
اگر این مقاله را می خوانید، احتمالا می خواهید اطلاعاتی درباره تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب داشته باشید. ما طبق معمول اطلاعات جامع و دقیقی در این باره برای شما فراهم کرده ایم و می خواهیم روش تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب خانگی را به طور کامل برای شما شرح دهیم. در ادامه مباحث گذشته، در این مقاله تعویض فیلتر چهارم دستگاه تصفیه آب را که به نام های فیلتر ممبران یا فیلتر ممبرین نیز شناخته می شود، توضیح میدهیم.
اما علاوه بر فیلتر ممبران، یک آب تصفیه کن معمولا دارای فیلترهای زیر می باشد که می توانید با کلیک روی لینک مربوطه، نوع فیلتر آب را مشاهده و یا به صورت آنلاین خرید نمایید. همچنین روش تعویض هر کدام توضیح داده شده است:
فیلتر الیافی چیست؟ فیلتر الیافی موجب تصفیه فیزیکی آب و حذف ذرات شن و ماسه، گل و لای، خاک، لجن، زنگ لوله ها، جلبک، رسوبات و سایر ذرات معلق فیزیکی می شود. برای مطالعه مقاله آموزش تعویض فیلتر الیافی دستگاه تصفیه آب روی لینک قبل کلیک نمایید.
فیلتر کربن پودری چیست؟ فیلتر کربن گرانول یا GAC باعث حذف کلر و ترکیبات کلر، تری هالومتان ها، هالو استیک اسیدها، مواد شیمیایی، آفت کش ها و حشره کش های استفاده شده در کشاورزی، بو، طعم و مزه آب، کدورت و رنگ آب و ... می شود. برای مطالعه مقاله آموزش تعویض فیلتر کربن پودری دستگاه تصفیه آب روی لینک قبل کلیک نمایید.
فیلتر کربن جامد چیست؟ موجب حذف ذرات فیزیکی رد شده از مراحل قبل، کلر و مواد شیمیایی باقیمانده، رنگ، بو و مزه نامطبوع آب، فلزات سمی و سنگین مانند سرب می شود. برای مطالعه مقاله آموزش تعویض فیلتر کربن جامد دستگاه تصفیه آب روی لینک قبل کلیک نمایید.
فیلتر ممبران چیست؟ آموزش تعویض فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب در همین مقاله
فیلتر پست کربن چیست؟ فیلتر کربن نهایی، آلاینده ها و ناخالصی های احتمالی باقی مانده در فرایند تصفیه آب را حذف می کند. برای مطالعه مقاله آموزش تعویض فیلتر پست کربن دستگاه تصفیه آب روی لینک قبل کلیک نمایید.
فیلتر مواد معدنی چیست؟ فیلتر بیو سرامیک یا فیلتر مینرال باعث افزودن مواد معدنی مفید و مورد نیاز بدن به آب تصفیه شده می شود. برای مطالعه مقاله آموزش تعویض فیلتر مواد معدنی دستگاه تصفیه آب روی لینک قبل کلیک نمایید.
فیلتر قلیایی چیست؟ فیلتر ORP یون های کلسیم CA+ ، پتاسیم K+ و منیزیم MG+ را به آب اضافه می کند، که علاوه بر خواص بیشمار، باعث دلپذیرتر شدن طعم آب می شود. برای مطالعه مقاله آموزش تعویض فیلتر قلیایی دستگاه تصفیه آب روی لینک قبل کلیک نمایید.
فیلتر آنتی باکتریال چیست؟ فیلتر نانو سیلور یا فیلتر نقره و یا فیلتر ضد باکتری یک استریل کننده مطمئن، ضد باکتری و ضد قارچ است که توانایی از بین بردن میکروارگانیسم های بیماری زا و حذف آنها را دارد. برای مطالعه مقاله آموزش تعویض فیلتر آنتی باکتریال دستگاه تصفیه آب روی لینک قبل کلیک نمایید.
فیلتر یو وی UV چیست؟ فیلتر UV با استفاده از اشعه ماوراء بنفش می تواند تا 99/99 درصد میکروارگانیسم های بیماری زا نظیر باکتری ها، ویروس ها، انگل ها، قارچ ها و ... را از بین ببرد. برای مطالعه مقاله آموزش تعویض فیلتر یو وی دستگاه تصفیه آب روی لینک قبل کلیک نمایید.
مقدمه
دستگاه های آب تصفیه کن به دو دسته کلی تقسیم می شوند :
- دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس
- دستگاه تصفیه آب فیلتراسیون
دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس عموما دارای یک فیلتر غشاء نیمه تراوا است که به آن فیلتر ممبران خانگی یا Membran می گویند. فیلتر ممبران به عنوان واحد اصلی تصفیه آب و قلب تپنده آن شناخته می شود. فیلتر ممبران دارای چندین لایه غشاء بسیار نازک است که دقت آن تا 0.0001 میلیمتر (میکرون) است. این فیلتر آب دقت بسیار بالایی دارد، به همین دلیل مهمترین فیلتر در تصفیه آب RO است و بیشتر فشار تصفیه بر عهده فیلتر ممبران می باشد.
