
رزین تبادل یونی برای افرادی که در زمینه تصفیه آب کار می کنند، نامی آشناست؛ اگرچه اغلب مردم عادی آن را نمیشناسند. از آنجا که رزین تبادل یونی نقش موثری در فرآیند تصفیه آب دارد، در این مقاله قصد داریم شما را با خصوصیات و کاربرد آن آشنا کنیم.
جهت مشاهده قیمت و خرید رزین کیلویی روی لینک قبل کلیک نمایید.
جهت مشاهده قیمت و خرید انواع رزین تصفیه آب 10 اینچ روی لینک قبل کلیک نمایید.
رزین های تعویض یونی دانه های پلیمری بسیار ریزی هستند که به رنگهای سفید، زرد و نارنجی یافت می شود. دانه های رزین دارای بار یونی هستند. گروه های یونی به صورت غیر متحرک و ثابت به دانه های رزین چسبیده اند و یون های آزاد که قادر به حرکت هستند بین فواصل دانه ها قرار گرفته اند.
رزین ها مولکول های درشتی دارند که دو سر آنها قطبی بوده و دارای بارهای مخالف می باشند. همانطور که مشاهده میکنید در بخش سمت چپ از شکل زیر، اکثر یون های سولفیت (گوگرد تری اکسید SO3) به شبکه پلیمری چسبیده اند و یون های سدیم (Na) به عنوان یون متحرک در این رزین وجود دارند.
طبقه بندی و عملکرد رزین تبادل یونی :
رزین ها به دو دسته کاتیون و آنیون تقسیم می شوند که با توجه به قدرت یونی میتواند رزین ضعیف یا قوی تلقی شود.
- رزین کاتیونی قوی
- رزین کاتیونی ضعیف
- رزین آنیونی قوی
- رزین آنیونی ضعیف
همچنین فیلتر رزینی تصفیه آب ممکن است ترکیبی از کاتیون و آنیون باشد که به نام رزین میکس بد شناخته می شود.
فیلترهای رزین کاتیونی قدرت مبادله ی یون با بار مثبت را دارا هستند و فیلترهای رزین آنیونی، یون های منفی را مبادله میکنند؛ فیلترهای رزین میکس بد، دارای هردو قابلیت رزین های آنیونی و کاتیونی با یکدیگر هستند.
نحوه تصفیه فیلتر رزینی تصفیه آب
- رزین کاتیونی : قادر به جداسازی کلسیم، منیزیم، آهن و هیدروژن از آب می باشد.
- رزین آنیونی : میتوانند کلر و گوگرد را از آب جدا کند.
- رزین میکس بد : کارکردهای هر دو رزین آنیون و کاتیون را باهم دارند.
کاربرد فیلتر رزین در صنعت تصفیه آب :
رزین تبادل یونی بدلیل قدرت بالا در جذب آلاینده ها، در صنعت کاربردهای فراوانی دارند. به عبارت دیگر هرجا که نیاز به تصفیه آب یا مایعات باشد، رزین میتواند بکار برده شود. برخی از این کاربردها شامل استفاده از رزین در صنایع مواد غذایی، دارویی، مراکز آزمایشگاهی و...می باشد.
یکی از کاربردهای عمده رزین تبادل یونی ، استفاده از آن در دستگاه تصفیه آب آزمایشگاهی و دارویی است. همچنین کاربردهای گسترده ای در تامین آب مورد نیاز برای آکواریوم دارد. جهت مشاهده انواع سختی گیر آب آکواریوم روی لینک قبل کلیک نمایید.
با این حال استفاده از رزین در دستگاه تصفیه آب خانگی که از روش های غیر اسمز معکوس استفاده میکنند نیز رایج است. استفاده از فیلترهای میکس یا ترکیبی در تصفیه آب خانگی میتواند جایگزین روش اسمز معکوس ro شود، زیرا به راحتی قادر به حذف نیترات، نیتریت، سختی آب و سایر آلاینده های محلول است.
بدلیل دقت بالای دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس خانگی ، استفاده از رزین در این نوع تصفیه آب ها منطقی نیست. فیلتر ممبران میتواند به صورت فیزیکی سختی آب را کاهش داده و آلاینده های محلول را حذف نماید.
احیا فیلتر رزینی تصفیه آب :
رزین با توجه به نوع و کیفیت آن، دارای یک ظرفیت اسمی است که بر اساس آن میتواند حجم خاصی از آلاینده ها را در خود نگهدارد. پس از آن اشباع شده و لازم است احیاء شود.
رزین کاتیونی با آب نمک احیاء می گردد. کافیست آب نمک 10٪ را از بین دانه های رزین عبور دهیم. اگر رزین احیاء نگردد، ممکن است مواد معدنی سخت در آن رسوب شود و کیفیت خود را از دست بدهد. در مقاله نحوه احیای رزین رسوب گیر کولر آبی ، نحوه احیا رزین کاتیون آموزش داده شده است.
در سیستم های صنعتی و بزرگ، احیا سختی گیر رزینی به صورت خودکار انجام می شود. برای این کار معمولا از مخازن خاص و سوییچ های هوشمند استفاده می شود. به صورت عمومی سعی میشود احیای رزین طوری برنامه ریزی شود که در زمان شب اتفاق بیفتد. همچنین برای قطع نشدن سیستم تصفیه آب ، معمولا از دو منبع سختی گیر رزینی استفاده میشود، به گونه ای که وقتی یکی از آنها در حال احیا است دیگری به کار خود ادامه می دهد.
برای آشنایی بیشتر با دلایل استفاده از سختی گیر آب ، نحوه کار و نحوه تنظیم سختی گیر آب پیشنهاد می شود مقالات زیر را مطالعه نمایید.
شیر کنترل سختی گیر چگونه کار می کند
تنظیم شیر کنترل در سختی گیر آب
روش تنظیم سختی گیر آب
در صورت تمایل، جهت دریافت مشاوره، پرسش در مورد محصول مورد نظر و خرید از طریق شماره تلفن های ثابت 02186027905 - 02634606148، واتس اپ و تلگرام 09129418377 و آدرس ایمیل info@wfiltration.com و یا چت آنلاین با کارشناسان تصفیه آب بهاب تماس بگیرید.
***/**ن