
در چند مقاله گذشته شما را با انوع سیفون آکواریوم و تفاوت سیفون کردن با تعویض آب آکواریوم ، آشنا کردیم و حتی نکات مهم در انتخاب و خرید سیفون مناسب آکواریوم را نیز به شما آموزش دادیم. در این مقاله شما را صورت گام به گام با نحوه سیفون کردن آکواریوم آشنا می کنیم.
آشنایی با انواع سیفون آکواریوم
تجهیزات مورد نیاز برای سیفون کردن آکواریوم
- سیفون مناسب آکواریوم . جهت مشاهده قیمت و خرید انواع سیفون آکواریوم روی لینک قبل کلیک نمایید.
- سطل با گنجایش مناسب
- دستمال
- آب تصفیه شده به میزان یک چهارم حجم آب آکواریوم
مطالعه مقالات زیر در محاسبه حجم آب آکواریوم می توانید مفید باشید.
آموزش نحوه محاسبه حجم آب در انواع آکواریوم
چگونه حجم موثر آب آکواریوم و سطح موثر آکواریوم را حساب کنیم
نحوه سیفون کردن آکواریوم
1. ابتدا سیفون مناسبی را بر اساس آنچه در مقالات قبلی یاد گرفتید، انتخاب کنید. در این مقاله ما ابتدا کار را با یک سیفون دستی ساده شروع کرده و در انتهای مقاله کار با سایر سیفون ها ( سیفون شارژی و سیفون فیلتردار ) را نیز آموزش می دهیم.
2. برای کار به یک سطل با اندازه مناسب نیاز دارید. سطل باید حدود یک چهارم حجم آب آکواریوم گنجایش داشته باشد. به عنوان نمونه برای یک اکواریوم به ابعاد 40 * 100 و ارتفاع 50 سانتی متر که معمولا دارای 150 لیتر آب موثر است، شما باید یک سطل 40 لیتری داشته باشید. اما از آنجا که تهیه سطل با اندازه مناسب، خصوصا برای آکواریوم های بزرگ مشکل است، می توانید یک سطل کوچکتر انتخاب کنید و کار سیفون کردن را طی 2 تا 5 مرتبه انجام دهید. برای نمونه قبلی، ما یک سطل 10 لیتری انتخاب کردیم و سیفون کردن را 4 مرتبه اجرا نمودیم.
3. سطل را در محلی پایین تر از آکواریوم قرار دهید. هرچه اختلاف بین بالاترین سطح آکواریوم و سطل بیشتر باشد، عمل سیفون کردن بهتر انجام خواهد شد.
4. شلنگ تخلیه آب را درون سطل قرار دهید. مطمئن شوید شلنگ در جای خود ثابت شده و محکم است. زیرا هنگام ایجاد جریان آب، احتمال خارج شدن شلنگ وجود دارد. می توانید شلنگ تخلیه را مستقیما وارد فاضلاب نمایید. در این صورت نیازی به سطل نیست.
5. لوله مکنده را وارد آکواریوم نمایید. این کار باید به آرامی انجام شود. مراقب باشید به ماهی ها استرس وارد نشود.
6. پمپ دستی را به صورت مکرر فشار دهید. این کار باعث مکیده شدن آب به داخل لوله میشود. تا زمانی که آب وارد شلنگ تخلیه نشده، باید عمل پمپ کردن را با سرعت بیشتری انجام دهید. ممکن است این کار در ابتدا، نیاز به صبر و حوصله داشته باشد.
7. به محض آنکه آب شروع به تخلیه نمود، سر لوله مکنده را با میزان مناسب وارد شن و ماسه بستر نمایید. شن و ماسه به همراه فضولات و آب وارد لوله مکنده میشود. از آنجا که فضولات سبک تر هستند، همراه آب وارد لوله تخلیه می شوند. اما شن و ماسه به دلیل وزن بیشتر، مجددا به بستر بر می گردند.
