
نتایج آکادمی ملی علوم در مورد نیترات و سرطان
در این گزارش اخیر در مورد نیترات موجود در آب آشامیدنی، یک کمیته فرعی از هیئت تحقیق ملی به این نتیجه رسید که ریسک ابتلا به سرطان ناشی از نیترات موجود در آب آشامیدنی قابل اغماض است. برای اکثر جمعیت آمریکا، که آلودگی نیترات در آب آشامیدنی آنها کم است، این ارزیابی میتواند صحیح باشد.
برای این فرد میانگین در جمعیت آمریکا، کمیته فرعی مصرف نیترات از طریق آب را 2 میلی گرم در روز یا 3 درصد تماس روزانه تخمین زده شد. تماس غذایی هم در حدود 73 میلی گرم در روز یا 97 درصد به ازای تماس روزانه تخمین زده شد.
در مناطقی با آلودگی نیترات بالا، که توسط این کمیته فرعی به صورت مناطق غنی از نیترات توصیف شد، مصرف نیترات از طریق آب 160 میلی گرم به ازای هر روز یا 69% تماس روزانه در نظر گرفته شد. این میزان تماس چند برابر بیشتر از میانگین تماس در آب آشامیدنی است و به تماس روزانه بیش تر از سه برابر کمک میکند.
نقص موجود در آنالیز کمیته، عدم موفقیت در ارزیابی احتمال خطر افزایش یافته مرتبط با مصرف بالای نیترات در طول سالهای اولیه زندگی است.
برای نوزادان تازه متولد شده که تنها منبع غذایی آنها در غذای نوزاد تهیه شده با آب شیر غنی از نیترات است، تماس در طول 6 ماه اول زندگی بیش از 80 مرتبه بیشتر از میانگین کودکان تغذیه شونده با بطری خواهد بود. کمیته هیچ ارزیابی در مورد اثر تماس با نیترات افزایش یافته در طول دوران نوزادی بر احتمال ابتلا به سرطان انجام نداد در صورتی که مقالات همه گیر شناسی شواهد متناقض بر ارتباط مصرف نیترات بالا در جمعیت عمومی و خطر ابتلا به سرطان را ارائه داده بود. هیچ کدام از این مطالعاتی که کمیته بر آنها استناد میکند احتمال افزایش ریسک را با افزایش در مصرف نیترات در طول دوره نوزادی، بررسی نکردهاند.
بر اساس کمیته فرعی، 5% نیترات مصرف شده به ترکیبات سرطان زای ان نیتروز در لوله گوارشی تبدیل میشوند و و دلیلی بر باور این مطلب وجو دارد که تماس با ترکیبات ان نیتروز در طول سالهای ابتدایی زندگی ریسک ابتلا به سرطان بیشتری را نسبت به سایر دورههای زندگی ارائه میدهد.
سوالی که کمیته در پاسخگویی به آن ناچار ماند این است که: افزایش در خطر ابتلا به سرطان برای نوزادانی تغذیه شونده توسط غذای کودک مبتنی بر آب آلوده با نیترات در سطحی بالاتر از آنچه تصور میشد ریسک قابل اغماضی را در طول زندگی ایجاد کند، به چه علت است؟ اطلاعات قابل اعتمادی نشان میدهند که تماس با ترکیبات نیتروز در ابتدای زندگی به طور قابل توجهی شاخصهای سرطان را در رتها افزایش میدهد. چنین بیان میشود که چنین تماس افزایش یافتهای در ابتدای زندگی انسان هم میتواند اثر مشابهی داشته باشد.
همچنین نوزادان فاقد ویتامین هایی هستند که از تشکیل ترکیبات ان نیتروز جلوگیری میکنند. ویتامینهای C و Eکه در میوهها و سبزیجات یافت میشود به نظر میرسد که از تشکیل ترکیبات سرطانزای ان نیتروز جلوگیری کند. مصرف آمپول ویتامین C و E میتواند احتمال ابتلا به سرطان مرتبط با رژیم غذایی غنی از نیترات را کاهش دهد. نوزادان تازه متولد شده که از آب آلوده با نیترات مینوشند چنین سیستم دفاعی رژیم غذایی را ندارند. فقدان این ترکیبات کاهش دهنده خطر ابتلا که در رژیم غذایی بزرگسالان وجود دارد، ممکن است به افزایش خطر ابتلا به سرطان ناشی از تماس زیاد با نیترات در دوره ابتدایی زندگی، کمک کند.