در کنار آن، یکی دیگر از روش های مرسوم و ساده تصفیه آب وجود دارد که به نام فرایند فیلتراسیون شناخته میشود. در این روش آب از تعدادی فیلتر که خاصیت جذب دارند عبور می کند. در هر یک از این مراحل بخشی از ناخالصی ها و مواد اضافه آب گرفته می شوند. روش های فیلتراسیون خود به دو نوع نانوفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون گسترش یافته اند.
برای یک دستگاه تصفیه آب فیلتراسیون ، دو حالت ممکن است بوجود آید: یا اصلا فیلتر ممبران ندارد و اگر بعد از پیش تصفیه، قسمت بالای دستگاه فیلتری قرار گیرد، فیلتر تکمیلی فیلتراسیون است. یا اینکه ممکن است از فیلتر نانوفیلتراسیون یا فیلتر اولترافیلتراسیون به عنوان فیلترهای ممبران استفاده کرده باشد، که دقت آن از روش های اسمز معکوس پایین تر است.
ما در این مقاله روش تعویض فیلتر ممبران را در همه حالات فوق توضیح میدهیم.
نقش فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب
الف _ فیلتر ممبران اسمز معکوس RO :
همه مراحل تصفیه آب که قبل از مرحله فیلتر ممبران انجام شده یا بعد از آن انجام خواهند شد، به روش فیلتراسیون کار می کنند. به این معنی که فیلترهای اولیه پیش تصفیه بوده و آب را برای فیلتر Membrane آماده می نمایند و فیلترهای پس از آن نیز وظیفه تکمیل فرایند تصفیه و به عبارت دیگر تصفیه نهائی را به عهده دارند. دقت سایر فیلترهای آب بالای ۱ میکرون و در بهترین حالت بالای نیم میکرون است. اما در آب ممکن است عناصری مانند کلسیم، منیزیم، نیترات، نیتریت و حتی ویروس ها وجود داشته باشند که کمتر از نیم میکرون هستند و هیچ فیلتری قدرت جذب آنها را ندارد. بسیاری از ناخالصی ها حتی محلول در آب هستند و به روشهای ساده نمی توان آنها را جدا کرد. مانند نمک یا نیترات. بنابراین نیاز است که با یک روش بسیار دقیق این ناخالصی های سمج آب را جدا کنیم!
اینجاست که از روش اسمز معکوس قدرت خود را به رخ می کشد.
فیلتر ممبران با ساختار پیچیده ای که دارد می تواند هر نوع ناخالصی اعم از فلزات سنگین، نیترات و نیتریت، انواع میکروبها و ویروسها، نمک های زیان آور و ... را حذف نماید. به دستگاه تصفیه آب RO به واسطه وجود فیلتر ممبران ، آب شیرین کن نیز می گویند، زیرا تنها فیلتری است که میتواند شوری و نمک آب را از آن بگیرد. دقت فیلتر ممبران بسیار زیاد است و تنها فیلتر و روشی است که می تواند حتی آلاینده های محلول در آب را حذف نماید. فیلتر ممبران می تواند سختی آب را به طور کامل بگیرد و به راحتی آهک و گچ آب را از آن خارج میکند. اگر آب تصفیه کن شما فیلتر ممبران دارد، احتمالا کتری شما هرگز رسوب نمی دهد.
فیلتر ممبران آب را بی نهایت زلال کرده به گونه ای که یخ های ایجاد شده با آن، کاملا شفاف و کریستالی هستند. در کنار همه این فواید، اما فیلتر ممبران بسیار حساس است و آب خام ورودی به آن حتما باید مراحل پیش تصفیه را به دقت گذرانده باشد. در صورتی که ذرات فیزیکی یا مواد شیمیایی مانند کلر به آن برسند باعث گرفتگی سریع و پارگی غشاء ممبران می شوند. بنابراین کیفیت فیلتر الیافی ، فیلتر کربن پودری و فیلتر کربن جامد در سلامت فیلتر ممبران تاثیر مستقیم دارند.
فیلتر ممبران اسمز معکوس در 99% حالات تحت فشار بسیار بالا کار می کند. که به آنها ممبران های High Pressure یا HP می گویند. فیلتر ممبران HP برای کارکرد و عملکرد خود نیاز به قطعات زیر دارد :
- پمپ تصفیه آب
- آداپتور برق
- شیر قطع کن خودکار
- محدود کننده فاضلاب
- محفظه ممبران
- زانو ممبران یک طرفه
تمام قطعات گفته شده را می توانید روی یک دستگاه آب شیرین کن که از فیلتر ممبران اسمز معکوس استفاده می کند بیابید. اگرچه در حال حاضر تکنولوژی های جدیدی بوجود آمده و به گونه ای فیلتر ممبران را طراحی کرده که با آب شهری نیز می تواند کار کند. به این مدل ها، فیلتر ممبران فشار کم Low Pressure Membrane می گویند و یا حتی نمونه های پیشرفته تر که با فشار بسیار پایین تر کار می کنند و به نام Ultra Low Pressure Membrane شناخته می شوند.
