
از آنجایی که محیط آکواریوم کوچک است و نمی توان همه تجهیزات تصفیه آب آکواریوم را درون آن جای داد، تاپ فیلترها طراحی و تولید شدند. تاپ فیلتر یک محفظه مکعب مستطیل شکل است که درون آن با انواع مختلفی از مدیا پر شده و با عبور آب از مدیا، اقدام به تصفیه آب می کند.
یک پمپ وظیفه هدایت آب به مخزن را به عهده دارد و این تنها چیزی است که درون آکواریوم قرار می گیرد. آب تصفیه شده از یک سوراخ تعبیه شده در انتهای جعبه، مجددا به آکواریوم برگشت داده می شود. از آنجایی که این جعبه در بالای آکواریوم نصب میشود، به آن تاپ فیلتر می گویند.
جهت مشاهده قیمت و خرید انواع تاپ فیلتر آکواریوم روی لینک قبل کلیک کنید.
دلیل ساخت تاپ فیلتر آکواریوم به صورت دستی
نمونه های بسیار متنوعی از تاپ فیلتر در بازار وجود دارند که بتوانند نیازهای آکواریوم های مختلفی را تامین کنند. پس چرا باید به فکر ساخت تاپ فیلتر باشیم؟
- مشکلات تاپ فیلترهای آماده: اگرچه شرکتهای متنوعی به ارائه تاپ فیلتر آکواریوم پرداخته اند، اما عموما این مشکلات دیده می شود:
- کیفیت پایین بدنه و اتصالات: متاسفانه بسیاری از نمونه ها کیفیت لازم را ندارند، پایه آنها استقامت مناسب را نداشته و حتی محفظه نیز از جنس با دوامی ساخته نشده است.
- پمپ نامناسب با ابعاد محفظه: معمولا توان پمپ ارائه شده متناسب با ابعاد محفظه و نیازهای آکواریوم نیست. توان عملی پمپ ها بسیار پایین تر از توان اسمی ارائه شده، می باشد.
- عدم طراحی مسیر درست قرار دادن مدیا در محفظه: برای آنکه مواد اضافی و آلاینده های آب به شکل کامل حذف شوند، لازم است اتاقک ها یا محفظه های مناسبی برای قرار گیری هر مدیا طراحی شود و گردش آب نیز مسیر درستی داشته باشد. این موضوع عموما دیده نمی شود.
- عدم طراحی مناسب در ابعاد: فضای بسیار محدودی در جعبه تاپ فیلتر وجود دارد که معمولا پاسخگوی یک آکواریوم حرفه ای و شلوغ نیست.
- عدم آب بندی مناسب: معمولا ارتفاع دیواره ها و همچنین اتصالات به گونه ای است که احتمال نشتی و سر ریز آب از آن وجود دارد.
- قیمت بالا: برای امکاناتی که ارائه میشود، هزینه نسبتا بالاتری باید پرداخت کنید.
- ساخت یک تاپ فیلتر سفارشی: با توجه به همه مشکلات و محدودیت ها در نمونه های رایج بازار، شما می توانید با یک هزینه معقول و مناسب نسبت به طراحی تاپ فیلتری متناسب با نیازهای خود اقدام کنید. می توانید محل نصب هر مدیا را جداگانه سفارشی سازی کرده و مسیر هدایت آب را نیز به صورت درست مدیریت نمایید. همچنین با دادن اندازه مناسب به دیواره ها و در نظر گرفتن بخش های سر ریز و ... میتوانید بسیاری از مشکلات رایج را نیز حذف نمایید.
انواع تاپ فیلتر دست ساز
در سایت بهاب، ساخت 2 نوع تاپ فیلتر آکواریوم کاملا حرفه ای را به شما آموزش می دهیم.
- ساخت تاپ فیلتر حرفه ای با جریان آب عمودی: در این نوع تاپ فیلتر، یک جعبه با فضای آزاد وجود دارد و انواع مدیای آکواریوم به صورت طبقه ای و لایه لایه روی هم قرار می گیرند. آب از بالا وارد شده و روی بالاترین مدیا می ریزد. بر اثر جاذبه آب از فیلتر اول گذشته و وارد لایه بعدی می شود. این مساله تا انتها و خروج از آخرین لایه ادامه خواهد داشت. تقریبا تمام تاپ فیلترهای بازار به این شکل طراحی شده اند. با توجه به شکل قرار گیری مدیاها، ارتفاع تاپ فیلتر معمولا زیاد خواهد شد. و از آنجا که معمولا فضای زیادی بالای آکواریوم وجود ندارد، یا باید برخی مدیا را حذف کنید، یا لایه نازکی از آن را درون جعبه قرار دهید. در این نوع تاپ فیلترها، بهتر است با در نظر گرفتن عرض و طول بیشتر، اجازه دهید حجم بیشتری از مدیا درون جعبه تاپ فیلتر قرار بگیرد.
