
اگر دستگاه تصفیه آب دارید، احتمالا با انواع مختلفی از فیلتر که روی آن نصب شده روبرو شده اید و همیشه از خود سوال نموده اید که نقش این فیلترها چیست و چطور باید آنها را تعویض نمود. همانطور که می دانید ما سعی داریم در یکسری مقالات، روش تعویض انواع فیلتر تصفیه آب را با جزئیات کامل شرح دهیم. یک دستگاه تصفیه آب معمولا دارای فیلترهای زیر می باشد که می توانید با کلیک روی لینک مربوطه، نوع فیلتر را مشاهده و یا به صورت آنلاین خرید نمایید. همچنین روش تعویض فیلتر هرکدام، در لینک مقابل آن توضیح داده شده است:
فیلتر الیافی چیست؟ آموزش تعویض فیلتر الیافی دستگاه تصفیه آب
فیلتر کربن پودری چیست؟ آموزش تعویض فیلتر کربن پودری در دستگاه تصفیه آب
فیلتر کربن جامد چیست؟ آموزش تعویض فیلتر کربن جامد در دستگاه تصفیه آب
فیلتر ممبران چیست؟ آموزش تعویض فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب
فیلتر پست کربن چیست؟ آموزش تعویض فیلتر پست کربن در دستگاه تصفیه آب
فیلتر مواد معدنی چیست؟ آموزش تعویض فیلتر مواد معدنی در دستگاه تصفیه آب در همین مقاله
فیلتر قلیایی چیست؟ آموزش تعویض فیلتر قلیایی در دستگاه تصفیه آب
فیلتر آنتی باکتریال چیست؟ آموزش تعویض فیلتر آنتی باکتریال در دستگاه تصفیه آب
فیلتر یو وی UV چیست؟ آموزش تعویض فیلتر یووی در دستگاه تصفیه آب
نقش فیلتر مواد معدنی در دستگاه تصفیه آب
فیلتر مواد معدنی که به آن فیلتر بیوسرامیک و فیلتر مینرال هم گفته می شود، جزو استاندارد فیلترهای ضروری برای تصفیه آب نیست. فیلتر مواد معدنی برای افزایش مواد معدنی مورد نیاز بدن، روی دستگاه تصفیه آب نصب می شود. اما از آنجا که میزان املاح آب تصفیه شده در حد مجاز (بین 30 تا 70 ppm ) تنظیم می شود، می توان از فیلتر مینرال استفاده نکرد. برای همین فیلتر مواد معدنی را معمولا با رنگ دیگری مشخص می کنند. اما اضافه کردن فیلتر مینرال روی دستگاه تصفیه آب که به روش اسمز معکوس کار می کند، خالی از لطف و فایده نیست.
طبق استانداردهای سازمان بهداشت جهانی، یک دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس بدون فیلتر مواد معدنی هم می تواند آب را به طور کامل تصفیه نماید. اما بحث های زیادی بر سر کاهش مواد معدنی موجود در آب مطرح شده که البته مورد تائید همه متخصصان نیست، زیرا دستگاه تصفیه آب نمی تواند آب را آنقدر نرم کند که نزدیک به آب مقطر باشد. TDS آب دستگاه تصفیه معمولا بین 3۰ تا ۱۰۰ است که این TDS برای آب، دارای تاییدیه و استاندارد جهانی است. با این حال برای کاهش نگرانی های افرادی که مدعی هستند با تصفیه شدن آب و حذف ناخالصی ها و آلاینده ها، ممکن است بخشی از مواد معدنی آب نیز گرفته شود، فیلتر مواد معدنی یا همان فیلتر مینرال طراحی شده است. اگرچه دستگاه تصفیه آب با همان ۵ مرحله ای که در مقالات قبل توضیح داده شد، تصفیه آب را به طور کامل انجام می دهد و شما می توانید از فیلتر مینرال در دستگاه تصفیه آب خانگی خود استفاده نکنید. شاید به همین دلیل رنگ فیلتر مینرال را معمولا یک رنگ متمایز در نظر می گیرند. عموما فیلتر مواد معدنی به رنگ زرد، آبی و گاهی اوقات قرمز دیده می شود.
