
شاید برای شما نیز این سؤال پیش آمده که TDS متر چیست؟ چگونه کار میکند و چه چیزی را اندازهگیری میکند؟
با ما همراه باشید تا به تمام این پرسشهای شما پاسخ دهیم؛ همچنین در انتهای مقاله آموزش کالیبره کردن و تست دستگاه TDS سنج، گنجانده شده که مطالعه آن خالی از لطف نیست.
جهت مشاهده مدلهای مختلف و اطلاع از قیمت و خرید انواع سختی سنج آب روی لینک قبل کلیک نمایید.
آنچه در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
منظور از tds آب چیست؟
دستگاه سختی سنج آب چیست و چه کاربردی دارد؟
کالیبره کردن TDS متر
نحوه کالیبره کردن TDS متر
منظور از tds آب چیست؟
برای سنجش کیفیّت آب، فاکتورهای مختلفی مورد ارزیابی قرار میگیرد؛ یکی از آنها TDS است. TDS اختصار یافتهی Total Dissolved Solids و به معنای کل املاح جامد محلول در آب میباشد. تی دی اس آب، مجموع جامدات محلول در آب است. این مواد جامد شامل نمکها، مواد معدنی و فلزات هستند. مقدار tds رابطه مستقیمی با هدایت الکتریکی آب (EC) دارد. این به این دلیل است که هر چه تعداد این جامدات یا یونها در آب بیشتر باشد، رسانایی آن بیشتر است.
دستگاه سختی سنج آب چیست و چه کاربردی دارد؟
برای ارزیابی میزان املاح موجود در آب، از ابزاری به نام tds متر یا همان سختی سنج آب استفاده میشود. TDS متر یک ابزار مفید، برای ارزیابی کیفیّت آب است؛ زیرا ارزان و قابل اعتماد بوده و همچنین استفاده از آن بسیار ساده است. این دستگاهها سطح مواد جامد محلول آب را تنها در عرض چند ثانیه اندازهگیری میکنند.
یادآوری: یکی از معیارهای متداول سنجش غلظت در محلول ppm است. ppm مخفف کلمات Part Per Million و به معنای بخش در میلیون است.
آشنایی با انواع سختی سنج آب
بیایید نگاهی دقیقتر به TDS متر، قابلیتها، محدودیتها و نحوه تناسب آنها با کاربرد مورد نیاز بیندازیم. 3 نوع رایج تی دی اس متر عبارتند از:
- tds متر آنلاین
- tds متر پرتابل یا همان tds متر قلمی (TDS متر جیبی)
- tds متر آزمایشگاهی
دستگاه tds متر را از لحاظ میزان دقت، میتوان در دو دستهی خانگی و آزمایشگاهی طبقهبندی نمود. انواع سختی سنج قلمی از دقت کمتری برخوردار میباشند، امّا سختی سنج آب آزمایشگاهی دقت بسیار بالایی دارند. به شکل عمومی TDS متر قلمی با دقت 10ppm± عرضه میشود. به این معنا که میزان املاح آب را تا 10 واحد کمتر یا بیشتر از میزان واقعی نشان میدهند. البته این دقت برای مصارف خانگی کافی میباشد.
انواع دستگاه سختی سنج آب آزمایشگاهی دقتهای بالاتری دارند که با توجّه به نوع دستگاه متفاوت است. با این حال حداقل دقت برای یک TDS متر آزمایشگاهی 1ppm± می باشد.
از لحاظ ابعاد دستگاه نیز هر کدام از TDS مترها، ممکن است کوچک و قابل حمل (پرتابل) بوده و یا ممکن است یک دستگاه بزرگ صنعتی و آزمایشگاهی باشند.
دستگاههای قابل حمل را معمولاً TDS متر جیبی و قلمی نیز مینامند. نمونههای آزمایشگاهی، عموماً رومیزی هستند.
آشنایی با سختی سنج قلمی آب
با توجّه به مدل و نوع شرکت سازنده، سختی سنج آب ممکن است دارای کلیدهای مختلفی باشد. در اینجا برخی از کلیدهای رایج معرفی میشوند:
- کلید ON/OFF: همهی تی دی اس مترها، دارای یک کلید ON و OFF میباشند که با نگه داشتن آن برای چند ثانیه، دستگاه روشن یا خاموش میشود. در بعضی انواع سختی سنج، اگر دستگاه برای مدت زیادی بلا استفاده بماند، برای روشن کردن آن باید کلید را بیش از 5 ثانیه نگه داشت. برخی مدلها به گونهای طراحی شدهاند که پس از مدت زمان مشخصی که از آنها استفاده نشود، به صورت خودکار خاموش میشوند.
- کلید MODE: برخی از tds مترها میتوانند حالتهای مختلفی از فاکتورهای کیفیّت آب را سنجش نمایند؛ به عنوان نمونه تعیین EC ،TDS آب و غیره. برای این مدلها معمولاً کلیدی با نام MODE طراحی شده است و این قابلیت را دارد که بین گزینههای مختلف سوییچ نماید؛ بنابراین با زدن هر بار کلید mode میتوانید تعیین کنید EC ،TDS و یا موارد دیگر خوانده شوند. در برخی مدلها با کمک کلید mode میتوان دمای آب را با واحدهای سانتیگراد یا فارنهایت قرائت نمود.
- کلید HOLD: ممکن است در شرایطی قرار داشته باشید که امکان برداشت آب یا خوانش اطلاعات در وضعیت مناسب امکانپذیر نباشد؛ به عنوان نمونه اندازهگیری tds آبهایی که درون گودالهای عمیق قرار دارند. در این موارد ممکن است، در فضایی قرار بگیرید که نتوانید عدد روی TDS متر را بخوانید. در این شرایط کافیست کلید HOLD را نگه داشته تا عدد ثابت بماند.
