
فیلتر کنیستر آکواریوم که به عنوان فیلتر سطلی و فیلتر خارجی آکواریوم نیز شناخته می شود، یک فیلتر تصفیه آب قدرتمند و تحت فشار است که باعث می شود آب آکواریوم کاملاً شفاف و عاری از هر نوع بو و رنگ شود و همچنین سمومی مانند نیترات و آمونیاک نیز حذف شوند. البته همه اینها وابستگی زیادی به مدیا انتخاب شده برای آن دارد. فیلترهای سطلی آکواریوم تقریباً امکانات زیادی برای نصب انواع مدیا در اختیار شما می گذارند و به راحتی میتوانید به کیفیت مورد نظر آب دست پیدا کنید.
دستورالعمل نصب فیلتر سطلی آکواریوم که عموما درون کاتالوگ نشان داده شده گاهی می تواند سخت و گیج کننده باشد، به خصوص برای مبتدیان. به همین دلیل کارشناسان بهاب تصمیم گرفتند نحوه نصب فیلتر سطلی آکواریوم را به صورت مرحله به مرحله و تصویری به شما آموزش دهند.
انواع مختلفی از فیلتر سطلی وجود دارد که از لحاظ اندازه و شکل متفاوت هستند. همچنین هر مدل امکانات مخصوص به خود را داشته و نحوه اتصال شلنگ و قطعات داخلی آن نیز ممکن است متفاوت باشد. اما اصول کلی نصب آنها یکسان است و اگر شما نصب یک مدل را یاد بگیرید، برای نمونه های دیگر مشکلی نخواهید داشت. بنابراین ما در این مقاله روش نصب فیلتر سطلی بویو BOYU مدل DGN-520A را نشان میدهیم.
بخش های مختلف فیلتر سطلی آکواریوم
اجزای همراه فیلتر سطلی آکواریوم شما ممکن است متفاوت باشد، اما به طور کلی، موارد زیر را در کارتن خواهید داشت:
- بدنه اصلی فیلتر سطلی
- شلنگ های انتقال آب
- لوله های پلاستیکی هدایت آب
- اتصالات ورود و خروج آب روی سطل
- اتصالات نصب شلنگ
- آداپتور برق
آموزش آماده سازی فیلتر سطلی آکواریوم
معمولا فیلتر سطلی آکواریوم یک محفظه مکعب مستطیل بلند است که دارای یک سطل شفاف و درب می باشد. پمپ و برخی تجهیزات کنترلی درون درب قرار گرفته اند.
1. ابتدا درب را باز کنید. معمولا درب دارای گیره های نگه دارنده است که پس از باز کردن آنها، درب آزاد شده و می توانید آن را جدا کنید. در فیلتر سطلی بویو ، 4 گیره در 4 سمت آن وجود دارد که آنها را به سمت بالا میکشیم تا آزاد شوند.
2. درب را به سمت بالا کشیده و خارج کنید. دقت کنید که اغلب درب سنگین است و باید مراقب افتادن آن باشید.
3. روی درب یک مسیر ورود آب و یک مسیر برای خروج آب تعبیه شده است. معمولا مسیر خروج آب یکطرفه بوده و تنها اجازه خروج آب را می دهد. این کار را با فوت کردن داخل سوراخ آن میتوانید تست کنید. برای عملکرد صحیح فیلتر سطلی آکواریوم ، توجه به مسیر ورود و خروج بسیار مهم است.
4. درون سطل، سبدهای مختلفی قرار گرفته که محل نصب مدیا می باشند. اغلب این سبدها خالی هستند و یا گاهی برخی از آنها توسط کارخانه سازنده با مدیا خاصی پر شده اند. شما میتوانید به دلخواه خود مواد مورد نیاز را در آنها قرار دهید. البته این کار اصولی دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
5. هر سبد عموما دارای یک دسته نگه دارنده است که بتوانید آن را زمانی که پر از مدیا و آب است به راحتی خارج نمایید.
