
در زمان های قدیم افراد از نهرها، رودخانهها، دریاچهها و مخازن به عنوان منابع آب و همچنین آب زیرزمینی استفاده میکردند. اما این منابع همیشه تمیز نبودند.
از دوران باستان، نیاز به آب پاک منجر به توسعه روش های تصفیه آب شده است. این روش ها میکروبهای عامل بیماری را حذف نمی کنند اما ثابت شده که پایه و اساس توسعه روش های تصفیه آب مدرن امروزی هستند. جوامع باستانی که روش های اولیه تصفیه آب را توسعه دادند شامل افریقا، آسیا، هند، خاورمیانه و اروپا هستند.
چارچوب زمانی تصفیه آب
شواهدی وجود دارد که روشهای باستانی تصفیه آب به 4000 سال پیش از میلاد برمیگردند. بهبودهای انجام شده شامل طعم و ظاهر آب میشوند، هرچند برخی انواع باکتریها میتوانند از این نحوه تصفیه آب جان سالم به در ببرند. بین 4000 پیش از میلاد تا 1000 پس از میلاد، مواد مختلف طبیعی برای فیلتراسیون آب استفاده میشد. همچنین شروع به استفاده از تقطیر شد.
مواد مورد استفاده برای تصفیه آب
برای ضد عفونی شدن آب، بسیاری از فرهنگهای باستانی از مس، آهن یا شن داغ همراه با جوشاندن آن استفاده میکردند. گیاهان هم اغلب در تصفیه آب به خوبی استفاده میشدند مانند آملا که غنی از ویتامین C است و خوس khus. گاهی از گیاهان برای تصفیه آب استفاده میشد مانند ریشه سوسن سفید و دانههای نیرمالی (استریکنوس پوتاتروم).
در مصر باستان، سولفات آلومینیوم، سولفات آهن یا ترکیب این دو برای بیرون کشیدن جامدات معلق استفاده میشد. در یونان، یک کیسه پارچهای به نام آستین بقراط برای صاف کردن آب پیش از جوشاندن استفاده میشد. در هند باستان، شن و سنگریزه برای تصفیه آب پیش از جوشاندن استفاده میشد. این روش به زبان سانسکریت ساسروتا سامیتا Susruta Samhita نامیده میشد.
آب چگونه بررسی میشد؟
جوامع باستانی چیزی در مورد مواد سمی بدون طعم که میتوانند در آب رشد کنند، نمیدانستند. روش اصلی آزمایش خلوص آب از طریق شفافیت، طعم و بوی آن بود.
نگهداری
فلزات خاصی از جمله مس باعث تخریب چرخه باکتریها میشوند. در هند باستان، برنج، آلیاژ مس، زینک و گاهی فلزات دیگر برای ذخیره آب استفاده میشد. یونانیان و رومیهای باستان از ظرفها یا مخازن به عنوان وسیلهای استفاده میکردند تا ذرات آب ته نشین شوند.
ملاحظات
رومیها، یونانیها و مایانها همگی از قنات برای تصفیه آب استفاده میکردند. وقتی این فرهنگها سقوط کردند، پیشرفت تصفیه آب متوقف شد. صدها سال بعد در سال 1627، سر فرانسیس بیکن تصفیه آب نمک را آزمایش کرد. او تلاش کرد با استفاده از شن نمک را از آب جدا کند، اگرچه شکست خورد، اما آغازگر علاقه به تصفیه آب شد.
*ن