
فیلتر سطلی آکواریوم کمک زیادی به آکواریوم داران کرده، زیرا فضای بزرگی را که فیلترهای داخلی آکواریوم اشغال می کردند، در اختیار ماهی ها گذاشته و همچنین نمای بهتری هم به آکواریوم داده است. اما به اعتقاد بهاب، لطف بزرگتری که فیلتر سطلی در حق ماهی ها و آکواریوم داران کرده، بهداشت آکواریوم است. اگر شما در آکواریوم خود از فیلترهای داخلی استفاده می کنید، متوجه شده اید که هنگام تمییز کردن آنها، آب تا چه اندازه آلوده میشود. زیرا بخشی از مواد زائد محبوس در فیلتر، آزاد شده و مجددا به آب آکواریوم بر می گردد. اما فیلتر خارجی آکواریوم، ابدا این مشکلات را ندارد. به راحتی می توانید مسیر آب ورود و خروج را مسدود کرده و پس از تمییز نمودن فیلتر سطلی، جریان را برقرار کنید. بدون اینکه ذره ای آلودگی وارد آکواریوم شود.
اما تمییز کردن فیلتر سطلی آکواریوم نیز برای خودش آدابی دارد که باید آنها را بدانید! ما در اینجا شما را با اصول نگهداری و سرویس فیلتر خارجی آکواریوم آشنا می کنیم.
اصل اول: سرویس و تمییز کردن فیلتر سطلی در زمان مناسب است.
شاید از آن دسته افرادی هستید که هر زمان فرصت کنید، سراغ فیلتر سطلی آکواریوم رفته و آن را تمییز میکنید. اما این نکته می تواند به ماهیان شما صدمه بزند. آلاینده های آب آکواریوم به مرور و پس از آخرین تمییز کردن فیلترها، افزایش می یابند. ماهی ها تا اندازه ای می توانند تغییر پارامترهای آب را تحمل کنند. اما اگر شما خیلی دیر سراغ تمییز کردن فیلتر بروید، ممکن است شدت آلودگی آب بالا رفته باشد و با مرگ و میر ماهی روبرو شوید. علاوه بر آن بیماری های زیادی نیز به دلیل آلودگی آب سراغ ماهی های شما خواهد آمد و آنها را در هفته های پیش رو از پای در می آورد. پس مهم است که کوتاه ترین زمان مناسب را برای این کار انتخاب کنید. اما چگونه؟
زمان درست سرویس و تمییز کردن فیلتر سطلی را چگونه تشخیص دهیم؟
لازم است پارامتر های اصلی کیفیت آب آکواریوم خود را در یک جدول داشته باشید. این پارامترها باید در حالت استاندارد نوشته شوند. همچنین حد مجاز افزایش یا کاهش آنها را نیز بدانید. در این زمینه باید با توجه به نوع ماهی های آکواریوم که آب شیرین هستند یا آب شور، و همچنین نژاد ماهی ها، اطلاعاتی از متخصصان پرورش ماهی بدست آورید. برخی از پارامترهای مهم عبارتند از:
- ph آب آکواریوم : درجه قلیاییت آب آکواریوم برای زندگی و سلامت ماهی ها بسیار مهم است. ماهی نسبت به تغییر ph آب، حتی در حد 0.3 واحد هم حساس بوده و ممکن است واکنش شدیدی به آن نشان دهد. هر هفته باید میزان PH را اندازه گیری کنید. مقاله تصویری نحوه تست ph آب آکواریوم را می توانید از طریق لینک قبل مطالعه کنید.
- TDS آب آکواریوم : مجموع املاح حل شده در آب آکواریوم را با TDS اندازه گیری میکنند. اگرچه ماهی ها حساسیت کمتری به این مساله دارند، اما اگر TDS آب بیش از مقدار تعیین شده بالا برود، ضمن آنکه با ایجاد رسوب و لکه روی شیشه، صخره ها، پمپ، فیلتر آکواریوم و ... منظره بسیار بدی را ایجاد میکند، ممکن است برای ماهی های حساس هم مشکل ایجاد نماید.
- میزان آمونیاک : یکی از مهمترین فاکتورهای سلامتی، آمونیاک است. این ماده به شدت سمی، بزرگترین خطر برای ماهی های شما محسوب شده و دائما باید مقدار آن را اندازه بگیرید.
- میزان نیترات و نیتریت : این دو ماده خطرناک نیز میتوانند به آسانی ماهیان زیبای شما را به کام مرگ بفرستند. پس بهتر است مراقب آن باشید.
- میزان کدورت آب آکواریوم : شاید ماهی ها زیاد به این موضوع اهمیت ندهند. اما قطعا دوست ندارید یک مخزن گل آلود و کدر را به عنوان آکواریوم در پذیرایی خانه خود داشته باشید!
حال که با برخی از مهمترین پارامترهای کیفی آب آکواریوم آشنا شدید، در یک جدول همه آنها را نوشته و عدد استاندارد و حد مجاز بالا و پایین را برای آن تعیین کنید. البته گفتیم که این کار باید بر اساس اطلاعاتی که متخصص پرورش ماهی به شما می دهد انجام شود. برای یک دوره یک ماهه، بهتر است روزانه همه پارامترها را با وسایل مخصوص به خود اندازه گیری کرده و در جدول ثبت کنید. زمانی که یک پارامتر به حداکثر اندازه مجاز خود رسید، فیلتر سطلی آکواریوم را تمییز و سرویس کنید. پس از انجام چند دوره، متوجه میشوید که بهینه ترین زمان تعویض فیلترهای آکواریوم شما چند روز یکبار است.
