
تصویری که مشاهده می کنید یک دستگاه تصفیه آب است که با روش اسمز معکوس کار میکند. اگرچه اغلب انواع دستگاه RO به صورت شش مرحله شناخته میشوند، اما برخلاف آنها این مدل یک دستگاه تصفیه آب زیر سینکی سه مرحلهای است. سه مرحلهای بدین معنا است که سه فیلتر آب اصلی دارد : یک فیلتر الیافی ، یک فیلتر کربن بلاک و یک فیلتر ممبران
در این مقاله قصد داریم راهنمای گام به گام راه اندازی دستگاه تصفیه آب را برای شما شرح دهیم.
فیلترهای پیش تصفیه آب Prefilter : آب شیر گرفته شده از لوله آب سرد زیرسینکی از طریق اتصالات سریع زیر برچسب (Prefilter(Inlet وارد اولین محفظه فیلتر تصفیه آب می شود. فیلتر پیش تصفیه که به صورت عمودی در دستگاه نصب شده است، یک فیلتر الیافی با دقت یک میکرون است که وظیفه زلال کردن آب را به عهده دارد. فیلتر الیافی میتواند گل و لای، لجن، جلبک، خزه، شن و ماسه و سایر ذرات درشت آب را حذف نماید. وجود فیلتر الیافی برای عملکرد صحیح دستگاه تصفیه آب ضروری است. در مرحله دوم پیش تصفیه آب از فیلتر کربن استفاده شده است. این فیلتر کربن جامد بسیار با کیفیت است. فیلتر کربن کلر و مواد شیمیایی موجود در آب، رنگ، بو و مزه نامطبوع آب، فلزات سمی و سنگین مانند سرب را حذف می کند. استفاده از فیلتر کربن بلاک از آلوده شدن و آسیب دیدن فیلتر ممبران جلوگیری می کند.
شیر بین راهی : در داخل یک دستگاه تصفیه آب گاهی لازم است یکی از مسیرهای آب را مسدود کرده و یا در مواقع خاصی اجازه عبور آب را ندهیم. در این صورت از شیر بین راهی استفاده می شود. شیر بین راهی به گونه ای طراحی شده است که بتوان آن را به راحتی در مسیر شلنگ تصفیه آب قرار داد. یک سمت شیر بین راهی به صورت رزوه از خارج (پیچی) است و به یک شلنگ با قطر ۱/۴ اینچ یا همان ۶ میلیمتر به آن وصل می شود. (مانند خروجی محفظه خانگی) . سمت دیگر آن از طریق یک رابط اتصال سریع (فیتینگی) به شلنگ دستگاه تصفیه آب خانگی متصل می شود.
شیر قطع کن خودکار : آب تصفیه شده از طریق یک شلنگ ۱/۴ اینج (شلنگ ۶ میلیمتر تصفیه آب) از پشت فیلتر پیش تصفیه خارج شده و وارد شیر قطع کن خودکار که در بالای دستگاه تصفیه آب قرار دارد، می شود. سمت دیگر شیر قطع کن خودکار به بالای محفظه افقی فیلتر ممبران متصل می شود. کنترل جریان آب ورودی توسط شیر قطع کن خودکار انجام می پذیرد. هر زمان آب به اندازه کافی تولید شود، این شیر مسیر آب ورودی را می بندد.
فیلتر ممبران : فیلتر غشاء نیمه تراوا که به آن فیلتر ممبران هم می گویند، معمولا در دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس نصب می شود و به عنوان واحد اصلی تصفیه آب و قلب تپنده آن شناخته می شود. در تصویر بالا غشاء ممبران در محفظه افقی سبز رنگ که روی آن عبارت Membrane حک شده قرار گرفته است. فیلتر ممبران وظیفه حذف آلوده کنندههایی مانند فلوراید، سرب، آرسنیک، کروم، نیترات و سایر آلوده کنندهها را بر عهده دارد. همچنین تا 9۵% جامدات محلول در آب مانند سدیم را کاهش میدهد. اسمز معکوس یک فرآیند فیزیکی جداسازی است که در این فرآیند، جریان آب خام به دو جریان آب محصول و جریان آب تغلیظ شده تقسیم می شود. به جریان غلیظ تر، آب شور و یا دور ریز ھم گفته می شود. در این فرآیند، آب خام (تصفیه نشده) توسط پمپ تصفیه آب به داخل یک محفظه که دارای فیلتر ممبران است، رانده شده. زیرا تقریبا فقط آب خالص می تواند از غشاء عبور کند به این صورت آب خالص در یک طرف غشاء و آب تغلیظ شده از ناخالصی ھا در طرف دیگر قرار خواھد گرفت.