6. در سبد اول، طراحی خاصی وجود دارد که اجازه نمی دهد آب ورود و خروج باهم مخلوط شوند. همچنین این طراحی سعی میکند آب ورودی را پس از فیلتر شدن اولیه به مجرای درست هدایت کند. در فیلتر سطلی بویو BOYU نیز بدین شکل است: در اولین سبد، که عمق کمی دارد، آب پس از ورود، روی فیلتر اسفنجی تعبیه شده توسط شرکت سازنده پخش میشود. دیواره ای که در پشت محل ورود تعبیه شده، مانع از تخلیه سریع آب به مجرای خروجی میشود. این دیواره سبب می شود آب مجبور به طی کردن فضای فیلتر اسفنجی شود. خروجی آب در فیلتر سطلی بویو در گوشه قرار گرفته است که دارای دیواره کوچکتری بوده تا آب وارد آن شود.
7. سایر سبدها را نیز خارج نمایید. بسته به اندازه فیلتر سطلی، ممکن است 2 یا 3 و یا حتی تعداد بیشتری سبد مدیا تعبیه شده باشد. برای فیلتر سطلی بویو مدل 520A تعداد 4 سبد بزرگ و یک سبد کوچک وجود دارد. دقت کنید که هر سبد نیز دارای یک مجرای آب است که در همان سمت ورودی آب سبد اصلی قرار می گیرد. به عبارت دیگر، سبدها در یک جهت خاص روی هم قرار خواهند گرفت و مجرای ورود آب، همانند یک کانال وظیفه هدایت آب را به پایین سبد به عهده دارد. از طرفی دقت کنید که سبدها نیز در یک جهت خاص داخل سطل قرار خواهند گرفت.
8. حال باید مدیا را درون سبدها قرار دهیم. معمولا هر سبد را به یک مدیا اختصاص می دهیم. اگر فیلتر سطلی شما کوچک است یا سبدهای کمی دارد، میتوانید هر سبد را به 2 مدیا اختصاص دهید. به شرط آنکه مخلوط نشوند.
مدیای مورد استفاده در فیلتر سطلی چیست
چیدمان فیلتر سطلی آکواریوم
1. فیلتر اسفنجی آکواریوم: یک ابر متخلخل است که حفره های زیادی داشته و می تواند ذرات درشت را در خود نگه داشته و بدین شکل آنها را از آب حذف نماید. تخلخل زیاد فیلتر اسفنجی، آن را به محیط مناسبی برای زندگی و تکثیر باکتر های مفید آکواریوم تبدیل می کند. استفاده از آن در فیلتر سطلی تقریبا ضروری است. زیرا با حذف آن ذرات درشت وارد سایر فیلترهای شما خواهد شد و ممکن است ضمن کاهش عملکرد آنها، باعث کیپ شدن مجراهای عبور آب شوند. به همین دلیل معمولا در اولین محفظه ورود آب به سطل، (بالاترین مرحله) یک فیلتر اسفنجی قرار داده میشود. در این نمونه از فیلتر سطلی بویو هم شاهد نصب آن توسط کارخانه سازنده در محفظه اولیه هستیم.
2. پد الیافی: پد الیافی که با نام های بیو اسفنج متراکم، نمد و الیافی پلی پروپیلن هم شناخته می شود، دارای تراکم بالاتری نسبت به اسفنج آکواریوم بوده و برای حذف ذرات ریزتر بکار می رود. استفاده از فیلتر الیافی هم برای فیلتر سطلی توصیه میشود. زیرا با حذف ذرات ریز سبب افزایش عمر فیلتر کربن می شود. این نکته بسیار مهمی است که معمولا آکواریوم داران به آن توجه نمی کنند. دقت کنید که فیلتر الیافی باید در مرحله بعد از فیلتر اسفنجی قرار بگیرد و نه قبل از آن.