- کلید CLEAR: برای پاک کردن حافظه احتمالی و عدد ثابت شده روی نمایشگر استفاده میشود.
- پراب یا سوزنهای تشخیص: در قسمت پایین هر tds متر معمولاً 2 عدد سوزن کوچک وجود دارد که وظیفه اندازهگیری را به عهده دارد. این بخش معمولاً با یک درپوش محافظت میشود.
- باطری: برای تأمین انرژی tds سنج آب معمولاً از یک یا دو باطری کوچک ساعتی استفاده میشود. باطریها عموماً در بالای آن و زیر درپوش تعبیه شدهاند. دقت داشته باشید که آب نباید وارد این بخش شود. برای جلوگیری از خرابی احتمالی، در TDS مترهای حرفهای، این قسمت پلمپ است و ضد آب ساخته میشود.
روش کار با دستگاه سختی سنج آب
برای اندازه گیری TDS آب، مقداری آب درون درپوش (پوشش محافظ) ریخته و درب tds متر را میبندیم؛ همچنین میتوان قسمت سر tds متر را وارد ظرف آب نمود. دقت داشته باشید که آب نباید تلاطم داشته باشد؛ بنابراین لازم است حدو 5 ثانیه برای خوانش عدد صبر نمود. از طرفی دمای آب باید بین 22 تا 28 درجه سانتیگراد باشد. برای دماهای بالاتر یا پایینتر، احتمال وجود خطا میباشد.
پس از اندازه گیری tds آب، لازم است دستگاه را با تکان دادن خشک کرده و سپس در محل خود قرار دهید. نکته مهم این است که در ابتدای ورود tds متر به آب، بهتر است آن را درون آب تکان دهید تا اگر حباب هوا در اطراف سوزنهای پراب قرار گرفته، جدا شود. پس از آن اجازه دهید آب راکد شود و سپس عدد را قرائت کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میشود مقاله تصویری نحوه کار با دستگاه سختی سنج آب را مطالعه کنید.
کالیبره کردن TDS متر
درست کار کردن تی دی اس متر در گرو کالیبره بودن آن است. در آزمایشگاه یا کارخانه سازنده، دستگاه tds سنج آب را با استفاده از محلولهای استاندارد، کالیبره میکنند تا مطمئن باشند که همواره عدد درست را نشان میدهد. با این حال به مرور زمان ممکن است، دستگاه از حالت استاندارد خارج شده و نیاز به کالیبره شدن مجدد داشته باشد. توجّه داشته باشید که اغلب تی دس اس مترهای ارزان قیمت، قابلیت کالیبره شدن ندارند!
برای کالیبره کردن سختی سنج آب نیاز به محلول کالیبراسیون وجود دارد. در TDS مترهای حرفهای ممکن است یک یا دو محلول کالیبراسیون، همراه دستگاه عرضه شود. در صورتی که محلول کالیبراسیون در اختیار ندارید، میتوانید آن را از آزمایشگاههای معتبر و متناسب با tds متر خود تهیه نمایید.
نحوه کالیبره کردن TDS متر
- محلول کالیبراسیون را به مقدار خیلی کم داخل درپوش بریزید و TDS را اندازهگیری کنید.
- در صورتی که عدد درستی نشان داده نشد، با استفاده از پیچی که در پشت TDS متر قرار دارد، آن را تنظیم نموده تا عدد درست نشان داده شود.
- بعضی از دستگاههای سختی سنج آب حرفهای، مانند سختی سنج آب HM مدل com-100 امکان کالیبره شدن به صورت خودکار را دارا میباشند.
- دقت داشته باشید که محلول کالیبراسیون حتماً باید ایزوله بماند و هیچگاه مایع استفاده شده، نباید دوباره به مخزن برگردانده شود.
سطوح بالای TDS در آب بر طعم آب آشامیدنی شما تأثیر میگذارد. آب منطقه شما، بسته به نوع مواد جامد محلول موجود در آب، ممکن است طعم تلخ، شور یا گوگردی داشته باشد؛ همچنین با گذشت زمان، حضور مداوم مواد معدنی (مانند کلسیم و منیزیم) در آب، میتواند منجر به بروز مشکلاتی مانند تشکیل رسوب در لولهها و لوازم خانگی شود و طول عمر آنها را کاهش دهد. با اطلاع از میزان TDS آب، شما میتوانید تعیین کنید که برای مقابله با این مشکلات، به چه چیزی نیاز دارید؛ گاهی هدف آشامیدن است که با استفاده از دستگاه تصفیه کننده آب مشکل رفع میگردد و گاهی قصد شما، محافظت از لولهها و لوازمی که در معرض آب هستند، میباشد که باید از انواع رسوب گیر و پیش تصفیه استفاده کنید.
شرکت بهاب مفتخر است که توانسته در سالهای متوالی، محصولات باکیفیّت و خدمات برجستهای به مشتریان گرامی خود، ارائه دهد.
در صورت تمایل، جهت دریافت مشاوره، پرسش در مورد محصولات مورد نظر و خرید از طریق شماره های 02186027905 - 02634606148 ، شماره واتس اپ و تلگرام تصفیه آب 09129418377 ، آدرس ایمیل info@wfiltration.com و یا چت آنلاین با کارشناسان تصفیه آب بهاب تماس بگیرید.
***/**ن / **H