کارکرد این فیلتر از سیستم طبیعت الهام گرفته شده است. همانطور که آب با گذشت از بستر زمین، بخشی از مواد معدنی را در خود حل می کند، در فیلتر مینرال نیز سنگ های معدنی قرار داده شده تا آب تصفیه شده با عبور از این سنگهای معدنی، کسری مواد معدنی خود را جبران کند. فیلتر مینرال ، مواد معدنی مفیدی مانند کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سدیم و … را که در آب معدنی طبیعی وجود دارد به آب اضافه می نماید. سختی آب پس از عبور از این فیلتر به دلیل جذب مواد معدنی کمی بالاتر می رود و باعث می شود طعم و مزه آب نیز بهبود یابد.
چرا از فیلتر مینرال استفاده می کنیم ؟
همانطور که گفتیم، حتی در دستگاه تصفیه آب اسمزمعکوس گذاشتن فیلتر مینرال ضروری نیست به این دلیل که TDS آب بین ۳۰ تا ۵۰ یا بیشتر قابل تنظیم است. دلیل گذاشتن فیلتر مواد معدنی در دستگاه تصفیه آب این است که با افزایش برخی مواد معدنی ضمن بهبود کیفیت آب شرب، طعم و مزه آب بهتر شده و با با ذائقه مصرف کننده سازگارتر باشد. اما از آنجایی که انواع دستگاه تصفیه آب UF یا MF نمی توانند به اندازه فیلتر ممبران اسمز معکوس سختی آب را پایین آوردند و آب را نرم کنند، قرار دادن فیلتر مینرال در این نمونه از دستگاه تصفیه آب نیز ضرورتی ندارد. اما در دستگاه تصفیه آب فیلتراسیون که سختی آب اصولا زیاد پایین نمی آید هیچ نیازی به استفاده از فیلتر مینرال نیست و متاسفانه این اشتباه رایجی است که اتفاق می افتد و شاید بتوان آن را نوعی فریب در نظر گرفت، که روی دستگاه تصفیه آب فیلتراسیون ساده از فیلتر مینرال استفاده می کنند. در واقع با نصب فیلتر مینرال روی سیستم های فیلتراسیون، آب را سخت تر از انچه هست می کنیم !!
انواع فیلتر مینرال در دستگاه تصفیه آب
فیلتر مواد معدنی از لحاظ ساختار یک فیلتر Inline است که ابعاد آن مانند فیلتر پست کربن می باشد. فیلتر مینرال از لحاظ ابعاد تنوع خاصی ندارد و در تمام دستگاه های تصفیه آب به یک شکل است. تفاوت فیلترهای مینرال در این باشد که اتصالات آنها فیتینگی بوده و یا اتصالات رزوه داشته و نیاز به گذاشتن اتصالات جدید باشد. همچنین تفاوت دیگر فیلترهای مینرال در مواد داخل آنهاست. در بعضی از انواع فیلتر مینرال از سنگ های معدنی استفاده می شود و در بعضی دیگر از مواد فرآوری شده استفاده نموده اند. مواد فراوری شده، گلوله هایی هستند که با مواد معدنی غنی شده اند و به راحتی می توانند عناصر مفید را به آب اضافه کنند. اگر از سنگ معدنی درون فیلتر مینرال استفاده شود باید دقت شود که سنگ معدنی قدرت پس دادن مواد را به آب، به مقدار مناسب داشته باشد و اگر از گوی های فرآوری شده استفاده می شود حتما باید تائیده های لازم را داشته باشند. بنابراین تنها تنوع کیفیت فیلترها مطرح است.