3. کربن فعال: که همان ذغال است. البته بر اثر فرآیندهای خاصی دارای تخلخل بسیار بیشتری شده و به عبارت دیگر فعال شده است. کربن فعال ترجیحا باید گیاهی باشد و بهترین نمونه آن عموما از کوکونات (نارگیل) تهیه می شود. کربن های صنعتی مانند آنتراسیت ممکن است برای سلامت ماهی ها مضر باشند. کربن فعال می تواند سموم و آلاینده های شیمیایی آب را حذف کند. همچنین به آسانی قادر است رنگ و بوی نامطبوع را آب گرفته و سبب شفاف شدن آب آکواریوم شود. کربن فعال را در مرحله پس از فیلتر الیافی قرار دهید. اگر آبی که ذرات درشت آن گرفته نشده به کربن برسد، با کیپ کردن حفره های میکروسکوپی آن، سبب مسدود شدن و از کار افتادن سریع آن خواهد شد. البته برخی کربن را در مراحل پایانی قرار می دهند. اما توصیه ما قرار دادن آن پس از تصفیه فیزیکی و پیش از تصفیه بیولوژیکی است.
4. سرامیک: معمولا به صورت حلقه های کوچک ارائه میشود. سرامیک به علت دارا بودن تخلخل زیاد، مناسب ترین محیط برای زندگی، رشد و تکثیر باکتری های مفید است. این باکتری ها چرخه نیتروژن را تکمیل می کنند. می توانند آمونیاک بسیار سمی را که برای ماهی ها کشنده است به مواد کم خطر تری تبدیل کنند. همچنین در طول چرخه نیتروژن، آکواریوم شما را از شر نیتریت و نیترات خلاص کنند. بنابراین هیچ گاه از آن نگذرید و حتما یک سبد را به آن اختصاص دهید.
5. بیوبال: گوی های کوچک پلاستیکی هستند که می توانند دارای شکل های مختلفی باشند. بیوبال هم محیطی برای زندگی و کشت باکتری های مفید است. با این تفاوت که حفره های کمتری نسبت به سرامیک دارد. اما عمر آن بسیار بالا می باشد و هزاران بار قابل شستشو و استفاده است. هرچه سطح زبرتر و گسترده تری داشته باشند، می توانند باکتری های بیشتری را در خود نگه دارند.
6. سیپورکس: یا سیپوراکس، یک نوع ماده مصنوعی بتنی با وزن سبک است. سیپورکس منافذ بسیار زیادی دارد و به همین دلیل حتی از سرامیک نیز در پرورش باکتری ها مفید تر است.
7. زئولیت: یک ماده معدنی با تخلخل زیاد و همچنین قدرت جذب بالا است زئولیت می تواند آمونیاک و همچنین فسفات را جذب نماید. همچنین محیط مناسبی برای کشت باکتری ها دارد.
سرامیک، بیوبال، سیپورکس و زئولیت، همگی با ایجاد محیط مناسب باکتری ها، تصفیه بیولوژیکی را انجام میدهند و مهم نیست به چه ترتیب قرار داده میشوند. می توانید یکی از آنها را برای فیلتر سطلی خود انتخاب کنید و یا ترکیبی از آنها را داشته باشید.
9. حال که با انواع مدیا و ترتیب آنها آشنا شدید، کافیست که هر مدیا را در یک سبد قرار دهید.
10. بجز ابر و اسفنج، توصیه میشود سایر مدیا را درون توری ریخته و درب آن را ببندید. برای کربن بهتر است از توری ظریف تری استفاده کنید که کربن از آن خارج نشود.
11. توصیه کارشناسان بهاب این است که هر مدیای بیولوژیکی را درون چند توری کوچکتر ریخته و از هم جدا کنید. به عنوان نمونه بجای قرار دادن نیم کیلو سرامیک درون یک فیلتر توری، آن را در 4 توری 150 گرمی قرار دهید و کنار هم درون یک سبد بچینید. این مساله در ادامه و تعویض سرامیک ها باعث میشود به صورت دوره ای بتوانید بخش های مختلف یک فیلتر سرامیکی را بازسازی و تعویض کنید. در مقاله کاربرد و نقش سرامیک در آکواریوم به شکل کامل درباره آن توضیح داده ایم.