در صورتیکه دستگاه تصفیه آب از ممبران فشار پایین استفاده کرده باشد، فاقد پمپ تصفیه آب و قطعات برقی است که این یک مزیت محسوب می شود. اما عموما این نمونه آب تصفیه کن خیلی پرکاربرد نمی باشد و در بین مردم شناخته شده نیست.
شناخت و تشخیص اینکه دستگاه تصفیه آب ساده خریداری کرده اید یا نمونه های پیشرفته که نیاز به برق ندارند، کار زیاد سختی نیست. فیلتر ممبران RO ، از هر نوع که باشد، ممکن است نیاز به برق نداشته باشد اما عموما به مخزن، چهار راهه مکانیکی یا شیر قطع کن خودکار ، محفظه ممبران، محدود کننده فاضلاب نیاز داشته و مهمتر از همه اینکه قطعا خروجی فاضلاب دارد. بنابراین اگر از فیلتر ممبران ULP یا LP استفاده شود حتما دارای خروجی فاضلاب است.
الف _ فیلتر ممبران آلترافیلتراسیون UF :
تصفیه آب روش های مختلفی دارد که از لحاظ نوع کارکرد و دقت تصفیه آب با یکدیگر متفاوت می باشند. یکی از روش های تصفیه آب ، آلترا فیلتراسیون Ultra Filtration می باشد که دقت آن از روش های اسمز معکوس پایین تر است. فیلتر ممبران UF نیازی به فشار بالای آب ورودی ندارد و به همین دلیل از پمپ تصفیه آب در این دستگاه ها استفاده نمی شود. فیلتر ممبران UF برخلاف فیلتر ممبران اسمز معکوس خروجی فاضلاب یا پساب ندارد. در واقع فیلتر ممبران آلترا فیلتراسیون از یکسری تارهای مویی شکل با منافذ ریز تا دقت ۰/۰۱ میلیمتر تشکیل شده که به بخش عمده ای از ناخالصی ها اجازه عبور نمی دهد. دقت فیلتر UF بسیار کمتر از فیلتر ممبران اسمز معکوس است.
ممبران UF نمی تواند آب را به طور کامل نرم کند اما بخشی از سختی آب را گرفته و تا حدودی از مشکلات آب را رفع میکند. معمولا از فیلتر ممبران UF در انواع دستگاه تصفیه آب فیلتراسیون استفاده می شود و هدف آن ارتقاء سطح کیفی تصفیه آب می باشد.
انواع فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب
علاوه بر اینکه فیلتر Membrane در سه سطح اسمز معکوس ، آلترافیلتراسیون و نانو فیلتراسیون وجود دارد و توضیحات آن را در بخش بالا مطالعه نمودید، می توان گفت از لحاظ شکل ظاهری و نوع استفاده ، مدلهای مختلفی از آن وجود دارد.
در یک دستگاه آب تصفیه کن، فیلتر ممبران، چه اسمز معکوس باشد، چه UF یا NF به دو شکل ارائه می شود:
- فیلتر ممبران هوزینگی
- فیلتر ممبران خطی
فیلتر ممبران هوزینگی رایج ترین نوع است. تقریبا تمامی انواع دستگاه RO از فیلتر ممبران خانگی هوزینگی استفاده می کنند. فیلتر Membrane درون یک محفظه که تنها برای این کار طراحی شده، قرار می گیرد و به همین دلیل شما روی دستگاه تصفیه آب شکل ظاهری فیلتر ممبران را نمی بینید. محفظه ممبران عموما سفید رنگ بوده و درون آن یک فیلتر ممبران که رنگ آبی (عموما) دارد قرار می گیرد.
فیلترهای ممبران هوزینگی یک ساختار عمومی دارند. اگرچه ممکن است از لحاظ قطر بدنه یا طول کمی متفاوت باشند اما ساختار کلی آنها به گونه ای است که در انواع دستگاه تصفیه آب خانگی قابل نصب هستند. فیلتر ممبران هوزینگی به راحتی قابل تعویض است. اما هوزینگ آنها همیشه ثابت باقی می ماند. فیلتر ممبرین باید آب با فشار بالایی را از خود عبور دهد. اگرچه ممبران های با فشار پایین نیز تولید شده اند و توضیح آنها داده شد. ابعاد ممبران های خانگی یکسان است اما ظرفیت تولید آنها از 50 تا 200 گالن متغیر است.
یک فیلتر Membrane خانگی در همه انواع آب تصفیه کن قابل استفاده است و اهمیتی ندارد از چه برندی استفاده می کنید. اما فاکتورهای دیگری برای انتخاب نوع ممبران و ظرفیت تولید وجود دارد و به همین دلیل پیشنهاد می شود برای انتخاب فیلتر مناسب با کارشناسان فنی تصفیه آب بهاب مشورت نمایید.