محل نصب فیلتر مینرال در دستگاه تصفیه آب
فیلتر مینرال به عنوان یکی از مراحل پایانی تصفیه آب است. البته با توجه به اینکه دستگاه تصفیه آب خانگی ، فیلتر قلیایی و فیلتر آنتی باکتریال دارد یا خیر، ممکن است جایگاه فیلتر مینرال هم متفاوت باشد. اما در هر صورت فیلتر مواد معدنی پس از فیلتر پست کربن نصب می شود. به این دلیل که آب بعد از فیلتر ممبران وارد مخزن می شود بنابراین قبل از آن نباید مواد معدنی را به آب اضافه کنیم زیرا باعث می شود آب درون مخزن سخت شده و رسوب کند. به همین دلیل زمانی که آب از مخزن خارج می شود ابتدا بو، طعم و مزه اضافی آب را با استفاده از فیلتر پست کربن گرفته و نهایتا هنگامی که آب می خواهد در اختیار مصرف کننده قرار گیرد از یک فیلتر مینرال عبور می دهیم. اگر دستگاه تصفیه آب شما ۶ مرحله ای است، برای پیدا کردن فیلتر مینرال کافیست شلنگی که به شیر برداشت آب وصل می شود را دنبال کنید تا به فیلتر مینرال برسید. همچنین یک روش دیگر تشخیص این است که بدانید خروجی فیلتر پست کربن به فیلتر مینرال وصل می شود. در انواع دستگاه تصفیه آب که از فیلتر قلیایی یا سایر فیلترها استفاده می شود، خروجی آب فیلتر مینرال وارد فیلتر قلیایی می شود.
معمولا فیلتر مواد معدنی را رنگی تولید می کنند. اغلب فیلتر مینرال را به رنگ زرد یا آبی می توان یافت.
ساختار فیلتر مینرال
فیلتر مینرال یک محفظه فیلتر باریک با قطر ۲/۵ اینچ و طول ۱۰ اینچ است که دو طرف آن پلمپ شده (عموما) و درون آن مواد معدنی قرار دارد. در بهترین حالت، درون محفظه فیلتر مینرال سنگ های معدنی قرار می دهند. سنگ های معدنی باید قدرت پس دادن کلسیم، منیزیم و سایر عناصر مورد نیاز برای بدن را داشته باشند. اما بعضی از تولید کنندگان از گوی های غنی شده مواد معدنی استفاده می کنند. حتی بعضی از آنها با گذاشتن آهنربا درون محفظه سعی به افزایش جذب مواد معدنی که به آب اضافه شود، دارند.
زمان تعویض فیلتر مینرال در دستگاه تصفیه آب
فیلتر مینرال در انتهای مسیر نصب می شود، در نتیجه آبی که وارد فیلتر مینرال می شود آبی کاملا تصفیه شده و نرم است. زمان تعویض فیلتر مینرال کمی بیشتر از عمر فیلتر پست کربن است. با توجه به اینکه فیلتر پست کربن هر چند وقت یکبار نیاز به تعویض دارد، زمان تعویض فیلتر مینرال نیز ممکن است متفاوت باشد. با این همه عوامل زیادی در تعیین زمان تعویض فیلتر مواد معدنی موثر هستند:
- کیفیت فیلتر مینرال : اگر مواد درون فیلتر مینرال این توانایی را دارند که حجم خاصی از مواد معدنی را برای یک مدت خاص مثلا یک تا یک سال و نیم به آب اضافه کنند، زمان تعویض فیلتر مینرال با توجه به آن مدتی که مواد معدنی به آب اضافه می شوند تعیین می شود. اما اگر مواد استفاده شده درون فیلتر مینرال ضعیف باشند و نتوانند مدت زمان زیادی مواد معدنی را به آب اضافه نمایند، قطعا زمان تعویض فیلتر مینرال کمتر خواهد شد. حتی ممکن است نیاز باشد طبق نظر کارخانه سازنده، فیلتر مینرال ۶ ماه بعد از استفاده تعویض شود.
- کیفیت آب ورودی : کیفیت آب ورودی فیلتر مینرال که از فیلترهای دیگر عبور کرده و وارد آن می شود در زمان تعویض فیلتر مینرال نیز تاثیر گذار است. یعنی اگر فیلتر پست کربن، فیلتر ممبران، فیلتر الیافی و یا سایر فیلترها دچار مشکل شوند، آلاینده ها وارد آب شده و در نتیجه فیلتر مینرال نیز خراب شده و عمر فیلتر آن را کم می شود.