8. باید دقت داشته باشید که شن و ماسه وارد لوله تخلیه نشود. این کار را با میزان اجرای پمپ دستی و میزان فرو کردن لوله در شن و ماسه کنترل کنید.
9. سر لوله را طی یک روند مشخص، در بخش های مختلف شن و ماسه حرکت دهید تا همه فضا تمییز شود.
10. اگر از سطل کوچک استفاده میکنید، مراقب باشید که قبل از پر شدن سطل، عمل پمپ کردن را متوقف کرده و سر لوله مکنده را از آب خارج کنید. پس از تخلیه سطل، مجددا فرایند را از سر بگیرید.
11. گیاهان مصنوعی آکواریوم، معمولا حجم زیادی از لجن و فضولات را در خود نگه میدارند، تمییز کردن آنها را فراموش نکنید.
12. گوشه های آکواریوم، بین صخره ها و دکور نیز، محل تجمع ذرات و پس مانده ها است، آنها را فراموش نکنید.
13. زمانی که یک چهارم آب آکواریوم تخلیه شد، باید سیفون کردن را متوقف کنید. حداکثر مجاز برای سیفون کردن، یک سوم آب آکواریوم است.
14. برنامه ریزی باید به شکلی باشید که با تخلیه یک چهارم آب، توانسته باشید کل محیط کف را تمییز نمایید.
15. برای توقف سیفون کردن، کافیست سر لوله را از آب آکواریوم خارج نمایید.
16. بهتر است پس از سیفون کردن و قبل از اضافه نمودن آب، فیلترهای آکواریوم را هم تمییز کنید. در صورتی که از فیلتر سطلی آکواریوم استفاده می کنید، پیشنهاد می شود مقالات زیر را مطالعه کنید.
اصول تمیز کردن فیلتر سطلی آکواریوم
نحوه تمیز کردن مدیای فیلتر سطلی آکواریوم
17. در انتها لازم است شیشه های آکواریوم را با کمک شیشه شور مغناطیسی و دستمال تمییز نمایید.
18. آب تمییز و ترجیحا تصفیه شده ای را که قبلا تهیه کرده اید، وارد آکواریوم نمایید. دقت کنید که برای اضافه کردن آب به آکواریوم باید نکات مهمی را در نظر بگیرید که ما در مقاله بهترین آب برای آکواریوم چیست به آن پرداختیم. در ادامه، فقط به نکات مهم آن اشاره می کنیم.
19. ممکن است مقداری شن و ماسه از طریق سیفون وارد سطل شده باشد. شن و ماسه را با آب تصفیه شده و عاری از کلر بشویید. هرگز برای اینکار از آب شهری استفاده نکنید. زیرا باعث کشته شدن باکتری های مفید خواهد شد.
20. شن و ماسه تمییز را به آرامی در کف بستر قرار دهید.
21. دکور و سایر وسایل را به حالت اول برگردانید. پمپ و فیلترهای آکواریوم را روشن کنید.
نحوه استفاده از سیفون برقی آکواریوم
اگر از سیفون برقی یا شارژی استفاده میکنید، دیگر نیازی به پمپ کردن دستی نیست. فقط کافیست لوله مکنده را وارد آکواریوم کرده و دستگاه را روشن کنید. سایر فرایند سیفون کردن مانند توضیحات قبل است.
نحوه استفاده از سیفون آکواریوم فیلتردار
بهترین گزینه برای تمییز کردن آکواریوم، سیفون دارای فیلتر است. این سیفون ها مجهز به یک توری بوده که میتوانند ذرات و فضولات را در خود نگه دارند. آب توسط لوله مکنده وارد فیلتر شده و آب تمییز در بخش دیگری وارد مخزن می شود. بنابراین هیچ شلنگ تخلیه ای وجود ندارد و نیازی هم به سطل نیست.
در این نوع سیفون ها، آب آکواریوم دور ریخته نمی شود. ضمنا میتوانید ساعتها به عمل تمیز کردن آب آکواریوم بپردازید. فقط دقت داشته باشید که برای کاهش نیترات، در انتهای کار باید حدود یک چهارم آب را تخلیه نمایید و با آب تازه جایگزین کنید.