سایر اثرات مزمن: نقصهای تولد و فشار خون
تعدادی از مطالعات انسانی و حیوانی دو اثر مضر مزمن از تماس با نیترات را نشان دادند: نقصهای تولد و فشار خون
حداقل5 تحقیق، رابطه بین نیتریت، نیترات و ترکیبات ان نیتروز و نقصهای تولد را نشان دادند. اثرات ابتداً در مطالعات جانوری مشاهده شد اما در مطالعات همه گیر شناسی انسانی نیز دیده شده است (جدول 8).
مطالعات صورت گرفته در رتها و همسترها نشان داد که ترکیبات ان نیتروز تراتوژن ها (عوامل ایجاد ناهنجاری جنینی) قوی هستند (دروکری 1966، گیولبر 1969). در هر دوی این جانوران زمانی که دوزی منفرد از ان اتیل ان نیتروزاوره، نیتروزآمین به مادر داده شد نقصهای متعدد تولد شامل ناهنجاری در چشمها، سیستم عصبی مرکزی و سیستم ماهیچهای اسکلتی مشاهده شد.
سایر مطالعات نشان داده است که نیتریت میتواند از طریق مادر به جنین منتقل شده و در دوزهای غیر کشنده توسعه رفتاری را تحت تاثیر قرار دهد(شووال و گرونر 1972). زمانی که رتهای حامله در معرض آب الوده با نیترات قرار گرفتند، نیتریت از طریق ناف به جنین منتقل شده و منجر به ایجاد سطوح نیتریت بالا و متهموگلوبینمای بین حالت حاد و مزمن در جنینها شد. مطالعه مشابهی در رتهای حامله که در معرض سدیم نیتریت از طریق آب آشامیدنی خود هستند اثر حیاتی در مرگ و میر نوزادان در گروهی با دوز بالا را ایجاد میکند (شووال و گرونر 1972). این اثر –افزایش در نرخ مرگ و میر نوزاد- در مطالعات همه گیر شناسی انسانی نیز مشاهده شد. تحقیق صورت گرفته بر روی ماداران آفریقایی که در معرض میزان افزایش یافتهای از سدیم نیتریت موجود در آب آشامیدنی هستند نشان داد که افزایش در مرگ نوزادان با افزایش تماس مادران حامله و نوزادان با نیترات در ارتباط است (سوپر و همکاران 1981). این مسئله همچنین ممکن است به دلیل مت هموگلوبینما، ناهنجاریها یا ضعف در نوزاد باشد که توسط تماس با نیترات ایجاد شده است.
پس از این که این مطالعات جانوری اثرات تراتوژنیک ترکیبات ان نیتروز را نشان داد، چندین مطالعه همه گیر شناسی انسانی اجرا شد. اولین مورد در سال 1972 بود که تلاش کرد تا رتهای مبتلا به آنوسفالی (نوعی نقص مادرزادی که موجب ناهنجاری شدید مغزمیشود) را با دریافت محصولات غذایی مختلف مقایسه کند (کنوکس 1972). رابطه آشکار بین نرخ رخداد آنوسفالی و جذب گوشت خام محتوی سطوح بالایی از نیترات یافت شد. در طول 10 سال بین سالهای 1960 تا 1970 نرخهای آنوسفالی به شدت به تنوعات سالانه و فصلی در جذب عمومی محصولات گوشت خام، مرتبط بود. این مطالعه شواهد پیشنهادی ابتدایی را در انسان ارائه داد که بیان میکند، مصرف نیتریت در غذا میتواند اثری مضر بر جنین داشته باشد.
تحقیقات بعدی نشان دادند که ممکن است نقصهای تولد به دلیل وجود نیترات در آب باشد. تحقیقی در سال 1984 در مورد آبهای سطحی و زیر زمینی در جنوب استرالیا نقصهای مادرزادی مرتبط با آلودگی نیترات در آب آشامیدنی را بررسی کرد و روابط پاسخ به دوز معنی دار از لحاظ آماری را بین نقصهای تولد سیستم عصبی مرکزی و سیستم ماهیچهای اسکلتی و غلظتهای افزایشی نیترات در آب آشامیدنی را یافت (دورسچ و همکاران 1984).
