدد است.
انواع محدود کننده جریان پساب یا فاضلاب دستگاه تصفیه آب
- ظرفیت: محدود کننده فاضلاب از لحاظ میزان آب عبور داده شده مدلهای مختلفی دارد. معمولا محدود کننده با ظرفیت های 300 ، 400 ، 420، 450، 500، 550، 600، 650، 800، 1000، 1200، 1500 (سی سی در دقیقه) در بازار موجود است.
- اتصال: از لحاظ اتصال محدود کننده ممکن است دارای اتصال فیتینگی سرخود باشد و یا دارای رزوه بوده و بتوان انواع اتصالات را به آن وصل نمود. برای آشنایی با اتصالات دستگاه تصفیه آب روی لینک قبل کلیک نمایید.
- نوع: محدود کننده ممکن است ثابت یا متغیر باشد. در محدود کننده متغیر این امکان وجود دارد که از طریق پیچ تنظیم و یا شیر، میزان خروجی آب را در محدوده خاصی تغییر داد.
روش انتخاب مناسب ترین محدود کننده فاضلاب
میزان محدود کننده فاضلاب باید طی محاسبات فنی مشخص شود که بستگی به عواملی زیادی دارد. از جمله :
- ظرفیت فیلتر ممبران: به عنوان یک قاعده عمومی، برای هر فیلتر ممبران 50 GPD (گالن در روز) باید از یک محدود کننده فاضلاب 300 CC استفاده کرد و به همین ترتیب برای یک ممبران 100 گالن از یک محدود کننده 600 CC استفاده می شود. با این حال تعیین عدد دقیق محدود کننده یک موضوع کاملا فنی است.
- نوع فیلتر ممبران: با توجه به بافت غشاء نیمه تراوا و دامنه تحمل آن نسبت به املاح و ... می توان میزان خروج پساب را تغییر داد.
- حجم مورد نظر برای آب تصفیه شده: در صورتیکه محدود کننده روی عدد پایین تری انتخاب شود، میزان تولید آب تصفیه شده افزایش می یابد ولی فشار بیشتری به فیلتر ممبران وارد خواهد شد. همچنین انتخاب محدود کننده بیشتر سبب کاهش تولید آب نرم شده ولی فشار را از روی ممبران کم می کند.
- عمر مورد نظر برای فیلتر ممبران: هرچه عدد محدود کننده کمتر انتخاب شود، فشار بیشتری به ممبران وارد شده و نهایتا عمر ممبران نیز کمتر خواهد شد.
- TDS آب ورودی: هرچه میزان کل جامدات محلول در آب بیشتر باشد، باید عدد محدود کننده را بالاتر در نظر گرفت تا عمر ممبران کم نشود. همچنین برای آبهای نرم می توان محدود کننده را کوچکتر انتخاب کرد تا میزان تولید آب نرم افزایش یابد.
- نوع املاح موجود در آب: برخی آلاینده های خاص ممکن است به سرعت فیلتر ممبران را خراب کنند. در صورت وجود چنین مواردی بهتر است محدود کننده را بیشتر از میزان تعیین شده انتخاب کنید.
- فشار پمپ تصفیه آب: رابطه مستقیمی بین توان پمپ تصفیه آب و میزان محدود کننده وجود دارد. اگر پمپ ضعیف باشد میتوان با انتخاب محدود کننده کوچکتر، ضعف پمپ را جبران نمود. وظیفه پمپ تصفیه آب خانگی چیست
به عنوان یک نمونه رایج، برای دستگاه تصفیه آب خانگی که از آب شهری با TDS کمتر از 700PPM استفاده می کند و دارای ممبران 50GPD است، از یک محدود کننده 300cc استفاده می شود.
نکات مهم در خصوص محدود کننده جریان فاضلاب :
نکته مهم و قابل توجه این است که اگر محدود کننده به هر دلیلی کیپ شود، به سرعت باعث خرابی فیلتر ممبران خواهد شد. به همین دلیل پیشنهاد میشود محدود کننده فاضلاب هم به همراه فیلتر ممبران هر دو سال یکبار تعویض شود. چون هنگامی که محدود کیپ و یا خراب شود قابل تشخیص نیست و باعث خراب شدن فیلتر ممبران نیز خواهد شد.
مقاله تصویری آموزش نحوه تعویض محدود کننده جریان فاضلاب در دستگاه تصفیه آب را از طریق لینک قبل می توانید مشاهده نمایید.
در صورت هرگونه سوال می توانید از طریق شماره تلگرام تصفیه آب 09129418377 و یا ایمیل info@wfiltration.com با کارشناسان تصفیه آب بهاب در ارتباط باشید.
**m / ***