اما فیلترهای ممبران خطی به ندرت استفاده می شوند. بعضی از انواع دستگاه تصفیه آب به شکل کیسی ساخته شده اند و دلیل آن آسانی تعویض فیلتر آب و داشتن فضای کوچک و فشرده می باشد. در واقع طراح دستگاه تصفیه آب سعی دارد فیلتر ممبران و محفظه آن را به شکل یکپارچه طراحی نماید که در زیبایی دستگاه موثر بوده و از لحاظ تعویض فیلتر بهداشتی است، زیرا هوزینگ به همراه فیلتر تعویض می شود. همچنین آب خروجی کیفیت بالاتری خواهد داشت.
اما از معایب آن قیمت بالای فیلتر خطی نسبت به فیلتر هوزینگی و دیگری کمیاب بودن این فیلتر تصفیه آب می باشد. زیرا فیلترهای خطی استاندارد واحدی ندارند و متاسفانه هر سازنده ابعاد و شکل خاصی را برای خود طراحی نموده است. این باعث می شود فیلترهای موجود روی هر دستگاهی قابل نصب نباشند. بنابراین اگر دستگاه شما از فیلتر ممبران خطی استفاده می کند بهتر است با کارشناس تصفیه آب بهاب مشورت نمایید. همچنین می توانید عکس فیلتر آب خود را از طریق شماره 09129418377 برای بخش فنی تلگرام نمایید. از طریق شماره تلگرام تصفیه آب 09129418377 و یا ایمیل info@wfiltration.com با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
همانگونه که اشاره شد، فیلتر ممبران علاوه بر اینکه در دو نوع هوزینگی و خطی ارائه می شود این قابلیت را دارد که آن را از دیگر فیلترهای آب متمایز کرده است. قابلیت فیلتر ممبرین این است که در ظرفیت های مختلف تصفیه آب طراحی و تولید می شود. در دستگاه تصفیه آب خانگی معمولا ممبران های 50 ، 75 ، 80 و 100 گالن ، بیشتر استفاده می شوند. ظرفیت ۲۰۰ گالن، ۳۰۰ گالن، ۴۰۰ گالن و ظرفیت های بالاتر برای دستگاه تصفیه آب نیمه صنعتی و همچنین دستگاه تصفیه آب صنعتی استفاده می شود.
توجه داشته باشید که ظرفیت ۵۰ گالن به معنای تولید ۵۰ گالن آب در یک شبانه روز است که هر گالن عموما معادل ۳/۷ لیتر آب است. بنابراین یک فیلتر ۵۰ گالن در شبانه روز ممکن است تا ۱۸۰ لیتر آب در اختیار شما قرار دهد و فیلتری با ظرفیت ۷۵ گالن ممکن است تا ۲۵۰ تا ۲۶۰ لیتر آب را تولید کند. البته این اعداد ظرفیت اسمی فیلتر ممبران هستند و تولید واقعی به فاکتورهای زیادی بستگی دارد.
در صورت نیاز شما می توانید در دستگاه آب تصفیه کن از فیلتر ممبران با ظرفیت بالاتر استفاده کنید. پیشنهاد می شود که برای این کار با کارشناس مشورت نمایید، به این دلیل که استفاده از ظرفیت های بالاتر بستگی به شرایط خاصی دارد. به عنوان مثال شما باید بدانید پمپ دستگاه تصفیه آب شما چه قدرت و کیفیتی دارد، باید بدانید که محفظه ممبران نصب شده در دستگاه قابلیت گذاشتن فیلتر ممبرین با ظرفیت بالاتر را دارد یا خیر. همچنین محدود کننده فاضلاب باید تغییر پیدا کند و باید توجه کنید دستگاه شما چه راندمانی دارد. اگر فیلتر ممبران استفاده شده متناسب با دستگاه تصفیه آب شما نباشد، راندمان آن پایین آمده و عمر آن کم خواهد شد و خروجی مناسب را تولید نمی کند. به همین دلیل اکیدا پیشنهاد می شود با کارشناس فنی بهاب تماس بگیرید.
محل نصب فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب
فیلتر ممبران معمولا بعد از ۳ مرحله اول تصفیه آب نصب می شود. عموما بالای براکت محلی برای قرار گرفتن این فیلتر آب در نظر گرفته می شود. اگرچه در دستگاه های مختلف ممکن است محفظه ممبران را پشت دستگاه یا در بخش های دیگر تعبیه کنند. در هر صورت فیلتر ممبرین عموما دارای یک محفظه سفید رنگ است که شما می توانید آن را روی دستگاه پیدا نمایید.
ساختار فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب
از لحاظ ساختار نیز فیلتر ممبرین را باید به دو دسته تقسیم کنیم:
- فیلتر ممبران اسمزمعکوس
- فیلتر ممبران UF و MF
اسمز معکوس یک فرآیند فیزیکی جداسازی است که در آن، جریان آب خام به دو جریان آب محصول و جریان آب تغلیظ شده تقسیم می شود. به جریان غلیظ تر، آب شور و یا دور ریز ھم گفته می شود. در این فرآیند، آب خام ( تصفیه نشده) توسط پمپ تصفیه آب به داخل یک محفظه که دارای فیلتر ممبران می باشد، رانده شده و چون تقریبا فقط آب خالص می تواند از غشاء عبور کند، به این صورت آب خالص در یک طرف غشاء و آب شور در طرف دیگر قرار خواھد گرفت.
