
در بخش اول مقاله نحوه عملکرد دستگاه تصفیه آب خانگی فیلتراسیون مراحل فیزیکی که ممکن است در یک دستگاه آب تصفیه کن ساده مورد استفاده قرار گیرند را بررسی کرده ایم. در این بخش قصد داریم به مراحل تصفیه شیمیایی بپردازیم. برای مطالعه بخش اول روی لینک قبل کلیک نمایید.
ب ـ تصفیه شیمیایی آب :
مرحله تصفیه شیمیایی ـ فیلتر کربن پودری : به شکل کلی، کربن یکی از موثرترین مواد در تصفیه آب می باشد. کربن فعال شده دارای حفره های بسیار ریز میکروسکوپی است که باعث به دام افتادن بسیاری از آلاینده های شیمیایی مانند کلر، ترکیبات کلر، تری هالومتان، سموم استفاده شده در کشاورزی، بو، طعم، رنگ و مزه آب می شود. یکی از رایج ترین فیلترهای کربنی، فیلتر کربن پودری است که در محفظه آن حجم مشخصی از کربن فعال به صورت گرانول (دانه های ریز) قرار دارد. آب با عبور از لای ذرات کربن و تماس با آن، بخش زیادی از آلاینده های شیمیایی خود را از دست میدهد. به عبارت دیگر، مولکول های آلاینده، در حفره های میکروسکوپی کربن به دام افتاده و از مسیر آب خارج میشوند. تصویر زیر یک نمونه فیلتر کربن پودری هوزینگی (تصویر سمت راست) و فیلتر کربن پودری خطی (تصویر سمت چپ) را نشان می دهد.
فیلتر کربن پودری عموما در مراحل اولیه تصفیه شیمیایی استفاده میشود و تاثیری در کاهش فشار آب ندارد. با این حال به دلیل آزاد بودن عبور آب از بین ذرات کربن، تصفیه شیمیایی به طور کامل انجام نمی شود. برای رفع این مشکل باید حجم کربن یا طول مسیر تماس با کربن افزایش داده شود. ضمن اینکه عموما از فیلترهای کربنی کمکی استفاده می شود.
فیلتر کربن حتما باید پس از انجام شدن تصفیه فیزیکی قرار گیرد. در غیر اینصورت ذرات معلق موجود در آب و گل و لای باعث مسدود شدن حفره های کربن شده و پس از مدت کوتاهی خاصیت جذب خود را از دست می دهد.
فیلتر کربن با توجه به اندازه ذرات کربنی و دقت آنها میتوانند ظرفیت های متفاوتی داشته باشند. بر این اساس فیلتر کربن می تواند حجم معینی از آلاینده ها را حذف کند که به آن ظرفیت تصفیه فیلتر کربنی می گویند. نکته مهم دیگر این است که فیلتر کربنی باید از مواد پایه گیاهی ساخته شده باشد.
مرحله تصفیه شیمیایی ـ فیلتر کربن جامد : این فیلتر تصفیه آب نیز از جنس کربن فعال بوده که به صورت یک بلوک جامد و به شکل فیلتر الیافی ساخته شده است. نقش اصلی فیلتر کربن بلاک، حذف حداکثری آلاینده های شیمیایی است. ساختار بلوک کربنی باعث میشود آب مجبور به عبور از بین ذرات کربن شده و آلاینده ها را تا درصد بسیار زیادی حذف خواهد کرد. در عین حال فیلتر کربن جامد عموما دقتی معادل 10 میکرون دارد و می تواند ذرات معلق تا این قطر را حذف کند. عموما فیلتر کربن بلاک را بعد از فیلتر کربن پودری نصب کرده و ضمن تکمیل فرایند تصفیه شیمیایی، از عبور ذرات کربنی و سایر ذرات معلق نیز جلوگیری می کند. تصویر زیر یک فیلتر کربن بلاک که لایه های توری و پارچه ای آن برداشته شده، نشان داده شده است.
مرحله تصفیه شیمیایی ـ فیلتر رزین : رزین یک ماده پلیمری یونی است که دارای بار الکتریکی بوده و در جذب مواد بسیار موثر است. بار الکتریکی رزین سبب می شود، آلاینده های موجود در آب که دارای بار الکتریکی مخالف باشند، به رزین چسبیده و از آب خارج شوند. رزین در انواع مختلف دارای بار مثبت و منفی و یا ترکیب آنها وجود دارد.
فیلتر رزین می تواند بو، طعم، مزه، رنگ آب، آهک و شوری آب، نیترات و نیتریت، فلزات سنگین و بسیاری مواد مضر دیگر را حذف کند. فیلتر رزین را می توان قوی ترین فیلتر تصفیه آب برای نرم کردن آب برشمرد. برخی انواع فیلتر رزین قابلیت احیاء مجدد را دارند. فیلتر رزین را باید در مراحل پایانی تصفیه آب نصب نمود تا عمر بیشتری داشته باشد.
ج ـ استریل سازی :
مرحله استریل سازی ـ فیلتر آنتی باکتریال تصفیه آب : فیلتر آنتی باکتریال که به آن فیلتر نانو سیلور ، فیلتر نقره و فیلتر ضد باکتری هم گفته می شود، نقره یک ماده استریل کننده طبیعی است که میتواند باعث کشتن و حذف بسیاری از میکروارگانیسم های بیماری زا مانند باکتری، ویروس، کیست، قارچ و انگل شود.
به همین دلیل یکی از روش های پیشنهاد شده در دستگاه تصفیه آب فیلتراسیون ، استفاده از فیلترهای نقره فعال است. نقره را به صورت پوشش نانو روی فیلتر سرامیک ، فیلترهای کربنی و فیلترهای الیافی استفاده میکنند. فیلتر نقره فعال بهتر است در مرحله پایانی تصفیه آب مورد استفاده قرار بگیرد.
مرحله استریل سازی ـ فیلتر یو وی UV : فیلتر uv با تولید اشعه ماوراء بنفش خورشید، می تواند تمام میکروارگانیسم های بیماری زا را از بین ببرد. دقت فیلتر uv بسیار بالا بوده و می توان آن را به عنوان قویترین استریل کننده معرفی کرد. فیلتر یو وی نیاز به برق دارد و به همین دلیل در همه مناطق قابل استفاده نیست.
طراحی دستگاه تصفیه فیلتراسیون:
در این مطلب و مقاله قبل، فیلترهای آب مختلف قابل نصب در یک دستگاه آب تصفیه کن فیلتراسیون ذکر شد. با این حال نحوه چیدمان فیلترهای تصفیه آب ، با توجه به موارد ذیل میتواند متفاوت باشد:
- نوع آب ورودی (آب چاه، چشمه، آب شهری)
- نوع و میزان آلاینده های شیمیایی موجود در آب
- نوع و میزان ذرات معلق موجود در آب
- میزان سختی آب
- کیفیت آب ورودی از لحاظ آلودگی
- حجم آب مصزفی
- کیفیت نهایی مورد نظر
به همین دلیل طراحی دستگاه تصفیه آب فیلتراسیون نیاز به کارشناس فنی دارد. در صورت هرگونه سوال و یا سفارش تلفنی می توانید از طریق شماره تلگرام تصفیه آب 09129418377 و یا ایمیل info@wfiltration.com با کارشناسان تصفیه آب بهاب در ارتباط باشید.
*ن