این تحقیق مادران را بر اساس میزان نیترات مصرفی در آب آشامیدنی به 3 گروه تقسیم کرد؛ ppm1/1-0،ppm 1/1-5/3 و بیش از ppm 5/3. زنانی که در دسته 5/3-1/1 یک افزایش سه برابری در ریسک ابتلا به نقصهای تولد را تجربه کردند، در حالی که زنان در دسته تماس حداکثری افزایش چهار برابری را در ریسک ابتلا نشان دادند. نکته قابل توجه این است که یک شیب تغییر فصلی در خطر ابتلا کشف شد به این صورت که ریسکهای بالاتری در طول حاملگی در فصل بهار یا تابستان مشاهده میشد. نویسنده این مشاهده را به احتمال افزایش مصرف آب در ماههای گرم نسبت داد.
در حالیکه نویسندگان (و سایر منتقدان کار) مشاهده کردند اما به دلیل طراحی تحقیق نتوانستند سایر دلایل غیر از نیترات را استخراج کنند، دو فاکتور تقویت کننده این ارتباط را مورد بحث قرار دادند:
- این حقیقت که رابطه پاسخ به دوز واقعی مشاهده شد.
- سایر مطالعات که نشان دادند تماس با نیترات، نیتریت یا ترکیبات ان نیتروز، در انسان ها و جانوران با بروز نقص های تولد مرتبط است.
بر اساس این تحقیق نویسندگان چنین نتیجه گیری کردند که
پیوستگی درونی یافته های ما و هماهنگی آنها با مطالعات قبلی ما و شواهد آزمایشگاهی بر احتمال وجود یک رابطه واقعی بین مصرف نیترات آب زیرزمینی و ناهنجاری ها وجود دارد (دروسچ و همکاران 1984).
بر اساس نتایج حاصل از یک تحقیق استرالیایی، مطالعه ای با روند مشابه اجرا شد که تلاش داشت تا نقص های سیستم عصبی مرکزی را با تماس با نیترات از طریق آب آشامیدنی در نیوبروسویک، کانادا مرتبط کند (آربوکل و همکاران 1988). این مطالعه هر چند که تناقضی با نتایج حاصل از تحقیق استرالیایی نداشت، دریافت که شواهد برای ارتباط دادن نیترات و نقصهای تولد ضعیف باشد. در این مطالعه، رابطهی معنیدار آماری بین ریسک نقصهای تولد سیستم عصبی مرکزی و نیترات یافت نشد. نویسندگان تعدادی از دلایل را برای معتبر بودن نتایج تحقیق خود بر میشمارند از جمله تفاوت در حساسیت جمعیت، اغماضها در محاسبات تماس در تحقیق استرالیایی و تفاوت در سطوح تماس بین گروههای کانادایی و استرالیایی.
هر چند که هر دو تحقیق، ریسکها را در استانداردMCL زیرppm 10 آنالیز کردند، اکثریت جمعیتهای کانادایی در معرض نیترات بالاتر ازppm 3 قرار نمیگیرند. نکته جالب توجه این است که زمانی که رابطه بین تماس با نیترات و نقصهای تولد برای دو زیرگروه از جمعیت در معرض نیترات بالا تحلیل شد (مصرف کنندگان آب چاه و آنهایی که در مناطق با سطح نیترات بالا زندگی میکنند که هر دو در معرض سطوح بالایی از نیترات قرار دارند هر چند که هنوز این میزان کمتر از MCL است)، افزایش متوسط و قابل توجهی در نرخ نقص تولد سیستم عصبی مرکزی با افزایش تماس با نیترات مشاهده شد. نویسندگان این تحقیق چنین نتیجه گیری کردند که نیاز به مطالعات بیشتر وجود دارد و مطالعات آینده باید جمعیت بزرگتری که در تماس با سطوح نیترات بالا هستند را شامل شوند.