فیلتر ممبرین اسمز معکوس دارای چندین لایه غشاء نیمه تراوا بسیار نازک است، اطراف آن یک لایه توری و همچنین لایه های دیگری برای محافظت و هدایت آب قرار گرفته اند. این لایه ها به شکل یک رول دور هم پیچیده شده اند. ممکن است لایه ها بین ۱۰ تا ۱۵ دور یا حتی بیشتر دور هم پیچیده شده باشند و نهایتا یک فیلتر استوانه ای شکل را که عموما آبی رنگ است تشکیل بدهند. قطعا آب از یک قسمت فیلتر وارد می شود، و وقتی وارد غشاء آن شد از لایه های غشاء اسمزی عبور پیدا می کند و نهایتا از حفره هایی که روی لوله مرکزی آن قرار دارند، خارج می شود. یعنی وارد انتهای خروجی فیلتر شده و از آنجا به مخزن تصفیه آب هدایت می شود. در فیلتر ممبران ، ورود آب از یک قسمت محفظه و خروج آب از قسمت دیگر می باشد. بنابراین چگونگی نصب فیلتر ممبران بسیار مهم است، به این دلیل که شما باید خروجی فاضلاب و خروجی آب تصفیه شده آن را تشخیص دهید.
در فیلتر ممبران آب به دو بخش تقسیم می شود، بخش اول آب تصفیه شده نرم است که شوری ندارد و اصطلاحا به آن آب شیرین گفته می شود. این آب آلاینده های شیمیایی و رسوبات خود را از دست داده است. آب تصفیه شده را باید به درون مخزن هدایت کنید. اما بخش دوم، آب غلیظ است که آلاینده ها درون آن وجود دارند، که این آب پساب بوده و دور ریخته می شود. البته می توانید شرایطی را ایجاد کنید که این پساب را در باغچه منزل خود استفاده نمایید.
اما فیلتر ممبران UF از تعدادی لوله باریک با منافذ ریز تشکیل شده است که آب از یک سمت وارد لوله های مویی شکل می شود. روی این لوله ها روزنه هایی وجود دارد که آب تصفیه شده از درون این روزنه ها خارج می گردد. به بخش عمده ای از ناخالصی ها اجازه عبور از روزنه ها داده نمی شود و درون این فیلتر می مانند. برای فیلتر ممبران UF یا MF تنها یک خروجی وجود دارد که آن هم خروجی آب تصفیه شده می باشد. زیرا فیلتر ممبران UF یا MF تمام ناخالصی های آب را درون خود نگه می دارد.
زمان تعویض فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب
در دستگاه RO زمان تعویض فیلتر ممبرین به عوامل مختلفی بستگی دارد.
- سختی آب : یکی از مهمترین عواملی که در زمان تعویض فیلتر ممبران در آب تصفیه کن خانگی موثر است، سختی آب ورودی می باشد. یعنی TDS آب چقدر است و چه مقدار املاح درون آب وجود دارند. دقت داشته باشید که یکی از عواملی که نوع فیلتر ممبران را می تواند انتخاب کند نیز سختی آب ورودی است. معمولا فیلتر ممبران شهری برای آب هایی که TDS آنها زیر ۱۰۰۰ است پیشنهاد می شوند و اگر سختی آب زیاد باشد ( TDS بالای ۱۰۰۰ ) حتما باید با کارشناس تصفیه آب مشورت نمایید. به این دلیل که ممکن است نیاز باشد نوع خاصی از فیلتر ممبران که برای آبهای شور و سخت طراحی شده برای شما نصب شود. به هر حال هر چه سختی آب بالاتر باشد عمر فیلتر ممبران کمتر می شود و هرچه آب نرم تر و شوری کمتری داشته باشد، فیلتر ممبرین عمر بیشتری خواهد داشت.
- میزان مصرف آب : در هر صورت فیلتر ممبران در زمان استفاده و کارکرد خود فرسوده خواهد شد و از آنجایی که حجم زیادی از ناخالصی ها در یک طرف آن جمع میشوند، رسوباتی روی فیلتر ممبران بوجود می آید. هرچه فیلتر ممبران مصرف بیشتری داشته باشد، رسوبات بیشتری درون آن تشکیل شده که روی عمر فیلتر ممبران تاثیر می گذارد.
