
در مقاله قبل به، زمان سرویس و تمییز کردن فیلتر سطلی و اصول آن پرداخته شد، در این بخش قصد داریم به نکات مهم در تمیز کردن مدیای فیلتر سطلی آکواریوم بپردازیم. برای مطالعه مقاله اصول تمیز کردن فیلتر سطلی آکواریوم ، روی لینک قبل کلیک کنید.
جهت مشاهده قیمت و خرید انواع فیلتر سطلی آکواریوم روی لینک قبل کلیک نمایید.
جهت مشاهده انواع مدیای آکواریوم روی لینک قبل کلیک نمایید.
رعایت نکات مهم در تمیز کردن فیلتر سطلی آکواریوم
تمیز کردن اسفنج در فیلتر سطلی آکواریوم : اولین مدیا معمولا اسفنج است که طبعا حجم زیادی از لجن، پسماند غذا و فضولات در آن قرار دارد. آن را با احتیاط خارج کنید تا آلودگی به بقیه بخش های فیلتر سطلی منتقل نشود. اسفنج را درون سینک ظرفشویی و با آبی که از آکواریوم برداشت کرده اید، بشویید. دقت کنید که هرگز نباید برای شستشوی فیلترهای آکواریوم از آب شهری استفاده کرد. زیرا کلر به سرعت باکتری های مفید آن را از بین می برد و تصفیه بیولوژیکی آکواریوم شما با مشکل روبرو خواهد شد.
می توانید اسفنج را با آب تصفیه شده اسمز معکوس که از دستگاه تصفیه آب خانگی اسمز معکوس تهیه میشود نیز بشویید. هرگز از مواد شوینده و ضدعفونی کننده استفاده نکنید! اگر اسفنج برای مدتهای متمادی استفاده میشود و دچار پارگی و پوسیدگی شده و یا شکل خود را از دست داده، بهتر است آن را عوض کنید. البته توصیه بهتر این است که فیلتر اسفنجی را نصف کرده و نیمی از آن را تعویض، و نیم دیگر را در ماه بعد تعویض کنید. این کار به حفظ باکتری های مفید کمک می کند.
تمیز کردن ابر بیولوژیکی در فیلتر سطلی آکواریوم: دومین مدیا معمولا پد الیافی یا ابر بیولوژیکی است. آن را هم مانند اسفنج تمییز کنید. دقت کنید که عمر پد الیافی کمتر از اسفنج است و خیلی زودتر باید نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
تمیز کردن کربن فعال در فیلتر سطلی آکواریوم: سومین مدیا معمولا کربن فعال است. کربن نیاز به تمیز کردن ندارد و انجام این کار بیهوده است. کربن با توجه به کیفیت سازنده، ظرفیت خاصی برای جذب دارد و پس از آن اشباع شده و حتما باید تعویض شود. بر خلاف باور برخی آکواریوم داران که یک فیلتر کربن را برای مدتهای طولانی استفاده میکنند، باید بگوییم که ظرفیت کربن ها عموما پایین تر از این است که عمر طولانی به آنها بدهد. حجم کربن، ظرفیت کربن و میزان آلاینده ها، عمر مفید آن را مشخص میکنند و نیاز به محاسبات پیچیده ای دارد که اینجا فرصت بیان آنها نیست. اما به صورت عمومی توصیه ما تعویض فیلتر کربن هر 3 ماه یکبار است.
تمیز کردن مدیا بیولوژیکی در فیلتر سطلی آکواریوم: در فیلتر سطلی چندین مدیا بیولوژیکی می تواند همزمان استفاده شود که سرامیک، سیپوراکس، زئولیت و ... از نمونه های آن است. هر کدام از مدیا بیولوژیکی را باید به 2 تا 4 بخش مختلف تقسیم کرد و هر 6 ماه یکبار، یکی از بخش ها را با مدیا جدید جایگزین نمود. هیچ کدام از مدیا بیولوژیکی نیاز به شستشو و تمییز کردن ندارند. تنها بیوبال است که نباید هرگز آن را تعویض کنید. بیوبال ها عمر تمام نشدنی دارند و همواره قابل استفاده هستند. در تصویر زیر سرامیک و بیوبال نشان داده شده است.
تمیز کردن رزین در فیلتر سطلی آکواریوم: رزین 3 نوع کاتیون، آنیون و میکس بد دارد. رزین کاتون و آنیون قابل احیا هستند ولی هرکدام بخشی از رسوبات را حذف می کنند. رزین میکس بد قابل احیاء نیست اما بخش گسترده تری از رسوبات را می تواند حذف نماید. در فیلتر سطلی آکواریوم عموما از رزین کاتیون استفاده میشود. رزین نیاز به تمییز کردن خاصی ندارد. تنها کافیست آن را احیاء کرده و با آب تصفیه شده اسمز معکوس ro بشویید.
