
محققان واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی موفق به ساخت یک دستگاه منحصر به فرد برای تصفیه پساب های صنعتی شدند که قابلیت حذف 99 درصد آلاینده را داراست.
به گزارش ایرنا، دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی نفت واحد علوم و تحقیقات و مخترع این طرح صنعتی گفت: پروژه طراحی و ساخت دستگاه تصفیه پساب های صنعتی از سالها پیش به همت دکتر سعید بازگیر استاد گروه مهندسی پلیمر واحد علوم و تحقیقات آغاز شد و من از حدود سال 90 وارد پروژه شدم.
مسعود بارانی درباره عملکرد دستگاه تصفیه پسآب های صنعتی توضیح داد: این دستگاه از دو قسمت شیمیایی و فیزیکی ساخته شده است که قسمت شیمیایی آن بر پایه نانو مواد است و قسمت فیزیکی نیز از دو بخش نانو الیاف و نانو جاذب تشکیل شده و به صورت جذبی عمل می کند.
وی با بیان اینکه این دستگاه، سریع ترین روش تصفیه پساب در دنیا محسوب می شود و پرسرعت ترین مواد انعقادساز در آن به کار رفته است، افزود: دستگاه می تواند هر مرحله تصفیه پساب را در مدت 30 ثانیه تا یک دقیقه تصفیه کند که در نوع خود، سریعترین روش است و پس از تصفیه، با یک هم زدن آنی، یک ته نشین 30 ثانیه ای دارد.
به گفته بارانی، این دستگاه بدون توجه به نوع پساب، آب را با 99 درصد حذف آلاینده تحویل می دهد و هر چقدر پساب، آلودگی بیشتری داشته باشد درصد حذف آلاینده ها بیشتر است و همین ویژگی، استفاده از دستگاه را برای مصارف صنعتی در اولویت قرار می دهد.
این پژوهشگر جوان استقرار دستگاه در کمترین فضای ممکن را یکی از مزیت های این دستگاه برشمرد و گفت: دستگاه های تصفیه پساب، اغلب جای زیادی اشغال می کنند و باید در کنار آنها استخر ساخته شود که این محدودیت ها برای دستگاه اختراعی ما وجود ندارد و می توان آن را در یک فضای دو متر در سه متر قرار داد و برای تصفیه پنج متر مکعب پساب در هر ساعت مورد استفاده قرار داد.
وی با بیان اینکه این دستگاه هیچ نمونه داخلی یا خارجی ندارد، ادامه داد: دستگاه حتی این قابلیت را دارد که در ارتفاع به کار گرفته شود و این ویژگی به کاهش سطح اشغال و بکارگیری آن در محیط های کوچک کمک می کند.
بارانی صرفه جویی در زمان و هزینه، بازدهی بالا، تصفیه انواع پساب های صنعتی، صرفه جویی در آب و بازگرداندن پساب ها به چرخه مصرف و کاهش آلودگی های زیست محیطی را از دیگر مزیت های این دستگاه ذکر کرد.
این مخترع جوان خاطرنشان کرد: این دستگاه برای تصفیه پساب در تمام مراکز صنعتی قابل استفاده است و در کارخانجات و مراکز زیادی همچون شرکت نفت، کارخانه چرم سازی، نساجی، کاغذسازی، تولید خودرو، کشتارگاه ها و کارخانجات پلیمری به صورت آزمایشی مورد استفاده قرار گرفته و نتیجه مطلوب داده است.
این پروژه به همت دکتر سعید بازگیر و همکاری مسعود بارانی به اجرا درآمده است.
**ن