- ساخت تاپ فیلتر حرفه ای با جریان آب افقی: از آنجایی که محدودیت هایی در قرار دادن مدیا زیاد در تاپ فیلتر با جریان عمودی وجود دارد، سبک دیگری از تاپ فیلتر توسط کارشناسان بهاب ارائه خواهد شد که در آن، محفظه های جداگانه ای برای هر مدیا طراحی می شود. جریان آب به شکلی کنترل خواهد شد که تمام مدیا در مسیر آب، درگیر خواهند شد. در این نوع طراحی، امکان اختصاص فضای زیادی به هر مدیا وجود دارد. ضمن آنکه نیازی نیست ارتفاع جعبه تاپ فیلتر را زیاد در نظر بگیرید.
محاسبات لازم برای ساخت تاپ فیلتر آکواریوم
مهم نیست چه نوع تاپ فیلتری را می خواهید بسازید. برخی از محاسبات یکسان هستند. در ادامه موارد عمومی را بیان کرده، سپس شرح ساخت هر نوع تاپ فیلتر را آموزش خواهیم داد.
محاسبه ابعاد تاپ فیلتر
ابعاد تاپ فیلتر را بر اساس حجم مدیا مورد نظر و همچنین گردش آب مورد نیاز و البته اندازه آکواریوم بدست می آورند. نکات مهم در محاسبه ابعاد تاپ فیلتر را در ادامه توضیح خواهیم داد:
نحوه محاسبه طول تاپ فیلتر:
از آنجایی که تاپ فیلتر بالای آکواریوم نصب میشود، طول آن نمی تواند از طول آکواریوم شما بیشتر باشد. حداقل طول آن نیز به فاصله بین شیشه های کناری و پل های نصب شده روی آکواریوم بستگی دارد و نمی تواند از آن کمتر باشد.
معمولا روی آکواریوم پل هایی به عنوان نگه دارنده شیشه های جلو و عقب قرار داده شده است. طول تاپ فیلتر باید به گونه ای باشد که ابتدا و انتهای آن روی شیشه های لبه و پل ها قرار بگیرد و نهایتا 5 تا 10 سانتی متر آن (محل خروج آب) بیرون پل باشد.
بهتر است طول تاپ فیلتر را حداقل 50 % و حداکثر 90% طول آکواریوم در نظر بگیرید. البته با توجه به موقعیت پل ها، میتوانید 10 سانتی متر بیشتر از نزدیک ترین پل را ملاک محاسبه قرار دهید. دقت کنید محل خروج آب که در انتها تعبیه می شود، نباید چسبیده به پل یا انتهای آکواریوم باشد تا باعث بیرون ریختن آب نشود.
اگر پل ها به اندازه کافی نیست و مجبورید به شیشه های لبه آکواریوم اعتماد کنید، یا باید محل خروج را در جای دیگری در نظر بگیریم که زیاد توصیه نمی شود، یا بهتر است یک پل در انتهای آکواریوم نصب کنید که به سادگی قابل انجام است.
نحوه محاسبه عرض تاپ فیلتر:
در این خصوص محدودیت خاصی وجود ندارد. اصولا عرض را بین 25 تا 35% از عرض کل آکواریوم تعیین می کنند. برای یک آکواریوم با عرض 40 سانتی متر، عرض 10 سانتی متر برای جعبه تاپ فیلتر مناسب است. اگرچه می توانید آن را تا 15 سانتی متر هم در نظر بگیرید. اگر محدودیت ارتفاع دارید، بهتر است عرض را بیشتر انتخاب کنید.
نحوه محاسبه ارتفاع تاپ فیلتر:
ارتفاع را بسته به فضایی که بالای آکواریوم در اختیار دارید باید تعیین نمایید. اگر بالای آکواریوم، ارتفاع بسیار کمی در اختیار دارید(کمتر از 10 سانتی متر)، اصولا نصب تاپ فیلتر توصیه نمی شود. اگر قرار است یک تاپ فیلتر با جریان آب عمودی بسازید، ارتفاع بیشتری برای تاپ فیلتر نیاز دارید. اما اگر تاپ فیلتر با جریان آب افقی می سازید، به شرط آنکه طول مناسبی برای تاپ فیلتر در نظر گرفته باشید، می توانید ارتفاع را کمتر در نظر بگیرید.
در مجموع، ارتفاع بر حسب تعداد و نوع مدیای فیلتر آکواریوم محاسبه میشود که در ادامه توضیح داده خواهد شد.
در یک تاپ فیلتر با جریان عمودی، با توجه به نوع و تعداد مدیا مورد نظر، ارتفاع مواد بکار رفته معمولا بین 6 تا 10 سانتی متر خواهد شد. ارتفاع را 60% بیشتر محاسبه کنید تا جا برای نصب شلنگ و کنترل جریان آب باشد. بنابراین ارتفاع مناسب بین 10 تا 16 سانتی متر خواهد بود.
در تاپ فیلتر با جریان افقی، می توانید ارتفاع را 10 تا 12 سانتی متر در نظر بگیرید. البته ارتفاع بیشتر، به معنای حجم بالاتر برای نصب مدیا خواهد بود.
