
رشد جلبک یک واقعیت زندگی است که هر صاحب آکواریوم دیر یا زود با آن روبرو خواهد شد. رشد برخی از جلبک ها طبیعی و سالم است، اما رشد بیش از حد جلبک ها ناخوشایند بوده و می تواند برای ماهی ها و گیاهان خطرناک باشد.
جلبک ها ممکن است به صورت بقایای قهوه ای، سبز، قرمز یا لایه ای ظاهر شوند که روی شیشه مخزن، سنگ ریزه یا بستر، لوازم جانبی و گیاهان داخل آکواریوم می خزند. راه هایی برای جلوگیری از این رشد بیش از حد و در بسیاری از موارد، معکوس کردن آن نیز وجود دارد.
چه چیزهایی باعث رشد بیش از حد جلبک در آکواریوم می شود؟
مانند هر زندگی گیاهی، جلبک ها برای رشد سه نیاز اساسی دارند: آب، نور و مواد مغذی. اگر برای هر یک از این متغیرها مقادیر زیادی منابع وجود داشته باشد، جلبک ها می توانند مانند آتش سوزی رشد کرده و گسترده شوند. درست مانند علف های هرز که در باغ رشد می کنند.
بدیهی است که آکواریوم شما نمی تواند بدون آب بماند، اما می توانید میزان نور و مواد مغذی موجود در آب را کنترل کنید. برخی از دلایل رایج برای رشد بیش از حد جلبک عبارتند از:
- چراغ ها برای مدت طولانی روشن مانده اند.
- آکواریوم در مکانی با نور مستقیم خورشید قرار دارد.
- غذا دادن بیش از حد به ماهیان
- فاصله زیاد بین تعویض آب آکواریوم
- ایجاد محیط آبی که دارای مواد مغذی بالایی است
روش های جلوگیری از رشد جلبک در آکواریوم
دانستن اینکه چه چیزی باعث رشد بیش از حد جلبک ها می شود، نیمه اول نبرد است. در مرحله بعد، برای جلوگیری یا اصلاح وضعیت رشد بیش از حد جلبک ها تلاش کنید.
- کاهش نور: آکواریوم را در جایی که نور مستقیم خورشید وجود دارد، قرار ندهید؛ حتی اگر برای بخشی از روز باشد. نور خورشید میتواند رشد جلبکها را افزایش دهد و این کار را بدون ملاحظه خواهد کرد! هنگام استفاده از نور مصنوعی، مطمئن شوید که میزان نور، بیش از حد لازم نباشد و همچنین بیشتر از هشت تا ده ساعت در روز روشن نباشد. می توانید از یک تایمر برای روشن و خاموش کردن چراغ ها در طول روز استفاده کنید.
- کمتر غذا بدهید: عشق مردم به ماهیانشان سبب می شود که اکثر آنها به ماهی های خود بیش از حد غذا بدهند. این موضوع سبب افزایش سطح فسفات در آب می شود که نهایتا به رشد جلبک ها کمک خواهد کرد. بهتر است در وعده های کوچک به ماهیان غذا بدهید و غذا خوردن ماهی را تماشا کنید. اگر تمام غذا در عرض پنج دقیقه خورده نشود، شما بیش از حد غذا می دهید. همیشه غذاهای نخورده را فورا خارج کنید.
- تغییر آب: تنها راه مهم برای جلوگیری از جلبک ها، انجام تغییرات منظم آب است. هر هفته 10 تا 15 درصد از آب آکواریوم خود را خارج کرده و با آب تصفیه شده جایگزین کنید تا مواد مغذی موجود در آب کم باشد. با این کار نیترات انباشته شده در آکواریوم که یکی از کودهای اصلی گیاهان است، حذف می شود!
- آب آکواریوم را بشناسید: منبع آب خود را آزمایش کنید. اگر فسفات بالایی دارد، باید از مواد شیمیایی حذف کننده فسفات موجود در فروشگاه تصفیه آب بهاب استفاده کنید یا منبع آب دیگری مانند آب تصفیه شده را پیدا کنید. همچنین، آزمایش نیترات عاقلانه است، زیرا برخی از منابع آب دارای سطوح نیترات بالا هستند. اگر موادی مانند فسفات و نیترات را با آب لوله کشی به آکواریوم وارد کنید، تغییر آب چندان فایده ای ندارد!
- تمیز کردن آکواریوم: اگر مشاهده کردید که جلبک ها روی شیشه، سنگ ها یا سایر سطوح سخت مخزن آکواریوم شروع به رشد کرده اند، آنها را بردارید. شیشه را با کمک شیشه شوهای مغناطیسی یا برس های مخصوص تمییز کنید. سنگ ها و دکور ها را خارج کرده و آنها را بشویید. هنگامی که آب را تعویض می کنید، با استفاده از سیفون کردن و یا جاروبرقی آکواریوم، فضولات و پس ماندهای غذایی را خارج کنید. جهت مشاهده و خرید سیفون آکواریوم روی لینک قبل کلیک نمایید.