- زمان استفاده از فیلتر ممبران : یکی از مواردی که متاسفانه مصرف کنندگان به آن توجه نمی کنند زمان استفاده از فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب خانگی می باشد. حتی اگر مصرف آب کمی داشته باشید و یا آبی با کیفیت مناسب داشته باشید، فیلتر ممبران حداکثر در یک زمان خاص باید تعویض شود. به این دلیل که در یک سمت غشاء اسمزی، آب با غلظت بسیار بالا قرار دارد که باکتری ها، ویروس ها، انگل ها و میکروارگانیسم های زیادی در آنجا وجود دارند و شرایط برای رشد آنها بسیار مساعد می باشد. بنابراین بعد از گذشت دو سال این ویروس ها تکثیر پیدا می کنند و لایه های میکروفیلمی از مواد مخرب داخل ممبران بوجود می آید. پس از آن استفاده کردن از فیلتر ممبران حتی اگر از لحاظ سختی آب هم سالم مانده باشد به صلاح نیست و برای سلامتی مصرف کننده مناسب نیست. برای رفع این مشکل می توان فیلتر ممبرین را اسیدشویی کرد و آن را دوباره تا حدی به حالت اولیه برگرداند. اما فراموش نکنید که اسیدشویی برای دستگاه تصفیه آب خانگی اصلا کار صحیحی نمی باشد، به این دلیل که حجم بسیار زیادی از آب برای شستشوی فیلتر ممبران به هدر خواهد رفت. همچنین چون این فیلتر برای آب شرب استفاده می شود، این مواد شیمیایی وارد محفظه و آب شرب شده و برای سلامتی مصرف کننده مضر هستند. پس به هیچ وجه اسیدشویی فیلتر ممبران خانگی پیشنهاد نمی شود. پس حتی اگر از فیلتر Membrane استفاده کمی داشته اید در زمان مناسب آن را تعویض نمایید.
- کیفیت فیلتر کربن پودری و فیلتر کربن بلاک : در دستگاه تصفیه آب خود حتما از فیلتر کربن درجه یک استفاده کنید. به این دلیل که فیلتر ممبران نسبت به آلاینده های شیمیایی که ترکیباتی از کلر هستند، از جمله فنول، تری هالومتان و... حساس است و رسیدن این مواد به غشاء ممبران باعث پارگی آن می شوند. بنابراین اگر فیلترهای کربن قدرت جذب کافی نداشته باشند قطعا فیلتر membrane بعد از مدت کوتاهی، خراب شده و تمام ناخالصی های آب از آن رد می شوند و دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
- کیفیت فیلتر الیافی : همانطور که می دانید غشاء ممبران حفره هایی با دقت ۰.۰۰۰۱ میلیمتر دارد. اگر از فیلتر الیافی بی کیفیت استفاده شود و فیلتر الیافی نتواند کار خود را به درستی انجام دهد، یعنی نتواند ذرات معلق را با دقت یک میکرون بگیرد، تمام این ذرات از فیلتر عبور کرده و حجم زیادی از ذرات معلق وارد فیلتر ممبرین شده و به سرعت در آن رسوب پیدا می کنند و این به معنی مرگ فیلتر ممبران است. زیرا شرایط برای رسوب در فیلتر ممبران مساعد است و TDS آب پشت فیلتر ممبران دو برابر آب ورودی است .
- دقت فیلتر ممبران : اگر فیلتر ممبران اورجینال باشد، غشاء با کیفیتی داشته باشد و لایه های مناسب تر و متراکم تری داشته باشد، قطعا عمر مناسب تری نیز خواهد داشت. برای آب های با سختی زیر ۱۰۰۰ ، ماکزیمم ۲ سال زمان می برد تا فیلتر ممبران نیاز به تعویض داشته باشد. اما اگر سختی آب بالاتر باشد قطعا عمر فیلتر ممبران به شدت کم خواهد شد.
- کیفیت پمپ تصفیه آب : بیشتر مردم نمی دانند که پمپ تصفیه آب، چه تاثیر شگرفی می تواند روی عمر فیلتر ممبران RO داشته باشد. فیلتر ممبران در صورتی به درستی کار خواهد کرد که فشار بالایی (بین 90 تا 125 PSI ) پشت آن وجود داشته باشد. اگر پمپ شما ضعیف باشد و یا کارایی خود را از دست داده باشد، هم راندومان تصفیه آب کم خواهد شد و هم رسوبات به سرعت درون لایه های فیلتر Membrane رسوب خواهند کرد.
- سلامت محدود کننده فاضلاب : عمر فیلتر ممبران وابستگی مستقیمی به محدود کننده فاضلاب دارد. اگر قدرت محدود کننده فاضلاب کمتر از میزان تعیین شده باشد، پساب به درستی خارج نشده و فیلتر ممبرین کیپ خواهد کرد. اگر محدود کننده خراب شود و یا کیفیت خود را از دست بدهد نیز، رسوبات به سرعت در ممبران ایجاد شده و فیلتر را خراب خواهند کرد.
دقت و کیفیت فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب
فیلتر ممبران باید با دقت ۰.۰۰۰۱ میلیمتر بتواند مواد و ناخالصی های آب را حذف کند. اگرچه رسیدن به این کیفیت به تکنولوژی ساخت فیلتر، دقت و نوع غشایی که استفاده می کند، بستگی دارد. فیلترهای ممبران اورجینال، قابل اعتماد هستند و غشاء بکار رفته در آنها کیفیت خوبی داشته و می تواند ناخالصی ها را با دقت ذکر شده حذف نماید. اما اگر فیلتر ممبران کیفیت و دقت مناسب را نداشته باشد در واقع بخش عمده ای از ناخالصی ها از آن عبور کرده و آب خروجی به هیچ عنوان قابل اعتماد نیست. بحث دیگر در کیفیت فیلتر ممبران این است که یک ممبران اورجینال دارای غشاء بسیار مقاومی است و عمر بالایی دارد. اما فیلتر بی کیفیت، غشاء ضعیفی نیز دارد و اگرچه ممکن است در ماه های اول به خوبی کار کند اما بعد از آن افت شدید کیفیت خواهد داشت. هرچه غشاء دقت و کیفیت بالاتری داشته باشد، دوام و مقاومت بیشتری در مقابل خرابی آب و آلاینده های شیمیایی خواهد داشت.
