
اگر شما هم از فیلترهای داخلی آکواریوم به دلیل اینکه فضای زیادی را می گیرند و منظره آکواریوم را بد شکل کرده اند، خسته شده اید، وقت آن است که یک فیلتر سطلی آکواریوم تهیه کنید. فیلترهای سطلی که به عنوان فیلتر خارجی و فیلتر کنیستر هم شناخته می شوند، در محیطی بیرون از آکواریوم قرار داده شده و تنها با کمک یک شلنگ و لوله های رابط به آکواریوم متصل می شوند.
اما در فیلترهای سطلی آکواریوم ، مساله مهم نوع مدیا یا موادی است که باید درون آن قرار داده شوند. زیرا فیلترهای سطلی عموما بدون مدیا فروخته میشوند. در این مقاله به طور کامل توضیح می دهیم که چه نوع مدیایی می توان در فیلتر سطلی قرار داد و اینکه ترتیب قرار گیری مدیا درون فیلتر سطلی چگونه است.
جهت مشاهده قیمت و خرید انواع مدیای فیلتر آکواریوم روی لینک قبل کلیک نمایید.
آشنایی با انواع مدیا قابل استفاده در فیلتر سطلی آکواریوم
فیلتر اسفنجی آکواریوم: همانطور که از نام این مدیا مشخص است، یک اسفنج با تخلخل بالاست که معمولا به شکل های مکعب و یا استوانه ارائه میشود. شما میتوانید اسفنج را به اندازه دلخواه بریده و استفاده کنید. اسفنج حفره هایی بین 1 تا 3 میلیمتر دارد و می تواند ذرات درشت را در خود نگه دارد. فضولات ماهی، پس مانده غذا، بقایای اجساد ماهیان و گیاهان و هر آنچه به عنوان یک جسم اضافی شناخته می شود، می تواند درون فیلتر اسفنجی به دام بیافتد. به همین دلیل فیلتر اسفنجی سبب زلال شدن آب می شود. از طرفی فیلتر اسفنجی محیط مناسبی برای رشد باکتری های مفید بوده و با وجود غذای کافی برای آنها (فضولات و پس ماندهای غذا و اجساد) و همچنین جریان آب بالا، یک محیط ایده آل برای تکثیر آنها است. بنابراین با انجام تصفیه بیولوژیکی، نقش موثری در حذف سمومی مانند آمونیاک دارد.
ابر بیولوژیکی آکواریوم: که با نام های پد الیافی آکواریوم یا نمد آکواریوم هم شناخته میشود، عموما از جنس پلی پروپیلن بوده و در اغلب اوقات به صورت صفحاتی با طول و عرض مختلف و با قطرهایی بین 1 تا 4 سانتی متر به فروش می رسد. پد الیافی آکواریوم عملکردی مانند اسفنج آکواریوم دارد اما تراکم آن نسبت به اسفنج بیشتر است. بنابراین ذرات ریزتری را در خود نگه می دارد. پد الیافی دوام و عمر کمتری نسبت به اسفنج دارد و پس از چند بار استفاده و شستشو، دیگر قابل استفاده نیست. جهت مشاهده انواع اسفنج و ابر بیولوژیکی آکواریوم روی لینک قبل کلیک نمایید.
کربن اکتیو: یا همان ذغال فعال است که در اندازه ها و اشکال مختلفی تولید می شود. در آکواریوم انواع میله ای و گرانول های کروی بیشتر مرسوم هستند. کربن فعال می تواند رنگ و بوی آب را از بین ببرد. همچنین در حذف آلاینده های شیمیایی و برخی سموم آب بسیار موثر است. کربن فعال با توجه به ظرفیت آن که به عدد یدین هم شناخته میشود، پس از مدتی استفاده اشباع شده و دیگر قابل استفاده نیست و باید عوض شود.