بازدید دوباره سیستم قطع کن : آبی که از فیلتر پیش تصفیه عبور کرده و تصفیه شده است از سمت راست شیر قطع کن خودکار به سمت فیلتر غشا میرود. همانطور که گفته شد فقط آب خالص می تواند از فیلتر غشاء عبور کند. در سمت دیگر شیر قطع کن، آب محصول وارد مخزن تصفیه آب می شود.
اتصال ورودی مخزن : تانک یا همان مخزن برای نگهداری آب تصفیه شده استفاده میشود و تنها توسط یک شلنگ تصفیه آب به دستگاه وصل میشود. شلنگ تصفیه آب مخزن به عنوان یک مسیر دو طرفه عمل میکند که هم امکان ورود آب به مخزن را دارد و هم امکان خروج آب از مخزن تصفیه آب را . عملکرد آن به این شکل است که آب، مسیر دارای کمترین مقاومت را انتخاب میکند و وقتی به تانک مخزن میرسد به عنوان ورود به مخزن و خروج از آن عمل می کند. بسته به جایی که فشار زیاد است، آب به مخزن ذخیره سازی یا به سمت تانک مخزن جریان می یابد.
مخزن تصفیه آب : یک دستگاه که مبتنی بر اسمز معکوس باشد، نیاز به مخزن تصفیه آب دارد که بتوانند آب تصفیه شده را در آن ذخیره کند. روش تصفیه آب اسمز معکوس اگرچه دقیق است، اما میزان خروجی کمی دارد. در واقع مخزن ذخیرهسازی به این دلیل مورد نیاز است که غشای RO به آهستگی، با سرعتی معادل چکه کردن سریع آب از شیر سماور یا یک جریان باریک، آب را تصفیه میکند. مخزن با هوای سبک تحت فشار است. آب در یک کیسه منعطف درون مخزن ذخیرهسازی جمع شده و وقتی نیاز به آب باشد با فشار هوا به سمت بیرون رانده میشود. آب تصفیه شده، کم کم در مخزن ذخیره شده تا در مواقع نیاز به راحتی بتوان حجم مناسبی از آب را برداشت نمود.
شیر برداشت آب : تنها راه برداشت آب استفاده از شیر روی سینکی است. وقتی شیر برداشت آب بسته است و دستگاه آب تولید میکند، آب خروجی جایی جز مخزن ذخیرهسازی برای رفتن ندارد. وقتی مخزن تصفیه آب پر می شود، فشار زیادی روی شیر قطع کن خودکار وارد می شود. وقتی فشار مخزن به حدود ۲/۳ فشار آب ورودی در سمت راست شیر قطع کن می رسد، این فشار یک پیستون را بسته و مانع از ورود آب به دستگاه تصفیه آب میشود. دستگاه خاموش میماند تا زمانی که نیاز به تولید مجدد آب باشد. با باز شدن شیر برداشت آب، فشار سمت چپ مخزن کم میشود و آب از داخل مخزن خارج شده و به سمت شیر برداشت آب می رود.
فیلتر پست کربن : روی این دستگاه تصفیه آب این فیلتر آب نصب نیست. اما می توانید با نصب فیلتر پست کربن ، آن را ارتقا دهید. فیلتر کربن نهایی یا Post Carbon با یک شلنگ ۱/۴ اینچی به شیر آب در بالای سینک وصل شده است. پست فیلتر یک فیلتر کربن بسیار با کیفیت است که هرگونه اثر مواد شیمیایی باقیمانده را برطرف کرده و هنگام عبور آب به سمت شیر، طعم آب را بهبود میدهد.
***