
تقریبا بیشتر مردم امروزه یک دستگاه ماشین لباسشویی و یک دستگاه ماشین ظرفشویی دارند. اگر هردو نه، حداقل یکی را دارند! اما مشکلی که اغلب با آن روبرو هستند، رسوبات و ذرات معلق آب است که باعث خرابی ماشین آنها میشود و خسارت های زیادی روی دست آنها می گذارد.
تجربه تلخ سرویس دائمی لباسشویی یا ظرفشویی باعث میشود مردم به دنبال فیلتر لباسشویی باشند. اگرچه کارخانجات سازنده، یک فیلتر توری کوچک درون ماشین لباسشویی یا ظرفشویی قرار می دهند تا اجازه ورود ذرات درشت را ندهد. اما این فیلتر معمولا کارایی زیادی ندارد و نمی تواند مشکلات را حل کند. به همین دلیل در طول ماه صدها نفر با کارشناسان شرکت بهاب تماس گرفته و تقاضای فیلتر لباسشویی می کنند. اما فیلتر لباسشویی چیست؟
فیلتر لباسشویی یا رسوبگیر لباسشویی ؟
اول چیزی که کارشناسان تصفیه آب ما یادآوری می کنند این است که لفظ «فیلتر لباسشویی» زیاد درست نیست. زیرا نمی تواند چیزی را فیلتر کند. زمانی می توانیم اسم فیلتر را بکار ببریم که معمولا چیزی از آب جدا شده و حذف میشود. اما در اینجا چنین چیزی رخ نمی دهد. حتی مردم آن را با نام «رسوبگیر لباسشویی» می شناسند. این اسم هم درست نیست. چون رسوبگیر ماده ایست که درون لباسشویی یا ظرفشویی ریخته شده و قرار است رسوبات داخلی آن را پک کند.
چیزی که باید دنبال آن باشید یک «ضد رسوب لباسشویی» است. یک دستگاه کوچک و ارزان که اجازه رسوب بستن را به آلاینده های موجود در آب نمی دهد. این توضیح تنها جهت آشنایی شما با عملکرد آن و اسم علمی آن بود. اگرچه نامی که با آن صدا زده میشود زیاد مهم نیست. حتی در بسیاری موارد ما نیز به دلیل آنچه عامه مردم با آن خو گرفته اند، آن را رسوبگیر لباسشویی و حتی فیلتر لباسشویی می نامیم.
انواع رسوبگیر لباسشویی و ظرفشویی
فیلتر لباسشویی انواع مختلفی دارد.
- رسوبگیر پلی فسفات : رایج ترین نوع رسوبگیر لباسشویی یا ظرفشویی، آنهایی هستند که از پلی فسفات استفاده می کنند. پلی فسفات با فرمول شیمیایی Na۳PO۴ یک ماده بی رنگ یا سفید رنگ است که به عنوان ضد رسوب کاربرد زیادی دارد. تری سدیم فسفات یا همان پلی فسفات به راحتی در آب حل میشود و حتی در صنایع غذایی نیز کاربرد زیادی دارد. به عنوان نمونه در صنایع لبنی و تولید پنیر به وفور استفاده میشود. بنابراین مصرف خوراکی آن هم ضرر خاصی متوجه مصرف کننده نحواهد کرد. اگرچه تاکید کارشناس تصفیه آب این است که برای مصارف غیر خوراکی استفاده شود. پلی فسفات باعث میشود آب قلیایی شده و ph آب را تا حدود 12 بالا میبرد. عملکرد پلی فسفات اینگونه است که با آهک و رسوبات آب ترکیب شده و اجازه رسوب بستن را به آنها نمی دهد. بنابراین ذرات معلق و آهک اگرچه هنوز در آب وجود دارند، اما دیگر به دیواره لوله ها و هیتر لباسشویی نچسبیده و به راحتی از سمت دیگر لوله آب خارج میشوند. رسوبگیر پلی فسفات چیزی را از آب حذف نمی کند. بلکه اجازه نمیدهد رسوبات موجود در آب چسبندگی داشته باشند. به این ترتیب عمر لباسشویی و ظرفشویی زیاد شده و نیاز به سرویس دائمی نخواهد داشت.
نقطه ذوب پلی فسفات 73.4 سانتی گراد است و به همین دلیل نباید در آب داغ استفاده شود. چون به سرعت ذوب شده و در آب حل خواهد شد. معمولا رسوبگیر پلی فسفات را در مسیر آب سرد قرار می دهند. یک نکته کلیدی این است که بهتر است پلی فسفات را با یکی فاصله کم از ماشین لباسشویی یا ظرفشویی و یا حتی آب گرم کن و پکیج قرار داد. زیرا در صورت برگشت آب داغ (خصوصا در پکیج و آبگرم کن) پلی فسفات ذوب خواهد شد!
در صورتیکه از رسوبگیر پلی فسفات استفاده می کنید، لازم است آن را سالی یکبار تعویض نمایید.