سرامیک آکواریوم: یک سرامیک متخلخل در اندازه یک بند انگشت است که معمولا به صورت حلقه تولید میشود. سرامیک به دلیل دارا بودن تخلخل بالا، می تواند محیط مناسبی برای زندگی و تکثیر باکتری ها باشد. به همین دلیل در تصفیه بیولوژیکی نقش موثری دارد. سرامیک نیازی به شستشو و تمیز کردن ندارد. اما بهتر است پس از 6 ماه، به صورت مرحله ای اقدام به تعویض آن نمود. کاربرد و نقش سرامیک در آکواریوم
بیوبال آکواریوم: توپ های پلاستیکی کوچکی با قطر 2 تا 3 سانتی متر است که شیارهای بسیار زیادی روی آن وجود دارد. بیوبال به دلیل دارا بودن سطح زیاد، می تواند باکتری ها را در خود پرورش دهد و به همین دلیل برای تصفیه بیولوژیکی کاربرد دارد. بیوبال تقریبا عمر دائمی داشته و خراب نمی شود. اما کارایی و اثر بخشی کمتری هم نسبت به سرامیک آکواریوم دارد.
سیپوراکس: یک بتن سبک و متخلخل است که مانند سرامیک، دارای حفره ها و تخلخل زیادی است. از این رو به عنوان فیلتر بیولوژیکی آکواریوم شناخته میشود. معمولا سیپوراکس سطح موثری تا 30 برابر سرامیک دارد و می توان یک لیتر از آن را برای 200 لیتر آب آکواریوم در نظر گرفت.
زئولیت: نوعی سنگ معدنی است که دارای تخلخل بوده و با ایجاد یک بستر مناسب، تصفیه بیولوژیکی را فراهم می کند. می تواند آمونیاک و همچنین فسفات را جذب نماید.
رزین: یک پلیمر است که از طریق تبادل یونی میتواند سبب حذف سختی آب شود. رزین در انواع کاتیون، آنیون و میکس بد وجود دارد. رزین کاتیون و آنیون قابل احیاء و استفاده مجدد هستند اما هرکدام تنها بخشی از رسوب و سختی آب را حذف میکنند. اما رزین میکس بد قدرت بالایی دارد ولی قابل احیاء نیست.
سابستریت: Aquarium Substrate یک نوع سنگ کوارتز است که دارای خلل و فرج زیادی بوده و با ایجاد محیط مناسب رشد باکتری، در تصفیه بیولوژیکی موثر است.
چه نوع مدیایی برای فیلتر سطلی آکواریوم انتخاب کنیم؟
حال که با انواع مختلف مدیا آشنا شدید، باید بدانیم که چه نواع مدیایی را باید برای فیلتر سطلی خود انتخاب کنیم.
به صورت کلی میتوان گفت همه نوع مدیا گفته شده را میتوان برای تصفیه آکواریوم مورد استفاده قرار داد و در این رابطه محدودیت جدی وجود ندارد. با اینحال اگر ماهیان خاصی دارید، نسبت به استفاده ذغال فعال و همچنین رزین از متخصص مربوطه سوال کنید.
این که چه نوع مدیایی استفاده شود، بیشتر به حجم آکواریوم، تعداد ماهی های آن و خصوصا به اندازه فیلتر سطلی شما بستگی دارد. استفاده از فیلتر اسفنجی تقریبا لازم است. خصوصا برای آکواریوم های با تعداد ماهی بالا که عموما ذرات معلق زیادی در آکواریوم تولید میشود. همچنین اگر شما دیر به دیر نسبت به تعویض و یا تمییز کردن فیلتر های آکواریوم خود اقدام میکنید، حتما از فیلتر اسفنجی استفاده کنید. زیرا تخلخل بالای اسفنج، مانع از کیپ شدن فیلترها می شود.
استفاده از پد الیافی به دلیل تراکم بالا میتواند به زلال شدن آب کمک زیادی کند. اگر فضای کافی در فیلتر سطلی وجود دارد، حتما یک لایه فیلتر الیافی یا همان نمد متراکم آکواریوم را استفاده کنید. اگر فیلتر سطلی شما کوچک است، به شرطی میتوانید فیلتر اسفنجی را حذف کرده و پد الیافی را جایگزین آن کنید که نسبت به تمییز کردن به موقع فیلترها مقید باشید. در اینصورت شفافیت آب بیشتر از زمانی است که تنها فیلتر اسفنجی استفاده شده است.