نکته: توصیه میشود هر مدیا را به صورت جدا و با آب پاک فاقد کلر بشویید. فیلترهای سرامیکی و زئولیت و سیپورکس معمولا دارای گرد و غبار و ذرات ریزی هستند که حتما باید شسته شوند. در غیر اینصورت آب را کدر میکنند. فیلتر کربن فعال هم باید با حدود 5 لیتر آب پاک شستشو داده شود تا سیاهی آن گرفته شود.
12. سبدها را از پایین روی هم قرار دهید. مراقب باشید ترتیب درست مدیا رعایت شود. همچنین کانال ورود آب باید به شکل درستی ایجاد شود.
13. از آنجا که سبدها روی هم قرار میگیرند، سبد بالایی مانع خارج شدن مدیای درون سبد می شود. تنها در سبد آخر، یک درب توری شکل پلاستیکی تعبیه شده که از خروج مدیای آخر جلوگیری کند.
14. پس از قرار دادن آخرین محفظه، میتوانید درب را روی آن گذاشته و آن را قفل کنید. دقت کنید که درب تنها در یک جهت روی سطل قرار میگیرد.
نصب فیلتر سطلی آکواریوم بویو مدل DGN-520A
حال باید سایر قطعات و بخش های فیلتر سطلی را نصب کنیم:
15. معمولا برای ورود و خروج آب به سطل، 2 اتصال مخصوص وجود دارد. در فیلتر سطلی بویو 520a هم این دو اتصال تعبیه شده است و اجازه میدهد بتوانیم شلنگ آب را به سطل وصل کنیم. اتصالات را با فشار مناسب وارد لوله های ورود و خروج نمایید.
16. به دلیل آنکه فیلتر سطلی آکواریوم تحت فشار قرار می گیرد، معمولا اتصالات پس از نصب روی درب، در جای خود محکم می شوند و به این آسانی خارج نمیشوند. پس اگر لازم بود اتصال را وارد یا خارج نمایید، قفل کنار آن را فشار داده و سپس آن را رو به بالا بکشید یا به سمت پایین فشار دهید.
17. معمولا اتصالات را می توانید به چپ و راست بچرخانید. همچنین می توانید زاویه آن را با چرخش تنظیم کنید. این مساله به شما این امکان را می دهد که نصب شلنگ ها در بهترین حالت ممکن انجام شود. البته به کاتالوگ فیلتر سطلی خود مراجعه کرده و از دارا بودن این قابلیت مطمئن شوید.
18. معمولا روی این اتصالات شیر باز و بسته نیز وجود دارد تا بتوانید مسیر آب ورودی و خروجی را باز یا بسته نمایید. در فیلتر سطلی بویو هم این شیرها تعبیه شده اند و حالت باز و بسته آن با علامت مشخص شده است.
19. حال باید شلنگ های انتقال آب را به ورودی و خروجی وصل کنید. این کار معمولا با فشار دادن شلنگ در اتصال قابل انجام است. در فیلتر سطلی بویو ، ابتدا باید مهره روی اتصال را باز کرده و شلنگ را از آن عبور دهید. حال شلنگ را داخل لوله قرار داده و سپس مهره را ببندید. این کار سبب می شود شلنگ در جای خود محکم شود.
20. اکنون باید لوله های مکش آب را روی شلنگ ورودی سطل نصب کنید. دقت کنید که شلنگ ورودی (in) را با شلنگ خروجی (out) اشتباه نگیرید.
21. برای این کار لوله عصایی شکل بلند را برداشته و شلنگ ورودی آب را به سمت کوتاه آن وصل کنید. دقت کنید که سمت بلند عصا باید تا عمق مناسب آکواریوم وارد شود.
22. یک اتصال توری شکل وجود دارد که باید آن را به انتهای بلند لوله عصایی وصل کنید. این توری مانع از ورود و مکش ماهیان کوچک به فیلتر می شود.
23. یک لوله عصایی کوچک نیز وجود دارد. آن را به شلنگ دیگری که خروجی آب است وصل کنید.
24. با استفاده از اتصالات پلاستیکی که به عنوان رابط لوله عمل میکنند، لوله زانویی 90 درجه را به سر دیگر عصایی کوچک وصل کنید.
25. مجددا با کمک اتصال رابط، لوله های دارای سوراخ را به زانویی وصل کنید.
