
واقعیت این است که زیبایی آکواریوم بیشتر از هر چیزی به ماهیان آن وابسته است. به همین دلیل همه افرادی که دارای آکواریوم هستند، دائم وسوسه می شوند که تعداد بیشتری ماهی تهیه کرده و در آکواریوم خود قرار دهند. خصوصا اینکه روز به روز به تعداد ماهیان رنگی زیبا در آکواریوم فروشی ها افزوده می شود و همه اینها واقعا وسوسه انگیز است.
اما زمانی که شما تصمیم می گیرید زیبایی آکواریوم خود را با افزودن ماهیان رنگین و باله بزرگ بیشتر کنید، مرگ و میر ماهیان شما نیز شروع می شود! خصوصا اگر تازه کار هستید و اطلاعات شما درباره آکواریوم داری کم است. در کمتر از چند هفته همه آن خوشی ها تبدیل به اندوه از دست دادن ماهی ها شده و البته به سرعت نیز استرس اینکه چگونه باید جلوی این مشکل را بگیرید به سراغ شما خواهد آمد.
اگر چه مرگ و میر ماهی ها به عوامل بسیاری بستگی دارد و ما در مقالات متعدد آنها را بررسی کرده ایم، اما در اینجا میخواهیم به صورت اختصاصی به موضوع افزایش تعداد ماهی و مشکلات ناشی از آن بپردازیم. ابتدا بهتر است مقاله ای را که در آن درباره تعداد مجاز ماهی در هر آکواریوم صحبت کرده ایم مطالعه کنید تا بدانید چه تعداد ماهی را می توانید نگهداری کنید. برای مطالعه این مقاله روی لینک زیر کلیک کنید.
تعداد ماهی های مناسب جهت نگهداری در آکواریوم
با اضافه شدن تعداد ماهی های آکواریوم این مسایل نیز به مشکلات شما افزوده خواهند شد:
- تهاجم و درگیری ماهی ها: واقعیت این است که هر ماهی، حتی آنها که رفتار آرام و صلح جویانه ای دارند، برای خود قلمرویی را در نظر میگیرند و این مساله به غریزه آنها مربوط می شود. زمانی که شما تعداد ماهی ها را افزایش می دهید، عملا فضایی را که هر ماهی به عنوان محدوده خود در نظر گرفته، کوچکتر کرده اید. این کار سبب بروز درگیری بین ماهیان می شود. ممکن است این درگیری در شب و زمانی که شما در خواب هستید رخ دهد و شما صبح با جنازه برخی ماهی ها روبرو شوید. هرچه ماهی های شما بیشتر قلمرو طلب باشند و میل به مبارزه آنها زیاد باشد، شما تلفات بیشتری خواهید داشت.
- استرس و بیماری های ناشی از آن: نکته پنهان دیگری که اغلب به آن توجه نمی شود این است که با کوچک کردن محدوده ماهی ها و افزایش تراکم آنها، شما استرس و نگرانی زیادی را به آنها تحمیل می کنید که در ظاهر دیده نمی شود. این استرس می تواند سبب گوشه گیری ماهی، ترس آن، ضعف سیستم دفاعی و نهایتا مرگ آنها شود.
- مسمومیت ماهیان: بزرگترین خطر پنهان که با افزایش تعداد ماهی در آکواریوم رخ می دهد و به مرگ خاموش آکواریوم نیز معروف است، بالا رفتن سمومی مانند نیتروژن است. مسمویت با نیتروژن در آکواریوم های با ماهی بالا بسیار شایع است و خصوصا برای مبتدیانی که تجربه برخورد با حیوانات آکواریومی را ندارند، پیش می آید. بر اساس یک تخمین ساده می توان گفت که هر ماهی در روز به اندازه یک سوم از وزن خود فضولات تولید می کند. در اکو سیستم طبیعی، این فضولات باید توسط باکتری ها تجزیه شوند. اما از آنجا که معمولا این شرایط در آکواریوم ها فراهم نیست و یا ضعیف است، فضولات به شکل درستی تجزیه نشده و در فرآیند اکسیداسیون و تجزیه نادرست، ترکیبات نیتروژن ظاهر می شوند که عبارتند از:
- آمونیوم
- نیترات
- نیتریت
تمام این مواد موجب سمی شدن آب شده و ماهی ها را می کشند. آمونیوم خطرناک ترین سم در آکواریوم محسوب میشود، و افزایش آن عامل اصلی مرگ و میر همه ساکنان آکواریوم خواهد بود. دقت کنید که این اتفاق اغلب در آکواریوم هایی که تازه راه اندازی شده اند و دارای اکو سیستم کاملی نیستند، اتفاق می افتد. و یا زمانی که شما تعداد زیادی ماهی را به یکباره وارد آکواریوم کرده و اجازه نداده اید باکتری های مفید، به شکل درست و متناسب با ماهی ها رشد و تکثیر داده شوند.
