
در این بخش ته نشینی در تصفیه آب را بررسی خواهیم کرد. برای مشاهده بخش های قبلی، مطالب زیر را مطالعه نمایید.
بخش اول : تصفیه آب
بخش دوم : منابع مختلف آب
بخش سوم : فرآیندهای تصفیه آب
بخش چهارم : فرآیندهای تصفیه آب ـ تنظیم pH
بخش پنجم : انعقاد و لخته سازی در تصفیه آب
آبی که از حوضچه لختهسازی خارج میشود وارد حوضچه رسوبگذاری میشود که حوضچه روشن کننده یا تهنشینی هم نامیده شده است. این حوضچه مخزن بزرگی با سرعت آب کم است، که به دلمهها امکان ته نشینی در کف را میدهد.
حوضچه ته نشینی نزدیک حوضچه لختهسازی (flocculation) قرار گرفته تا انتقال بین دو روند باعث خراب شدن تهنشینی یا دلمه نشود. حوضچههای ته نشینی میتوانند مستطیلی باشند که آب از یک انتها به انتهای دیگر میرود، یا گرد هستند که جریان از مرکز به سمت بیرون میرود.
جریان خروجی از حوضچه ته نشینی معمولا روی یک سرریز قرار دارد تا تنها لایه نازک بالایی آب که بیشترین فاصله را با لجن دارد، خارج شود.
در سال 1904، آلن هازن Allen Hazen نشان داد که کارایی فرایند تهنشینی تابع سرعت تهنشینی ذرات، جریان در مخزن و ناحیه سطحی مخزن است. مخازن تهنشینی معمولا در محدوه جریان خروجی 0.5 تا 1. گالن در دقیقه در هر فوت مربع (یا 1.25 تا 2.5 متر در ساعت) طراحی شدهاند. در کل، کارایی حوضچه ته نشینی تابعی از زمان نگهداری یا عمق حوضچه است. اگرچه، عمق حوضچه باید کافی باشد تا جریان آب لجن را برهم نزده و تعامل ذرات ته نشین شده بهبود یابد.
از آنجایی که غلظت ذرات در آب ته نشین شده نزدیک سطح لجن در پایین مخزن افزایش مییابد، به علت تصادم و تراکم ذرات سرعت ته نشینی میتواند افزایش یابد. زمان نگهداری معمول برای ته نشینی از 1.5 تا 4 ساعت و عمق حوضچه از 10 تا 15 فوت (3 تا 4.5 متر) متغیر میباشد.
برای بهبود عملکرد حذف ذرات میتوان لوله یا صفحه تخت شیب دار را به حوضچههای سنتی ته نشینی افزود. لولهها و صفحات شیب دار به میزان چشمگیری باعث افزایش ناحیه سطحی موجود برای حذف ذرات میشوند که مطابق نظریه اصلی هانزن Hazen’s است.
مقدار ناحیه سطحی زمین اشغال شده توسط یک حوضچه رسوب با لولهها یا صفحات شیب دار، میتواند کوچکتر از حوضچه ته نشینی مرسوم باشد.
ذخیرهسازی و حذف لجن در تصفیه آب
هنگامی که ذرات در کف یک حوضچه تهنشینی ته نشین میشوند، لایه ای از لجن کف مخزن تشکیل میشود که باید حذف و تصفیه شود. مقدار لجن جمع شده قابل توجه بوده و اغلب 3 تا 5 درصد حجم کل آبی است که باید تصفیه شود.
هزینه تصفیه و تخلیه لجن میتواند بر هزینههای عملیاتی تاسیسات تصفیه آب تاثیر بگذارد. حوضچه تهنشینی را میتوان به دستگاه های پاکسازی مکانیکی مجهز کرد که پیوسته کف خود را تمیز میکنند، یا حوضچه را میتوان بصورت دورهای خارج کرده و بصورت دستی سرویس و تمیز کرد.
روشن کننده روکش لخته
یک زیر مجموعه رسوب گذاری، حذف ذرات با به دام انداختن یک لایه از لخته معلق حین رفتن آب به سمت بالا است. مزیت اصلی روشن کنندههای روکش لخته این است که اثر کمتری نسبت به ته نشینی عادی تصرف می کند. ایراد آن این است که کارایی حذف ذرات بسته به تغییر در کیفیت آب جاری و نرخ جریان آب جاری میتواند تغییر کند.
برای مطالعه ادامه مطلب روی لینک زیر کلیک نمایید.
شناورسازی با هوای محلول در تصفیه آب
*ن