آشنایی با انواع سیفون آکواریوم
- از گیاهان زنده استفاده کنید: گیاهان زنده، بسیاری از مواد مغذی را که برای رشد جلبک ها لازم است، مصرف می کنند. بنابراین وجود مواد مغذی کمتر در آب به این معنی است که سوخت کمتری برای رشد بیش از حد جلبک ها وجود دارد.
- استفاده از ماهی جلبک خوار: یک ماهی لجن خوار کمک زیادی در این زمینه می کند. نگهداری از ماهی شارک روباه Siamese flying fox، اتوسینکلوس otocinclus یا همان کت فیش اتو، پلکوستوموس plecostomus یا همان لجن خوار معروف، یا سایر ماهی های جلبک خوار دیگر، به کاهش حضور جلبک ها در مخزن کمک می کند.
آشنایی با انواع جلبک آکواریوم
اگر متوجه تجمع جلبک در آکواریوم خود شدید، بلافاصله باید از شر آن خلاص شوید. برای انجام موثر این کار، باید نوع جلبک خود را بشناسید. شناخت جلبک به تعیین علت و درمان کمک می کند. نگاهی به انواع جلبک های رایج و نحوه برخورد با آنها بیندازید:
- جلبک قهوه ای: که به عنوان جلبک شن یا سیلیس نیز شناخته می شود، این جلبک در آکواریوم های تازه راه افتاده و جدید رایج است و مخزن را به صورت ورقه هایی می پوشاند که به راحتی پاک می شوند. معمولاً بی ضرر است و در نهایت با بالغ شدن آکواریوم ، پس از چند ماه از بین می رود.
- جلبک سبز آبی: همچنین به عنوان جلبک لجن یا اسمیر شناخته می شود، می تواند به دلیل وجود نیترات و فسفات بیش از حد در آب ایجاد شود. در بیشتر موارد، این در واقع جلبک نیست، بلکه سیانوباکتری است. می تواند به سرعت گسترش یابد و کنترل آن دشوار است. مراقبت خوب از آب به شما کمک می کند، اما اگر منبع آب شما دارای فسفات است، ممکن است مجبور شوید از درمان های خاصی برای حذف مواد مغذی اضافی استفاده کنید. اریترومایسین در برابر جلبکهای سبز آبی مؤثر است، اما از آن با احتیاط استفاده کنید. احتمالاً به کلونی باکتریهای مفید موجود در بیوفیلتر آکواریوم شما نیز آسیب میرساند.
- جلبک قرمز یا ریش: این جلبک سخت ترین جلبک بوده و خلاص شدن از شر آن آسان نیست. معمولاً روی گیاهان ظاهر می شود. غوطه ور شدن در محلول سفید کننده ضعیف (5 تا 10 درصد) برای چند دقیقه، اغلب این نوع جلبک ها را از بین می برد.
- جلبک سبز: این جلبک به عنوان جلبک مو، نخ یا نقطه ای نیز شناخته می شود. این یک نوع جلبک سالم است که به احتمال زیاد هر آکواریوم تا حدی آن را تجربه خواهد کرد. تا زمانی که از مخزن به خوبی مراقبت شود، بیش از حد رشد نخواهد کرد. این جلبک توسط ماهی های جلبک خوار خورده می شود، بنابراین سعی کنید از برخی از آنها در آکواریوم خود برای کنترل استفاده کنید.
- آب سبز: همچنین به عنوان شکوفه جلبک شناخته می شود، این امر به دلیل رشد جلبک های میکروسکوپی معلق در آب ایجاد می شود. این یکی از ناامید کنندهترین انواع جلبک است که به سختی حذف میشود. زیرا مانند سایر جلبکها نمیتوان آن را پاک کرد یا خراش داد. به طور کلی، تغییرات آب موثر نیست، زیرا جلبک های باقی مانده به سرعت دوباره رشد می کنند. استفاده از فیلتر دیاتومیک یا مسدود کردن کامل نور برای چندین روز معمولاً برای حذف آب سبز ضروری است. آب را آزمایش کنید تا مطمئن شوید که حاوی آمونیاک، نیتریت، نیترات یا فسفات نیست، زیرا همه اینها باعث رشد جلبک می شوند.
در صورت تمایل، جهت دریافت مشاوره، پرسش در مورد محصولات مورد نظر و خرید از طریق شماره تلفن های ثابت 02186027905 - 02634606148، واتس اپ و تلگرام 09129418377 و آدرس ایمیل info@wfiltration.com و یا چت آنلاین با کارشناسان تصفیه آب بهاب تماس بگیرید.
***/**ن