جهت مشاهده انواع رزین تبادل یونی روی لینک قبل کلیک کنید.
برخی افراد رزین را بدون احیا کردن، برای مدتهای طولانی استفاده میکنند! این کار اشتباه است و رزین اشباع شده اثری در حذف سختی آب ندارد. رزین حتما باید احیاء شود. رزین کاتیون را با محلول آب نمک می توانید احیاء کنید. استفاده از نمک ید دار یا سنگ نمک ممنوع است. میتوانید نمک مخصوص احیاء رزین را از فروشگاه تصفیه آب بهاب تهیه کنید. جهت مشاهده قیمت و خرید نمک احیا رزین روی لینک قبل کلیک کنید.
یک محلول 10 % نمک تهیه کرده و رزین را برای مدت نیم ساعت درون آن قرار دهید. پس از آن رزین را با آب تمیز شسته و مجددا استفاده کنید. زمان احیاء رزین به میزان سختی آب آکواریوم بستگی دارد. اگر از رزین میکس بد استفاده کرده اید، باید پس از اشباع شدن آن را تعویض نمایید. رزین را با این روش هزاران بار می توانید احیاء و مجدد استفاده کنید.
به دلیل آنکه از رزین در رسوب گیر کولر آبی نیز بسیار کاربرد دارد، کارشناسان ما در مقاله نحوه احیای رزین رسوب گیر کولر آبی به صورت تصویری احیای رزین را آموزش داده اند، جهت مشاهده این مقاله روی لینک قبل کلیک کنید.
تمیز کردن سبدهای مدیا و بدنه فیلتر سطلی آکواریوم: زمانی که مدیا را خارج کردید، سبدها را با آب آکواریوم بشویید. بدنه داخلی سطل نیز معمولا با ذرات معلق پر شده است. آنها را نیز خارج کرده و سطل را با آب آکواریوم تمییز کنید. اینجا هم استفاده از آب شهری و مواد شوینده یا ضدعفونی کننده ممنوع است.
اگر همه اصول بالا را رعایت کنید، همواره فیلتر سطلی آکواریوم شما در شرایط ایده آلی خواهد بود و به طبع آن، آب آکواریوم هم عاری از آلاینده ها و سموم خواهد بود. برخی نکات مهم دیگر هم وجود دارد که در ادامه به آن اشاره می کنیم.
چه عواملی بر دفعات تمیز کردن فیلتر سطلی تأثیر می گذارند؟
چند عامل در تعیین زمان تمییز کردن فیلتر کنیستر یا همان فیلتر سطلی موثرند:
تعداد ماهی آکواریوم: اگر ماهی های زیادی در آکواریوم شما وجود داشته باشند، ضایعات و فضولات بیشتری هم تولید می شود. بنابراین، برای نگهداری مخزنی با ماهی بیشتر، لازم است تمیز کردن فیلتر سطلی آکواریوم را هم در فاصله های زمانی کمتری انجام دهید.
تعداد ماهی های مناسب جهت نگهداری در آکواریوم
اگر ماهی زیادی در آکواریوم باشد چه اتفاقی می افتد
تعداد و نوع مدیای استفاده شده در فیلتر سطلی آکواریوم: نوع مدیا انتخاب شده برای فیلتر سطلی در تعیین زمان تمیز کردن آن مهم است. اگر از مدیا با تراکم بالا استفاده کرده اید، طبعا باید در زمانهای کوتاه تری سراغ تمیز کردن آن بروید. در عوض کربن و مدیا بیولوژیکی نیاز به تمیز کاری کمتری دارند. همچنین هرچه تعداد مدیای آکواریوم شما بیشتر باشد، به رسیدگی بیشتری هم نیاز دارد.
همانطور که می دانید فیلتر سطلی متشکل از چند مدیای مختلف است که درون سبدهایی قرار می گیرند. اگر می خواهید از تجربه و پیشنهادات ما بهره ببرید، می توانید با کارشناسان بهاب تماس بگیرید تا انواع فیلترهایی را که می توانید استفاده کنید، در اختیار شما قرار دهند. همچنین می توانید از مزایای هر نوع فیلتر مطلع شوید و تصمیم بگیرید که کدام یک را انتخاب کنید.
در صورت تمایل، جهت دریافت مشاوره، پرسش در مورد محصول مورد نظر و خرید از طریق شماره تلفن های ثابت 02186027905 - 02634606148، واتس اپ و تلگرام 09129418377 و آدرس ایمیل info@wfiltration.com و یا چت آنلاین با کارشناسان سیستم های تصفیه آب و هوا بهاب تماس بگیرید.
**m/***/**ن