روش نصب و تعویض فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب خانگی
الف _ تعویض فیلتر ممبران RO :
برای تعویض فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب نیز مانند سایر فیلترهای آب که در مقالات قبل آموزش داده شد، باید عمل کنید. ابتدا آب ورودی شهر که وارد دستگاه تصفیه آب می شود را ببندید و دستگاه را از برق بکشید. مخزن تصفیه آب را نیز ببندید.
محفظه ممبران را با استفاده از آچار محفظه ممبران (این آچار با آچار هوزینگ خانگی که برای محفظه های پایین دستگاه تصفیه آب استفاده میشود، متفاوت است) باز نمایید. وقتی درب محفظه را باز کردید، عموما درون آن یک فیلتر آبی رنگ که فیلتر ممبران می باشد را مشاهده خواهید کرد. با یک انبردست، فیلتر ممبران را با احتیاط از داخل محفظه خارج کنید. ممکن است فیلتر Membrane کمی سفت شده باشد و به راحتی با دست خارج نشود. زمانی که فیلتر را خارج نمودید وضعیت درون محفظه را نگاهی بیندازید. نباید هیچوقت اجازه دهید جلبک و خزه درون محفظه جمع شود. اگر جلبک و خزه ای درون محفظه فیلتر ممبران مشاهده شد به این معنی است که به موقع فیلتر را تعویض نکرده اید و یا پیش تصفیه مناسبی برای آن نصب نشده است.
محفظه ممبران حتما باید شستشو داده شود. زمانی که محفظه را باز کردید درون آن را با یک پارچه تمیز و مایع شوینده شستشو دهید. این کار کمک می کند که فیلتر ممبرین بعدی عمر مناسب تری داشته باشد. بعد از آن حتما محفظه ممبران را بررسی کنید که دچار مشکل و ترک مویی نشده باشد. اگر محفظه ممبران آسیب ببیند، به سرعت باعث خرابی فیلتر Membrane خواهد شد. فیلتر ممبران را از قسمتی که دو اورینگ دارد وارد محفظه فیلتر کنید و آن را به درستی تا انتها فشار دهید، به شکلی که مطمئن شوید فیلتر جلوتر نمی رود. در پوش محفظه را ببندید، آب ورودی شهر را باز کنید و دستگاه تصفیه آب را به برق وصل نمایید. دقت کنید که شیر مخزن به هیچ عنوان نباید باز باشد. شیر برداشت آب را که عموما روی سینک نصب میشود باز کنید. اجازه دهید ۱۵ لیتر اولیه آب از شیر ورودی خارج شود، زیرا این آب قابل شرب نیست. می توانید برای مصارف غیرشرب مانند آبیاری باغچه از آن استفاده کنید.
بهتر است بعد از هر بار تعویض فیلتر ممبران (۲ سال یکبار یا ۳ سال یکبار) محدود کننده فاضلاب و همچنین قطعاتی مانند زانو ممبران یکطرفه سوپاپ دار که ضروری و پر مصرف هستند را تعویض کنید. اگر این قطعات کارایی خود را از دست داده باشند یا کیفیت آنها استاندارد نباشد، بدون اینکه شما متوجه شوید فیلتر ممبران نو نصب شده در دستگاه تصفیه آب ، ظرف یک ماه خراب شده و باعث تحمیل هزینه های بیشتر برای شما می شود. توصیه می شود تعویض فیلتر ممبران توسط کارشناس فنی تصفیه آب صورت گیرد. به این دلیل که میزان ورودی آب، TDS آب و تناسبی که با خروجی دارد، کیفیت خروج آب از محدود کننده و اینکه به چه میزانی خارج می شود و عملکرد آن چگونه است، همچنین زانو ممبران و سوئیچ به درستی عمل می کنند یا خیر، همگی باید توسط کارشناس سنجیده شوند و تنها بحث تعویض فیلتر مطرح نیست.
ب _ تعویض فیلتر ممبران UF یا MF
این فیلترها درون یک محفظه قرار می گیرند و هوزینگ آنها تنها یک ورودی و یک خروجی دارد. برای تعویض این فیلتر درپوش محفظه را باز کنید. ممکن است فیلتر ممبران به شکل پیچ داخل آن قرار گرفته باشد یا به سبک دیگری داخل هوزینگ وارد شده باشد. فیلتر ممبران را از محفظه خارج کنید. تعویض کردن فیلتر آسان است، مانند قبل محفظه را شستشو دهید و فیلتر ممبران UF یا MF جدید را مجددا سر جای خود قرار دهید. فیلترهای UF یا MF قطعاتی مانند زانو ممبران و محدود کننده فاضلاب ندارد و خروجی آب قطعا فقط آب تصفیه شده است.