- مدت زمان استفاده از فیلتر مینرال : حتی اگر از دستگاه تصفیه آب برای مدت زمان زیادی استفاده نشود، از آنجایی که فیلتر مینرال با آب تماس دارد و محل مناسبی برای رشد باکتری ها و میکروب ها می باشد پس از مدت زمان مشخص شده، استفاده از فیلتر مینرال به صلاح نیست. به این دلیل که آلاینده های آب وارد آب شرب شده و حتی ممکن است آب به بو، طعم و مزه بدی بگیرد که برای سلامتی مصرف کننده مناسب نیست.
- میزان مصرف آب : فیلتر مینرال قابلیت اضافه کردن حجم خاصی از مواد معدنی را به آب دارد. هرچه مصرف آب شما بیشتر باشد، توان فیلتر مینرال برای افزودن مواد معدنی به آب کمتر خواهد شد.
به طور عمومی پیشنهاد می کنیم برای آب های با سختی زیر ۱۰۰۰ ، فیلتر مینرال بین یک سال تا حداکثر یک سال و نیم تعویض شود. اگر سختی آب بالاتر از ۱۰۰۰ باشد، از آنجایی که لازم است سایر فیلترها زودتر تعویض شوند، در نتیجه سرعت تعویض فیلتر مینرال هم بیشتر خواهد شد.
دقت و کیفیت فیلتر مینرال در دستگاه تصفیه آب
مواد استفاده شده در ساخت بدنه فیلتر مینرال باید کیفیت بالایی داشته و استانداردهای لازم خوراکی را داشته باشند. در غیر اینصورت اگر آبی که تا اینجا تصفیه شده به یک فیلتر مینرال بی کیفیت برسد، بخشی از مواد به داخل آب بر می گردند و ممکن است آب را آلوده کنند. اگر در فیلتر مینرال از سنگ های معمولی استفاده شده باشد، قدرت اضافه کردن مواد را به آب نخواهند داشت و فیلتر عملا کارایی زیادی ندارد. بهتر است از انواع فیلتر مینرال که از سنگ های معدنی طبیعی درجه یک استفاده می کنند در دستگاه تصفیه آب خانگی استفاده شود، تا میزان افزودن مواد معدنی به آب توسط کارشناس قابل سنجش باشد و بتوان آن را کنترل کرد.
آموزش تعویض فیلتر مینرال یا مواد معدنی در دستگاه تصفیه آب
1. ابتدا آب ورودی دستگاه تصفیه آب را بسته و سپس دستگاه را از برق بکشید.
2.برای تعویض فیلتر مینرال لازم است حتما شیر مخزن تصفیه آب بسته شود.
فیلتر مینرال عموما جهت دارد اما ممکن است به گونه ای ساخته شود که جهت آن برای نصب در دستگاه تصفیه آب مشخص نشده باشد.
3. فیلتر مواد معدنی را از پایه براکت جدا کرده و اتصالات فیلتر مینرال را از روی آن خارج کنید.
4. سپس فیلتر مینرال را به همان جهتی که قبلا در دستگاه تصفیه آب نصب شده بود، قرار دهید.
شیر دستگاه تصفیه آب را باز نموده، دستگاه را به برق وصل کنید و شیر برداشت آب را باز نمایید. اجازه دهید آب به اندازه ۵ لیتر از شیر برداشت خارج شود. این آب قابلیت شرب ندارد. اگرچه می توانید برای مصارف غیر شرب از آن استفاده نمایید.
عوارض عدم تعویض به موقع فیلتر مینرال در دستگاه تصفیه آب
اگر فیلتر مینرال را در دستگاه تصفیه آب به موقع تعویض نکنید، بهتر است آن را از روی دستگاه برداشته و دور بیاندازید! به این دلیل که میکروب ها و باکتری ها درون فیلتر مینرال تجمع پیدا می کنند، چون محل مناسبی برای رشد آنهاست، تکثیر پیدا کرده و نهایتا به آب بر میگردند و استفاده از آن برای سلامت مصرف کننده مناسب نیست.
***