نکات مهم در سیفون کردن آکواریوم
- دقت کنید که عمل سیفون کردن باید به آرامی انجام شود. از ایجاد تلاطم در شن و ماسه و آب اجتناب کنید. زیرا با این کار لجن و مواد زاید وارد آب شده و ضمن کدر کردن آب، دیگر قادر به خارج کردن آنها نخواهید بود.
- تخلیه بیش از حد آب، صدمه زیادی به چرخه نیتریفیکاسسیون وارد کرده و باعث افزایش سموم آب طی چند هفته آینده خواهد شد. این نکته بسیار مهم است. میزان متعارف سیفون کردن، 25 % حجم موثر آب آکواریوم بوده و حداکثر مقدار مجاز آن 33 % است.
- توصیه میکنیم قبل از اجرای سیفون کردن آکواریوم، پمپ آب و فیلترها را خاموش کنید. این کار از ایجاد تلاطم در آب جلوگیری میکند.
- هنگام سیفون کردن، سطح آب پایین می آید. بنابراین بخشی از دماسنج خارج از آب قرار خواهد گرفت که ممکن است سبب ایجاد شوک و شکستن آن شود. اگر دماسنج شما قابلیت غوطه وری کامل را دارد، آن را موقتا در عمق بیشتری قرار دهید. در غیر اینصورت، همزمان با کم شدن ارتفاع آب، دماسنج را نیز به عمق بیشتری ببرید.
- مراقب ماهی ها باشید. زیرا آنها به شدت حساس بوده و ممکن است سیفون کردن برای آنها استرس زیادی ایجاد کند، که سبب مرگ و میر آنها شود.
- مراقب باشید ماهی های ریز به داخل لوله مکیده نشوند.
- مراقب دکورها و سایر تجهیزات باشید. زیرا واژگون شدن آنها ضمن آنکه سبب ایجاد تلاطم و گل آلود شدن آب میشود، ممکن است سبب برخورد با شیشه آکواریوم و شکستن آن شود.
- اگر آکواریوم شما دارای موجودات کف زی مانند میگو و خرچنگ است، مراقب آنها باشید.
- اگر آکواریوم شما دارای مرجان و گیاه طبیعی است، مراقب باشید به آنها صدمه نزنید.
نکات مهم در اضافه کردن آب اکواریوم
- آب باید عاری از کلر و هرگونه مواد شیمیایی باشد. بهترین آب پیشنهاد شده، آب تصفیه شده حاصل از دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس ro است. البته اگر ماهی آب شور دارید، باید املاح مورد نیاز را به آب اضافه کنید.
- آب از لحاظ ph باید دقیقا با آب آکواریوم برابر باشد. در غیر اینصورت شوک زیادی به ماهیان وارد شده و سبب مرگ آنها میشود. حداکثر اختلاف قابل پذیرش در ph آب، 0.1 است.
نحوه تنظیم ph آب آکواریوم و تثبیت آن
- آب از لحاظ دما باید حتما با آب آکواریوم یکسان باشد. تفاوت دمایی سبب مرگ ماهیان خواهد شد. حداکثر اختلاف دمای قابل پذیرش، 1 درجه سانتی گراد است.
- آب باید به آرامی وارد مخزن شود. از ریختن حجم زیادی از آب به صورت یکباره اجتناب کنید.
برای مشورت در مورد آکواریوم خود، نحوه سیفون کردن آب آکواریوم، خرید فیلتر مناسب و ... می توانید با کارشناسان بهاب در تماس باشید. در صورت هرگونه سوال می توانید از طریق شماره تلفن های ثابت 02186027905 - 02634606148 و شماره موبایل 09129418377 ، ایمیل info@wfiltration.com و شبکه های اجتماعی با کارشناسان تصفیه آب بهاب در ارتباط باشید.
***/**ن