محاسبه و انتخاب مدیا
برای یک تاپ فیلتر این مدیاهای آکواریوم را می توانید نصب کنید:
- اسفنج: وجود یک لایه اسفنج ضروری است. در تاپ فیلتر عمودی، یک ورق اسفنج که قطری بین 1 تا 2 سانتی متر دارد، کافیست. در تاپ فیلتر با جریان افقی، همین اسفنج به صورت تا شده روی هم قرار خواهد گرفت.
- جهت مشاهده انواع اسفنج و ابر بیولوژیکی آکواریوم روی لینک قبل کلیک نمایید.
- پد الیافی: وجود پد الیافی به حذف بهتر ذرات کمک کرده و سبب زلال تر شدن آب میشود. البته نصب آن ضروری نیست. یک پد الیافی با ضخامت یک سانتی متر مناسب است.
- کربن فعال: استفاده از کربن سبب حذف آلاینده های شیمیایی، رنگ و طعم آب شده و در شفاف شدن آب مفید است. کربن را در کیسه های پارچه ای وارد تاپ فیلتر می کنند. در تاپ فیلتر با جریان عمودی، ضخامت آن بین 1 تا 2 سانتی متر خواهد شد.
- جهت کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می شود مقاله معرفی و کاربرد زغال اکتیو در آکواریوم برای حفظ کیفیت آب را مطالعه کنید.
- سرامیک: وجود سرامیک برای رشد باکتری های مفید و حذف سمومی مانند آمونیاک و نیتریت بسیار مهم است. سرامیک را در کیسه های توری شکل وارد جعبه تاپ فیلتر میکنند و در تاپ فیلتر با جریان عمودی، 2 تا 3 سانتی متر ارتفاع دارد.
- جهت کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می شود مقاله همه چیز درباره کاربرد و نقش سرامیک در آکواریوم را مطالعه کنید.
- بیوبال: به عنوان یک مدیا بیولوژیکی مانند سرامیک عمل کرده، منتها نیاز به تعویض ندارد. در تاپ فیلتر با جریان عمودی، اگر فضای لازم را دارید، 2 تا 3 سانتی متر ارتفاع برای آن کنار بگذارید.
مقاله تصویری ترتیب مواد داخل تاپ فیلتر آکواریوم و نحوه نصب آن را میتوانید از طریق لینک قبل مطالعه کنید.
انتخاب جنس بدنه
می توانید بدنه را از جنس شیشه 6 تا 8 میلیمتر و حتی 10 میلیمتر بسازید. اما راحت تر استفاده از طلق های شیشه ای مقاوم است که در انواع پلکسی گلاس یا طلق پلی کربنات در بازار موجود هستند. در این مورد نیز ضخامت 6 تا 8 میل را پیشنهاد می کنیم. شیشه در مقابل خط و خش مقاومت بیشتری دارد اما شکننده تر است. برعکس، طلق ها در برابر شکستن مقاومند، اما امکان ایجاد خط و خش روی آنها بیشتر است.
محاسبه و انتخاب پمپ تاپ فیلتر آکواریوم
پیشنهاد می شود میزان گردش آب در آکواریوم و از طریق تاپ فیلتر ، 3 تا 5 برابر حجم آب کل آکواریوم در نظر گرفته شود. بنابراین اگر شما یک آکواریوم با حجم 200 لیتر دارید، باید پمپی تهیه کنید که بتواند بین 600 تا 1000 لیتر آب را در هر ساعت به گردش درآورد. همچنین پمپ انتخابی باید بتواند آب را از عمق آکواریوم تا ارتفاعی که تاپ فیلتر نصب شده بالا ببرد.
از آنجا که توان پمپ ها به مرور زمان کم خواهد شد، بهتر است ارتفاع را 2 برابر در نظر بگیرید. همچنین توان گردش آب را نیز تا 20 % بیشتر لحاظ کنید تا پس از مدتی کارکرد، افت کیفیت باعث صدمه زدن به مجموعه آکواریوم شما نشود. اگر آکواریوم شما ارتفاع 50 سانتی متر دارد، توصیه ما انتخاب پمپی است که توان پمپاژ آب تا یک متر را داشته باشد.
قطعات لازم برای ساخت تاپ فیلتر آکواریوم
- شیشه / طلق
- چسب آکواریوم شفاف
- چسب پهن
- توری
- پارچه
- شلنگ
- اتصال بالک هد
- مکنده لاستیکی
- بست کمربندی
- انواع مختلف مدیا تصفیه آب
- واتر پمپ آکواریوم
ابزار لازم برای ساخت تاپ فیلتر آکواریوم
- دریل و مته مناسب
- دستگاه تزریق چسب آکواریوم
در مقالات بعدی، به ترتیب ساخت تاپ فیلتر با جریان عمودی و افقی را آموزش خواهیم داد.
مقاله آموزش نصب تاپ فیلتر آکواریوم را می توانید از طریق لینک قبل مشاهده نمایید.
در صورت تمایل، جهت دریافت مشاوره، پرسش در مورد محصولات مورد نظر و خرید از طریق شماره تلفن های ثابت 02186027905 - 02634606148، واتس اپ و تلگرام 09129418377 و آدرس ایمیل info@wfiltration.com و یا چت آنلاین با کارشناسان تصفیه آب بهاب تماس بگیرید.
***/**ن