
فیلترهای استفاده شده در دستگاه تصفیه آب خانگی بر اساس نحوه عملکرد آنها انتخاب شده اند و هر فیلتر تصفیه آب باید بتواند بخشی از آلاینده ها و ناخالصی ها را حذف کرده و آب بهتری را در اختیار فیلتر آب بعدی قرار دهد. بنابراین در آب تصفیه کن خانگی ، دو مرحله اولیه فیلتراسیون بدین شکل طراحی شده اند:
- فیلتر رسوب گیر الیافی : برای حذف گل و لای، شن و ماسه، جلبک، خزه، زنگ آهن لوله ها و ذرات معلق درشت. فیلتر الیافی باید بتواند آب را تا حد ممکن زلال کند و تصفیه فیزیکی آب را انجام دهد.
- فیلتر کربن فعال : برای حذف کلر و ترکیبات کلر، فنل، سموم و آفت کش ها، بو، طعم و مزه نامطبوع آب، فلزات سمی و سنگین و سایر آلاینده های شیمیایی
اگر هر کدام از مراحل بالا درست انجام نشوند، دستگاه تصفیه آب دچار مشکل خواهد شد. به عنوان نمونه:
- عملکرد ضعیف فیلتر الیافی باعث می شود :
- ذرات معلق از این فیلتر تصفیه آب عبور کرده و حفره های فیلتر کربن را پر و کارایی آن را به شدت کم کنند.
- ذرات معلق رد شده و غشاء حساس فیلتر ممبران را به سرعت خراب خواهند کرد.
- عملکرد ضعیف فیلتر کربن :
- آلاینده های شیمیایی به طور کامل توسط فیلتر کربنی جذب نشده و غشاء ممبران به سرعت تخریب می شود.
- برخی آلاینده های شیمیایی توسط فیلتر ممبران حذف نشده و مخزن دستگاه تصفیه آب را آلوده خواهند کرد.
برای داشتن بالاترین دقت تصفیه آب ، هر دو مرحله الیاف و کربن باید از بهترین کیفیت تهیه شده باشند. بهترین پیشنهاد استفاده از فیلتر الیافی با دقت ۱ میکرون و فیلتر کربن از جنس پایه گیاهی فعال شده می باشد.
اگرچه دستگاه آب تصفیه کن با دو پیش مرحله گفته شده می تواند آب لازم برای فیلتر ممبران را تامین کند، اما به دلیل زیر این نیاز دیده شد که فیلتر تصفیه آب سومی به عنوان تکمیل فرایند فیلتراسیون قرار داده شود:
- اغلب فیلتر رسوب گیر الیافی با دقت ۵ میکرون استفاده می شد و ذرات کوچکتر از آن تا 1 میکرون به راحتی عبور می کردند که باعث کاهش عمر فیلتر ممبران میشد.
- فیلتر الیافی اغلب دیر تعویض میشد و گل و لای و ذرات از آن عبور می کردند و وارد فیلتر ممبران می شدند.
- فیلتر کربنی اغلب کیفیت پایینی داشت و بسیاری از آلاینده های شیمیایی حذف نمی شدند و غشاء ممبران را پاره می کردند.
- فیلتر کربنی از نوع پودری (گرانول) بود و آب تماس بسیار کمی با دانه های کربن داشت. به همین دلیل جذب حداکثری صورت نمی گرفت.
- فیلتر کربنی تصفیه آب خیلی زود اشباع میشد و پس از آن آلاینده های شیمیایی عبور می کردند.
- ساختار فیلتر کربن پودری به گونه ای بود که احتمال عبور ذرات ریز کربن از آن وجود داشت. به همین دلیل فیلتر ممبران در معرض خرابی بود.
بنابه دلایل فوق و برای اینکه وجود ضعف در عملکرد دو فیلتر پیش تصفیه پوشانده شود، فیلتر تصفیه آب سومی در نظر گرفته شد. فیلتر آب سوم می بایست بتواند تمام مشکلات ذکر شده بالا را رفع نموده و فیلتر ممبران را از خرابی در امان نگه دارد.
بهترین ساختار پیشنهادی، ترکیب دو فیلتر الیاف و کربنی بود که منجر به طراحی فیلتر کربن بلاک تصفیه آب گشت. فیلتر کربن بلاک در واقع کربن پودری فعالی است که به صورت یک بلوک جامد استوانه ای شکل طراحی شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره فلسفه طراحی و تولید فیلتر کربن بلاک ، پیشنهاد می شود مقاله آشنایی با فیلتر کربن بلاک تصفیه آب را مطالعه نمایید.