ما در بهاب، برای آکواریوم گیاهی و آب شیرین خود این جدول را تهیه کرده ایم و پارامترها را بدین شکل اندازه گیری و ثبت کردیم:
همانطور که می بینید، حد مجاز ph تا روز پانزدهم در محدوده مجاز بوده و روز شانزدهم به بعد، پایینتر از حد مجاز شده است. بنابراین ما در روز پانزدهم باید نسبت به سرویس فیلتر سطلی، تعویض برخی از مدیا و همچنین تعویض بخشی از آب اقدام کنیم و مطمئن شویم که پس از آن، تمام اعداد در محدوده استاندارد قرار میگیرند.
اگر شما برای چند دوره این کار را انجام دهید، زمان درست سرویس فیلتر سطلی آکواریوم خودتان را تشخیص خواهید داد. البته جدول آکواریوم ما اطلاعات بیشتری هم دارد که در مقاله دیگری به تفصیل درباره آن صحبت خواهیم کرد. یک نکته را هم یادآوری کنیم که آکواریوم ما زمانی که این اندازه گیری ها انجام شده، در شرایط تعادل قرار نداشته است. زیرا تعداد ماهی بیشتری را به آکواریوم اضافه کرده بودیم.
تعداد ماهی های مناسب جهت نگهداری در آکواریوم
اگر وسایل اندازه گیری ندارید، چند وقت یکبار باید فیلتر سطلی را تمییز کنید؟
اگر آکواریوم شما دارای فیلتر داخلی ساده است، عموما لازم است هفته ای یک بار فیلترها را تمیز کنید تا محیط سالمی برای ماهیان خود فراهم کنید. همچنین هر هفته شاید لازم باشد که مقدار کمی از آب آکواریوم را هم سیفون کنید. ما سیفون کردن 10 % آب آکواریوم را در هر هفته و یا حداکثر 2 هفته یکبار، پیشنهاد میکنیم.
اما اگر از فیلتر سطلی آکواریوم باکیفیتی استفاده میکنید، احتمالا آب آکواریوم شما مدام تمییز بوده و بنابراین می توانید سیفون کردن را حتی هر 3 ماه یکبار انجام دهید! اما فیلتر سطلی را بهتر است ماهی یکبار و یا حداکثر 1.5 ماه یکبار، تمییز نمایید.
به هر شکل، اصل اول این است که شما یک برنامه دقیق برای تمییز کردن فیلتر سطلی و همچنین سیفون کردن آب آکواریوم داشته باشید. در غیر اینصورت، تغییر پارامترهای کیفی آب آکواریوم، قطعا در سلامت ماهیان شما تاثیر بدی خواهد داشت.
اصل دوم: رعایت نظم زمانی در تمییز کردن فیلتر سطلی آکواریوم است.
شما باید برنامه ای منظم برای تمیز کردن فیلتر سطلی و آکواریوم خود داشته باشید. دقت کنید که ماهیان خود را با شرایط آکواریوم وفق می دهند. اگر شما تمییز کردن فیلتر آکواریوم را هر زمان که دلخواه خودتان بود انجام دهید، ضمن آنکه ممکن است برخی سموم در آب آکواریوم بیشتر از حد مجاز شود، این مشکل نیز بوجود می آید که ماهیان شما دایما با نوسان شدیدی در کیفیت آب روبرو می شوند. این موضوع برای آنها مهم است و باعث وارد شدن شوک به آنها میشود. بر این اساس یک برنامه تهیه کنید و نسبت به اجرای آن پایبند باشید!
اصل سوم: ایمنی و بهداشت!
شاید شما آدم سخت جانی باشید و به این آسانی مریض نشوید. اما ماهی ها آنطور نیستند! بنابراین هر آلودگی که در دست شما وجود دارد، به راحتی میتواند وارد فیلتر سطلی شده و ماهی ها را بکشد. اگر سرماخورده هستید و یا بیماری دیگری دارید، حتما از ماسک استفاده کنید و بهتر این است که اجازه دهید کس دیگری فیلتر سطلی آکواریوم را عوض کند. باور کنید این موضوع مهم است. دوستان بسیاری را می شناسیم که حتی مدتی پس از بهبود بیماری کرونا اقدام به تعویض فیلترها کرده اند و چند روز بعد شاهد مرگ تمام ماهی های خود بوده اند.
نکته دیگر اینکه حتما فیلتر سطلی آکواریوم را از برق بکشید و تنها به خاموش کردن آن اکتفا نکنید. اگر عموم فیلترهای سطلی استانداردهای ایمنی را رعایت کرده اند، اما شما بهتر است احتیاط کنید.
در ادامه مقاله نحوه تمیز کردن مدیای فیلتر سطلی آکواریوم را آموزش می دهیم. برای مطالعه ادامه مطلب روی لینک قبل کلیک نمایید.
در صورت تمایل، جهت دریافت مشاوره، پرسش در مورد محصول مورد نظر و خرید از طریق شماره تلفن های ثابت 02186027905 - 02634606148، واتس اپ و تلگرام 09129418377 و آدرس ایمیل info@wfiltration.com و یا چت آنلاین با کارشناسان سیستم های تصفیه آب و هوا بهاب تماس بگیرید.
*m / ***/ **ن