عوارض عدم تعویض به موقع فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب
در صورتی که فیلتر ممبرین به درستی تعویض نشود و یا به موقع تعویض نشود قطعا عوارض زیادی خواهد داشت. دقت داشته باشید که یک فیلتر ممبران در بهترین و ایده آل ترین شرایط نمی تواند ۱۰۰٪ آلاینده های شیمیایی را حذف کند. اگر از فیلتر ممبران بی کیفیت در دستگاه تصفیه آب خانگی استفاده شود، فیلتر قادر به حذف آلاینده ها نبوده و آب خروجی بسیار بی کیفیت خواهد بود. ضمن اینکه به سرعت کارایی خود را از دست خواهد داد.
تمام فیلترهای ممبران دارای یک Data Sheet هستند که سازنده آن را مشخص می کند. به عنوان نمونه ۹۸.۹٪ نیترات موجود در آب ممکن است توسط فیلتر Membrane حذف شود. با توجه به اینکه چه نوع ماده ای وارد آب می شود، درصد حذف آن ماده توسط فیلتر ممبران کاملا متفاوت است.
اگر فیلتر ممبران به موقع تعویض نشود، مهمترین مسئله ای که بوجود می آید این است که سختی آب بالا می رود و اگر TDS آب بالاتر از ۱۳۰ قرار بگیرد باعث صدمه دیدن دستگاه تصفیه آب خواهد شد. اول از همه اینکه رسوبات وارد مخزن شده و یک لایه از آهک داخل مخزن شکل می گیرند. با توجه به اینکه مخزن پلمپ است و داخل آن قابل شستشو نیست، بنابراین مخزن دستگاه تصفیه آب برای همیشه کیفیت خود را از دست داده و دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
به این ترتیب اگر حتی فیلتر ممبران را تعویض کنید، از آنجایی که آب درون مخزن دخیره می شود، هنگام خروج با رسوبات موجود در مخزن ترکیب شده و مجددا یک آب سخت خواهید داشت. علاوه بر آن باکتری ها و میکروارگانیسم هایی که به دلیل عدم تعویض به موقع فیلتر ممبران در اطراف فیلتر جمع شده اند، وارد فیلتر ممبران و سپس وارد مخزن می شوند. باکتری هایی که درون مخزن تشکیل می شوند باعث بد مزه و بد طعم شدن آب می شوند و چاره ای جز تعویض مخزن ندارید.
همچنین اگر فیلتر ممبران به موقع تعویض نشود، فشار بسیار زیادی به پمپ دستگاه تصفیه آب وارد می شود. پمپ باید بتواند فشار حدود ۸۰ تا ۱۲۰ Psi را برای فیلتر ممبران تامین کند. زمانی که فیلتر ممبرین کیپ شود، آبی از آن عبور نمی کند و فشار آب به شدت بالا می رود، در واقع فشار زیادی روی پمپ است و ممکن است دیافراگم پمپ پاره شود، هد پمپ نشتی پیدا کند، سیم پیچی داخل پمپ به شدت ضعیف میشود و نهایتا پمپ از کار افتاده یا راندمان کافی را نخواهد داشت. همین پمپ باعث می شود فیلترهای ممبران بعدی که روی دستگاه آب شیرین کن نصب می کنید عمر خیلی کمی داشته باشند.
علاوه بر آن ، قطعات دیگری مانند سوئیچ ها، شیر برقی و آداپتور برق باید برای مدت زمان محدودی کار کنند و بعد از آن خاموش شوند. اما زمانی که دستگاه تصفیه آب راندمان کافی نداشته باشد و فیلتر ممبران کیپ شده باشد، به جای اینکه آب تصفیه کن یک ربع کار کند و آب لازم را تامین کند، ممکن است ۲ ساعت یا بیشتر فعالیت داشته باشد که بتواند همان ظرفیت قبلی آب را تامین کند. در نتیجه در طول ۲۴ ساعت شبانه روز چون قطعات برقی به شدت درگیر هستند، ممکن است فشار زیادی به آنها وارد شود و قطعات بسوزند.
اگر فیلتر ممبران به موقع تعویض نشود حتی شیر برداشت آب به چکه کردن می افتد. به این دلیل که شیر برداشت آب برای آب های نرم یا آب های با سختی زیر ۱۲۰ طراحی شده است و اگر آب سختی بالاتری داشته باشد سرامیک های درون شیر برداشت آب را خراب می کند و شروع به چکیدن می کند و آن را نیز باید تعویض کنید. از همه مهمتر اگر فیلتر ممبران را در دستگاه تصفیه آب خانگی به موقع تعویض نکنیم، باکتری ها و ویروس های خیلی زیادی وارد آب می شوند و آبی که از آن استفاده می کنید آب تصفیه شده و سالم نیست و برای سلامت مصرف کننده مناسب نمی باشد.
در صورت هرگونه سوال و یا سفارش تلفنی می توانید از طریق شماره تلگرام تصفیه آب 09129418377 و یا ایمیل info@wfiltration.com با کارشناسان تصفیه آب بهاب در ارتباط باشید.
***