- سم های ناشی از تجزیه غذای ماهی: هر چه ماهی بیشتر شود، شما غذای بیشتری نیز وارد آکواریوم خواهید کرد. خصوصا اگر آنها را دوست داشته باشید و نتوانید گرسنگی آنها را تحمل کنید. غذای اضافه در عرض چند ساعت به شکل نادرستی تجزیه شده و سموم زیادی را وارد آب خواهد کرد. از آنجا که آکواریوم ها دارای صخره، گیاه، شن و بسیاری تجهیزات دیگر هستند، عموما غذاها وارد فضاهای دور از دسترس شما شده و آنجا تجزیه خواهند شد. اگر از غذاهای کف ریز استفاده می کنید، بخش زیادی از آنها بدون خورده شدن در بین شن و ماسه کف باقی می مانند و از چشم شما نیز دور هستند. سموم تولید شده تهدید جدی برای ماهیان شما خواهند بود.
- شیوع بیماریها: ماهی نیز یک موجود زنده است و مانند همه جانداران در معرض بیماری قرار دارد. خصوصا ماهیان آکواریومی که عموما به دلیل ناآگاهی مردم، در شرایط مساعدی به سر نمی برند. به محض آنکه یک ماهی بیمار شود، آن بیماری در فضای کوچک آکواریوم به سرعت پخش شده و همه ماهیان را درگیر خواهد کرد. هرچه تراکم ماهی بیشتر باشد، ابتلا به بیماری و تکثیر آن نیز بیشتر خواهد شد.
- کمبود اکسیژن: اگر شما به ماهیان آکواریوم خود اضافه می کنید، باید حواستان به همه پارامترهای کیفی آب نیز باشد. اما اغلب مردم یک سیستم آکواریوم تهیه کرده و با همان شرایط اولیه اقدام به افزودن ماهی می کنند. افزایش تعداد ماهیان، سبب کاهش اکسیژن آب شده و همه آنها را ضعیف خواهد کرد. این بسیار مهم است که همراه با افزودن ماهی، سیستم اکسیژن رسانی به آکواریوم خود را نیز بررسی کرده و حجم هوای وارد شده را به اندازه کافی افزایش دهید. دقت داشته باشید که اگر برق سیستم قطع شود، هرچه تعداد ماهی بیشتر باشد، اکسیژن باقی مانده در آب نیز با سرعت بیشتری تمام خواهد شد! پس به آن روز نیز فکر کنید.
- سیستم تصفیه آب آکواریوم: همانند وضعیت اکسیژن رسانی، شما باید متناسب با افزایش ماهی نسبت به بهبود تصفیه آب آکواریوم نیز اقدام کنید. ممکن است فیلتری که تاکنون استفاده کرده اید مناسب این حجم از ماهی جدید نباشد. حتی ممکن است نوع فیلترهای خود را تعویض کرده و از فیلترهای با تراکم بیشتر مانند نمدهای الیافی استفاده نمایید و یا نیاز باشد کربن فعال را با حجم بیشتری بکار بگیرید تا برخی سموم را حذف نماید.
جهت مشاهده انواع فیلتر تصفیه آب آکواریوم روی لینک قبل کلیک نمایید.
نتیجه گیری
اگر هوس کرده اید از دیدن ماهیان بیشتری لذت ببرید، ابتدا بررسی کنید که آکواریوم فعلی شما تا چه اندازه گنجایش ماهی دارد و تعداد ماهی مجاز برای اضافه کردن چه تعداد است. پس از آن حتما باید پارامترهای مهم مانند اکسیژن، سیستم تصفیه آب آکواریوم و میزان گردش آب را به روز رسانی نمایید.
اگر همه چیز را به شکل درستی فراهم کردید، تنها 25 % از تعداد ماهی مورد نظر خود را به آکواریوم اضافه کنید و اجازه دهید حداقل 2 هفته از آن بگذرد. این زمان به باکتری های مفید فرصت میدهد که متناسب با فضولات جدید تولید شده، خود را رشد دهند و اکو سیستم به حالت تعادل خود برگردد. در این مدت رفتار ماهی ها را نیز بررسی کرده و در صورت بروز مشکل بلافاصله در انتخاب نوع و یا تعداد ماهی تجدید نظر کنید.
اگر همه چیز درست پیش رفت، مجددا 25 % از تعداد مجاز ماهی را اضافه کنید و این کار را تا رسیدن به حد نصاب لازم تکرار کنید.
نکته مهم دیگر این است که زمانی که به فکر افزودن ماهی می افتید، لازم است جیره غذایی ماهیان خود را کمی کاهش دهید. این کار کمک می کند که حجم فضولات تولید شده به یکباره افزایش نیابد. در طی 2 هفته و به آرامی غذای ماهی ها را افزایش داده و به حد مناسب قبلی برسانید. مطمئن باشید که اگر ماهی ها کمی گرسنگی بکشند بهتر از این است که شاهد تلفات آنها باشید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می شود مقالات زیر را مطالعه کنید.
روش صحیح انتقال ماهی به آکواریوم جدید
چگونه ماهیان جدیدی را به آکواریوم اضافه کنیم
در صورت تمایل، جهت دریافت مشاوره، پرسش در مورد محصول مورد نظر و خرید از طریق شماره تلفن های ثابت 02186027905 - 02634606148، واتس اپ و تلگرام تصفیه آب 09129418377 و آدرس ایمیل info@wfiltration.com و یا چت آنلاین با کارشناسان تصفیه آب بهاب تماس بگیرید.
***/**ن