بنابراین نصب فیلتر کربن جامد دارای مزایای زیر خواهد بود:
آلاینده های شیمیایی که از فیلتر کربن پودری عبور کرده و حذف نشده اند، در این مرحله حذف خواهند شد و فیلتر ممبران محفوظ میماند. در فیلتر کربن جامد ، آب مجبور است از روزنه های ریز بین دانه های کربن فشرده عبور کند و بنابراین سطح تماس آب با کربن بسیار بیشتر از حالت کربن پودری خواهد بود. در کربن پودری آب اجباری به تماس با کربن نداشته و ممکن است به سرعت از کنار آن عبور کند.
ذرات معلق که به هر دلیل از فیلتر الیافی عبور می کردند، بین ساختار فشرده فیلتر کربن بلاک به دام می افتند. ذرات کربنی عبور کرده از فیلتر کربن گرانول در این مرحله به دام می افتادند.
مزایای کربن جامد باعث شد استفاده از فیلتر کربن جامد در انواع دستگاه تصفیه آب خانگی به شکل گسترده ای رایج شود. به شکلی که به استاندارد واحدی در این زمینه تبدیل گشت.
اما به مرور زمان مشکلاتی در سیستم تصفیه آب دیده شد:
- به دلیل تقلب و یا کسب سود بیشتر، برخی فیلترهای کربن جامد، با کیفیت پایین تولید شدند که باعث شد ذرات ریز کربن از آنها جدا شده و وارد فیلتر ممبران شوند. این امر تولید کنندگان دستگاه تصفیه آب را با مشکلات گارانتی یا نارضایتی مصرف کننده روبرو کرد.
- ضمن آنکه تکنولوژی تولید کربن جامد در اختیار همه نبود و تولید آن اغلب با کاستی های زیادی روبرو میشد. بنابراین شرکت ها در صدد حذف آن و یا جایگزینی با فیلترهای تصفیه آب دیگر بر آمدند.
- هزینه تولید فیلتر کربن جامد بیشتر از فیلترهای کربن پودری بود و هزینه نهایی دستگاه تصفیه آب را افزایش میداد.
در واقع تولید کنندگان به جای ریشه یابی مشکل و ارتقا، کیفیت فیلتر کربن جامد، راحت ترین راه حل را حذف آن از سیستم و جایگزینی با فیلتر الیافی دیدند. با این کار آنان میتوانستند در مرحله اول فیلتر الیافی ۵ میکرون که ارزانتر از فیلتر الیافی ۱ میکرون بود را قرار داده و در مرحله سوم نیز فیلتر الیافی ۱ میکرون را با توجیه جلوگیری از عبور ذرات معلق و کربن به فیلتر ممبران ، قرار دهند. این راه حل ارزان قیمت تولید کنندگان، بدون در نظر گرفتن وظیفه ای که فیلتر کربن جامد برای آن طراحی شده بود، اغلب باعث کاهش عمر فیلتر ممبران می شود.
امروزه ممکن است شما ترکیب فیلتر الیاف –کربن-الیاف را در خیلی از انواع دستگاه تصفیه آب مشاهده کنید.
اما راه حل درست چیست؟
پیشنهاد اکید ما استفاده از ترکیب استاندارد فیلتر الیافی ۱ میکرون- فیلتر کربن پودری – فیلتر کربن جامد است. البته برای رفع مشکلات رایج قدیمی باید چاره خردمندانه ای اندیشید که برخی پیشنهادات ارائه میگردد:
- استفاده از فیلتر کربن جامد با کیفیت و دارای تاییدیه های جهانی تصفیه آب : استفاده از یک فیلتر آب که استانداردهای جهانی را داشته باشد، این اطمینان را به شما میدهد که نقصی در عملکرد سیستم مشاهده نخواهید کرد.
- استفاده از فیلتر الیافی خطی به عنوان محافظ فیلتر ممبران، پس از مرحله سوم. این راه حل بسیار مفید بوده و عمر ممبران را افزایش خواهد داد. عوامل موثر در عمر فیلتر ممبران دستگاه تصفیه آب را می توانید از طریق لینک قبل مطالعه نمایید.
- تغییر ساختار فیلتر کربن جامد و قرار دادن لایه هایی از الیاف در بخش های خروجی فیلتر کربن جامد، جهت جلوگیری از عبور ذرات
در صورت هرگونه سوال می توانید از طریق شماره تلفن ۸۶۰۲۷۹۰۵-۰۲۱ ، شماره تلگرام تصفیه آب 09129418377 و یا ایمیل info@wfiltration.com با کارشناسان بهاب در ارتباط باشید.
**ن