- رسوبگیر مغناطیسی : یکی از روش های جدید برای جلوگیری از رسوب بستن، استفاده از انواع سختی گیر مغناطیسی Magnet است. یک میدان مغناطیسی قوی در مسیر آب ورودی به لباسشویی یا ظرفشویی ایجاد می شود. آهک و رسوبات آب هنگام عبور از این میدان مغناطیسی باردار شده و جهت گیری آنها یکسان می شود. به همین دلیل رسوبات به دیواره لوله ها نچسبیده و از سمت دیگر خارج میشوند. نکته قابل توجه این است که ضد رسوب مغناطیسی نیز همانند پلی فسفات، چیزی را از آب حذف نمی کند. بلکه اجازه رسوب بستن را به آنها نمی دهد. میزان اثر رسوبگیر مغناطیسی به قدرت میدان مغناطیسی ایجاد شده بستگی دارد. هرچه نیروی مغناطیس قویتر باشد، کیفیت و مدت زمان اثر آن نیز بیشتر خواهد بود. متاسفانه طول اثر میدان مغناطیسی کم است و پس از مدتی از بین می رود. در انواع رسوبگیر مغناطیسی آهنربایی حدود 2 متر پس از آن، اثر مغناطیس از بین می رود. در نمونه های برقی با توجه به شدت قوس ایجاد شده، ممکن است طول اثر بیشتر باشد.
رسوبگیر مغناطیسی دو نوع دارد:- در برخی انواع آن از یک آهنربا استفاده شده است که وظیفه تولید میدان مغناطیسی را به عهده دارند. بهترین آهنربای قابل استفاده نیودیمیوم صنعتی است که میدان مغناطیسی بسیار زیادی ایجاد می کند. در ساخت نیودیمیوم NdFeBr از عنصر ND استفاده شده که قدرت بسیار زیادی دارد. نیودیمیوم که نیو هم نامیده میشود قوی ترین و پر طرفدارترین نوع آهنرباست. نقطه قوت این نوع رسوبگیر این است که به برق نیاز ندارد و در همه جا قابل استفاده است. آهنربای معمولی اثر کمی در رسوبگیری آب دارد.
- نوع دیگر رسوبگیر مغناطیسی آنهایی هستند که از جریان برق برای تولید میدان مغناطیسی استفاده می کنند. قدرت این نوع رسوبگیر بسیار بالاتر از انواع آهنربایی است. اما نیاز به برق دائمی دارند و با قطع شدن جریان برق خاصیت آنها از بین خواهد رفت. ضمن اینکه معمولا به فضای بیشتری نسبت به انواع آهنربایی نیاز دارند.
با توجه به توضیحات بالا و نحوه عملکرد آنها متوجه شدید که اسم «ضد رسوب لباسشویی» مناسب تر از سایر اسامی رایج است.
مزایای استفاده از رسوبگیر پلی فسفات
- نصب بسیار آسان و بی درد سر در مسیر شلنگ لباسشویی و ظرفشویی
- قدرت اثر بالا در جلوگیری از رسوب بستن
- جلوگیری از ورود شن و ماسه به دلیل استفاده از فیلتر توری در رسوبگیر های پلی فسفات (این مسئله ممکن است در برخی تولیدات رعایت نشود)
- اثر پلی فسفات برای مدت زیادی در آب باقی مانده و بنابراین اجازه رسوب بستن در مسیر طولانی را نمی دهد.
- نیازی به برق و تجهیزات جانبی ندارد.
معایب رسوبگیر پلی فسفات
- در صورتیکه از مواد نشکن و با کیفیت استفاده نشود، احتمال شکستن محفظه و آب دادن وجود دارد.
- اگر پلی فسفات استفاده شده استاندارد نباشد، ممکن است باعث صدمه زدن به پوست و مو شود.
- هر سال باید محتویات داخل آن تعویض شود. در صورت فراموش کردن زمان تعویض، ممکن است اثر خود را از دست داده باشد و ماشین لباسشویی شما بی محافظ مانده باشد!
- فقط برای آب سرد قابل استفاده است.
******************************************************
مزایای استفاده از رسوبگیر مغناطیسی آهنربایی
- عمر بسیار بالایی دارد. یک رسوبگیر نیودیمیوم صنعتی به راحتی تا بیش از 10 سال هم کار میکند.
- نیاز به سرویس و نگهداری ندارد. فقط کافیست یکبار آن را نصب نمایید.
- خراب نمی شود. نمی شکند و نیاز به تعمیر یا تعویض ندارد.
- هیچ نوع ماده ای به آب اضافه نمی کند و باعث تغییر در طعم یا مزه آب نمی شود.
- بسیار کوچک است و در مسیر لوله آب نصب میشود.
- هیچ گونه ضرری برای مصرف کننده ندارد.
- برای آب سرد یا گرم می توان از آن استفاده نمود.
- نیاز به برق ندارد.
معایب رسوبگیر مغناطیسی آهنربایی
- نمی تواند شن و ماسه و ذرات معلق را بگیرد.
- طول اثر آن بسیار کم است و به همین دلیل باید بلافاصله قبل از لباسشویی یا ظرفشویی نصب شود.
******************************************************
مزایای استفاده از رسوبگیر مغناطیسی برقی
- قدرت بسیار بالایی دارد. با توجه به شدت جریان وارد شده، میتواند اثر رسوبگیری آن بسیار زیاد باشد.
- هیچ نوع ماده ای به آب اضافه نمی کند و باعث تغییر در طعم یا مزه آب نمی شود.
- هیچ گونه ضرری برای مصرف کننده ندارد.
- برای آب سرد یا گرم می توان از آن استفاده نمود.
معایب استفاده از رسوبگیر مغناطیسی برقی
- نیاز به برق دارد و با رفتن برق از کار می افتد.
- فضای بیشتری نسبت به رسوبگیر آهنربایی نیاز دارد.
- خطر برق گرفتگی در لوله های فلزی و در صورت عدم رعایت نکان ایمنی وجود دارد.
- نیاز به سرویس و بررسی کیفیت در طول عمر خود دارد.
***