26. ممکن است یک یا 2 دو لوله سوراخ دار وجود داشته باشد. آنها را با کمک رابط به هم وصل کنید. دقت کنید که انتهای لوله آخر باید مسدود باشد.
27. با استفاده از مکنده های لاستیکی، لوله های مکش و خروج آب را در بدنه آکواریوم ثابت کنید. دقت کنید که لوله مکش باید تا عمق مناسبی از آب وارد شود. لوله خروج هم باید کمی بالاتر از سطح آب قرار داشته باشد. جهت سوراخ های لوله خروج را هم به سمت پایین قرار دهید.
28. حال می توانید برق را وصل کنید. در این مدل از فیلتر سطلی بویو، آداپتور برق از سطل جدا میشود. در برخی نمونه ها سیم مستقیما به بدنه متصل است و از آن جدا نمیشود. در فیلتر سطلی بویو کافیست فیش برق را در قسمتی که روی درب و به این منظور تعبیه شده وارد کنید. این بخش با یک برآمدگی مشخص شده است.
29. کافیست فیلتر سطلی را روشن کنید . معمولا کلید روشن و خاموش روی درب سطل قرار گرفته است. با روشن شدن، آب به داخل سطل کشیده شده و پس از عبور از فیلتر اسفنجی، مستقیما به پایین ترین طبقه میرود. از آنجا به سمت بالا حرکت کرده و با عبور از سبدهای مختلف که حاوی مدیا هستند، مجددا به سطح بر می گردد. در بالاترین سبد نیز از خروجی مخصوص به سمت آکواریوم حرکت داده میشود.
30. معمولا بدون نیاز به هیچ کاری، آب به داخل سطل کشیده میشود. فیلترهای سطلی حرفه ای مانند بویو BOYU قابلیت هواگیری خودکار دارند. اما اگر آب به داخل کشیده نشد، کلید S روی درب فیلتر سطلی بویو را فشار دهید. این کار سبب ریست و شروع مجدد هواگیری میشود. ممکن است لازم شود چند مرتبه این کار را انجام دهید تا هواگیری و عملکرد پمپ مجددا تکرار شود. هنگام هواگیری ممکن است دستگاه صدای کمی تولید کند که طبیعی است.
31. در نیم ساعت اول که دستگاه کم کم تحت فشار کاری قرار می گیرد، حتما باید سطل و لوله ها را از بابت عدم وجود نشتی بررسی کنید.
32. با کمک کلید های + و - قرار گرفته روی درب می توانید میزان جریان گردش آب را تنظیم کنید.
اگر نیاز به سرویس و باز کردن فیلترها داشتید، بدین شکل عمل کنید:
1. حتما ابتدای کار، برق را قطع کنید.
2. حتما مسیر ورود و خروج آب را به کمک شیرهای روی درب ببندید. در غیر اینصورت آب از آکواریوم خارج شده و قادر به کنترل آن نخواهید بود.
3. گیره های درب سطل را باز کرده و سرویس را انجام دهید.
فیلترهای اضافی در فیلتر سطلی آکواریوم:
در برخی مدلهای فیلتر سطلی، امکان نصب فیلتر UV و حتی بخاری در سطل وجود دارد. به عنوان نمونه در فیلتر سطلی بویو سری A در پایین ترین بخش سطل، یک محفظه پلاستیکی قرار دارد که دارای ورود و خروج است. این بخش محل قرار گیری فیلتر UVC جهت استریل نمودن آب و همچنین بخاری است.
برای نصب باید این محفظه را از پایین باز کرده و پس از قرار دادن فیلترها، مجددا آن را در محل مربوطه نصب کرد.
در صورت تمایل، جهت دریافت مشاوره، پرسش در مورد محصول مورد نظر و خرید از طریق شماره تلفن های ثابت 02186027905 - 02634606148، واتس اپ و تلگرام 09129418377 و آدرس ایمیل info@wfiltration.com و یا چت آنلاین با کارشناسان سیستم های تصفیه آب و هوا بهاب تماس بگیرید.
**ن/***