کارشناسان بهاب توصیه میکنند که حتما یک بخش را به کربن فعال اختصاص دهید. کربن در شفاف کردن آب و حذف رنگ و بو معجزه میکند. البته در زمان هایی که در آب از دارو استفاده میکنید، بهتر است فیلتر کربن را به صورت موقت حذف کنید تا داروها را خارج نکند.
در خصوص مدیا فیلتر بیولوژیکی آکواریوم که شامل سرامیک، زئولیت، سابستریت، سیپوراکس می شود، می توانید یک مدیا و یا ترکیبی از چند نمونه را انتخاب کنید. اگر فضای فیلتر سطلی کم است، ترجیحا بیوبال را استفاده نکنید. در عوض سیپوراکس به دلیل خلل و فرج بالا و پس از آن سرامیک، می تواند انتخاب خوبی باشد.
مدیا رزین را تنها زمانی که آب استفاده شده سختی بالایی دارد و روی شیشه آکواریوم شما لکه های رسوب دیده میشود، پیشنهاد می کنیم.
ترتیب قرار گیری مدیا درون فیلتر سطلی چگونه است؟
ابتدا دقت کنید که اولین سبد یا محفظه ای که آب وارد آن میشود کدام است. بهتر است آن را با لایه ای از اسفنج بپوشانید.
اگر این محفظه فضای کافی دارد، پس از اسفنج یک لایه پد الیافی متراکم قرار دهید به گونه ای که آب پس از گذشت از فیلتر اسفنجی وارد پد الیافی شود.
اگر قرار است از رزین استفاده کنید، آن را پس از فیلتر الیافی و اسفنج قرار دهید. رزین را درون یک پارچه ریخته تا هنگام احیاء بتوانید آن را راحت خارج نمایید.
کربن فعال را در مرحله بعدی قرار دهید. بهتر است کربن را درون یک توری ریز گذاشته و پس از شستشوی اولیه، آن را در محفظه قرار دهید. تاریخ نصب فیلتر کربن را یادداشت کنید. زیرا لازم است در دوره های زمانی مشخصی، کربن تعویض شود. هیچ گاه فیلتر کربن آکواریوم را قبل از فیلترهای اسفنجی و الیافی قرار ندهید. زیرا ذرات درشت حفره های میکروسکپی کربن را می پوشانند و کارایی خود را از دست می دهد.
در مرحله انتهایی باید مدیا فیلتر بیولوژیکی آکواریوم را قرار دهید. اگر فضای مناسب دارید، هرکدام از مدیا را درون یک محفظه قرار دهید. اگر فضای کافی وجود ندارد، مدیا را درون کیسه های توری کوچکی قرار داده و آن ها را کنار هم بگذارید. حتی توصیه میشود که غیر از مدیا بیوبال، سایر مدیای بیولوژیکی را هم درون چند توری جدا قرار دهید. به عنوان نمونه می توانید 0.5 لیتر فیلتر سرامیک را به سه بخش تقسیم کرده و هرکدام را در یک توری مجزا ریخته و کنار هم بگذارید. این کار در تعویض نوبتی مدیا به شما کمک می کند.
نکته: توصیه میشود هر مدیا را به صورت جدا و با آب پاک فاقد کلر بشویید. فیلترهای سرامیکی و زئولیت و سیپورکس معمولا دارای گرد و غبار و ذرات ریزی هستند که حتما باید شسته شوند. در غیر اینصورت آب را کدر میکنند. فیلتر کربن فعال هم باید با حدود 5 لیتر آب پاک شستشو داده شود تا سیاهی آن گرفته شود.
در صورت تمایل، جهت دریافت مشاوره، پرسش در مورد محصول مورد نظر و خرید از طریق شماره تلفن های ثابت 02186027905 - 02634606148، واتس اپ و تلگرام 09129418377 و آدرس ایمیل info@wfiltration.com و یا چت آنلاین با کارشناسان سیستم های تصفیه آب و هوا بهاب تماس بگیرید.
***/**ن