ریسک ایجاد نقصهای تولد ناشی از قرار گیری در معرض نیترات عامل نگران کنندهای است با توجه به این حقیقت که ممکن است این ریسک ناشی از دوز بالای منفرد نیترات در ابتدای حاملگی بوده که تاثیرات شگرف در نمو جنینی طولانی مدت گذاشته است. همانطور که قبل ذکر شد، مطالعات نشان دادند که ترکیبات ان نیتروز از طریق جفت به جنین منتقل میشوند (شووال و گرونر 1972) و اینکه تماس جنین با نیترات میتواند بعدها منجر به سرطان در او شود (دروکری 1966). همان نویسنده گزارش کرد که یک دوز منفرد از نیتروزآمین که به رتهای باردار در روز 15 بارداری داده شده میتواند منجر به نقصهای تولد در فرزندانش شود.
مطالعات همه گیر شناسی انسانی همچنین رابطهای را بین جذب نیترات و فشار خون نشان دادند. تحقیقی در سال 1971 در مجله سلامت عمومی آمریکا منتشر شد که ریسک فشار خون و مرگ و میر ناشی از فشار خون را تحلیل کرده و رابطهای مثبت بین فشار خون و تماس افزایش یافته نیترات از طریق آب آشامیدنی را یافت (مورتون 1971). این تحقیق با هدف شناسایی دلیل ناحیه متمرکز ریسک افزایش یافته فشار خون در کلورادوی شرقی طراحی شده بود و تعدادی از پارامترهای آب (سختی، سدیم، نیترات و کلرین) را در ارتباط با این ریسک بررسی کرد. در مقابل 6 منبع آبی که بررسی شدند، رابطه قوی بین سطوح افزایش یافته نیترات و افزایش فشار خون بود. در این تحقیق، ساکنان منطقه آبی رودخانه Republican River با بالاترین غلظت میانگین نیترات در ppm 1/3 به میزان دو برابر بیشتر از سایر مناطق نرخ مرگ ناشی از فشار خون را نشان دادند.
دومین مطالعه 7 سال بعد انجام شد و در مورد 18 جامعه در بخش ولد weld در کلورادو منتشر شد (مالبرگ 1977). این مطالعه منابع آبی جامعه را به دو گروه با نیترات بالا و گروه نیترات پایین، تقسیم کرد و هیچ شاهد همه گیر شناسی از فشار خون افزایش یافته با افزایش مصرف نیتروژن را گزارش نکرد. هر چند که این تحقیق برخی از شواهد حمایت کننده از یافتههای قبلی را ارائه داد. در میان ساکنان در جوامع تحت تماس، که قبلا فشار خون داشته اند، یک نقطه اوج افزایشی در گروه سنی 50 تا 59 را مشاهده شد که در جوامع عاری از تماس با نیترات وجود نداشت.
در حمایت از این یافتههای همه گیر شناسی، به نظر میرسد که شواهد تکمیلی از کارکنانی که در معرض سطوح بالایی از نیترات اورگانیک هستند این ارتباط را قوت بخشد. در میان صنایع کاوشی، کارگران قرار گرفته در معرض سطوح بالای نیترات در محل کار، طیف گستردهای از اثرات قلبی عروقی را نشان میدهند از جمله فشار خون بالا، آنژینا پکتوریس و مرگ ناشی از انسداد شرائین (مورتون 1971).
تذکرها
1. غلظتهای نیترات از طریق یکی از این دو روش گزارش میشوند: یا به صورت نیتروژن اندازه گیری میشوند یا به صورت نیترات. استانداردppm10 EPA بر اساس اندازه گیری نیترات به صورت نیتروژن است. به منظور تبدیل مقیاس، این میزان معادل با ppm45 نیترات اندازه گیری شده به صورت نیتروژن، است. در این متن وقتی به غلظت نیترات اشاره میشود در واقع منظور غلظت اندازه گیری شده به صورت نیتروژن است. این قالبی است که به طور رایج توسط دانشمندان آمریکایی استفاده میشود.
2. همچنین برای نوزادانی که از غذای بچه تغذیه میکنن هنوز هم ممکن است تماس ناشی از نیترات طبیعی موجود در سبزیجات وجود داشته باشد.
3. این مطالعات، مطالعات اکولوژیکی بودند به این مفهوم که گروهی از افراد مورد مطالعه قرار گرفتند نه خود افراد
4. آبی که محتوی نیترات- نیتروژن است به استاندارد کنونی ppm10 EPA میرسد.